Rally

10. Rally Show Santa Domenica

Završen je 10. Rally Show Santa Domenica, najveći i najposećeniji rally show događaj u ovom delu Evrope!

Na šljunkari u Savršćaku pored Svete Nedelje na ukupno četiri brzinska ispita, a u konkurenciji 91 posade najbolje su se snašli Mađari Peter Ranga sa suvozačem Viktorom Banom u Škodi Fabiji R5. Njihova spektakularna vožnja na ove godine skoro suvom makadamu, već na prva dva brzinska ispita pokazala je da ozbiljno ciljaju na pobedu. Promena guma pre trećeg brzinskog ispita se nije pokazala kao dobar izbor, rezultirajući velikim gubitkom vremena, ali… Sve se rasčistilo nakon četvrtog brzinskog ispita na kojem su pokazali ko je ovogodišnji vladar makadama RSSD-a. Pobedom na poslednjem brzinskom ispitu, osvojili su jubilarno 10. izdanje Rally Showa Santa Domenica 2019.

Četvorostruki pobednik RSSD-a Beppo Harrach i suvozač Dominik Jahn u Ford Fiesti R5 MK II dali su sve od sebe kako bi dostigli Petera i Viktora, ali bez uspeha, pa su morali da se zadovolje osvajanjem drugog mesta u ukupnom poretku. Simpatična posada sastavljena od oca i ćerke iz Mađarske, Sandor Olle i Rebeka Olle u Škodi Fabiji R5 odličnom vožnjom osvojila je treće mesto pobedničkog postolja.

Deseti RSSD tradicionalno je započeo u subotu 23.11.2019. Shakedown-om, koji se održao na delu staze na kojem se dan kasnije vozila i sama trka. U večernjim satima na glavnom trgu Svete Nedelje posade sa najboljim rezultatima ostvarenim na službenom treningu izabrale su svoje startne pozicije za samu trku. Nakon zanimljivog i taktičnog biranja startnih pozicija održan je ceremonijalni start. Svaka posada predstavila se prelaskom preko rampe praćena pogledima nekoliko hiljada okupljenih gledaoca.

Ove godine RSSD je okupio posade iz 7 zemalja. Pored velikog odziva hrvatskih, najviše posada stiglo je iz Italije. Uz posade su stigli i njihovi prateći timovi, članovi porodica i navijači, pa se tražio i krevet više na području Svete Nedelje, Samobora i Zagreba. Veliko inetersovanje za RSSD pokazali su i mnogobrojni predstavnici medija. Atraktivni vozači i moćni trkački automobili zajedno sa makadamskom podlogom RSSD-a pravi su mamac za fotografe i video snimatelje. Njih čak 95 iz okolnih zemalja, pa i šire posetilo je i zabeležilo trenutke za pamćenje na ovogodišnjem izdanju RSSD-a.

Iz godine u godinu, RSSD posećuje sve veći broj gledaoca. Popularne šljunkare Savršćaka ugostile su preko 10000 posetilaca koji su uživali u vrhunskoj predstavi na RSSD.
10. Rally Show Santa Domenica je uspešno okončan. Organizator Auto i karting klub Sveta Nedelja visoko postavlja lestvicu za organizatore sličnih takmičenja u regiji. Veliki napor, želja i volja potrebni su za organizaciju na ovakvom nivou, stoga pripreme za RSSD 2020 počinju čim se slegnu utisci s ovogodišnjeg takmičenja.

AUTOR // Kristina Harapin/Rally Show Santa Domenica
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *