Vesti

Bezgranični – GT-R R50 by Italdesign

Autor /

Odnos između Godzile i vozača je sklad haosa nejasan većini ljudske rase. Njih dvoje postanu jedno telo i jedna duša, dok strah i uzbuđenje najvišeg stepena ispune svaku komoru srca.

Prevashodno zbog količine emocija utkanih u same generacije GT-R-a, ne čudi što su se precizni japanci obratili strastvenim italijanima za pomoć. Italdesign je ovim „grande“ projekatom proslavio ne samo pola veka proizvodnje Godzile, već isto toliko uspešne istorije, strasti i preciznosti svog postojanja.

“Nestvarni GT-R”, kako ga naziva italijanski dizajner Alfono Albais, inspirisan Japanom je odlučio da debeljuškastu siluetu R35-ice pretvori u vitkog, izdefinisanog sportistu, ni nalik početnom obliku. Nissan R50 od početnog milimetra, pa do poslednjeg delića spojlera iscrtan je agresivno. Njuškom dominira gril koji se izdvaja i zaseban je deo cele dizajnerske priče. U suštini, ceo prednji deo je izlomljen, izdrobljen u beskonačnost oštrih linija. Te linije su nastale u naletu strasti i želje da se pokaže sva moć Japana.

Iako ovakav dizajn nije bio slučaj sa prethodnim generacijama GT-R-a, ovaj italijanski doprinos se šefovima u Nissan-u jako svideo. Pogledajte ga samo iz anfasa. Masivna i donekle neukusna linija R35-ice dobila je značajnu dijetu, ali je i podlegla dramatičnoj modernizaciji. Kao da su suši majstori noževima uklanjali višak i seckali deo po deo i to se vidi.

Jedan od ključnih elemenata je spojler čija se visina po potrebi menja. Stop svetla su zadržala kružni oblik, ali “meso” oko njih je nestalo. Ostali su samo futuristički prstenovi koji se izdvajaju iz celog ispresecanog dizajna punog arogantnih linija. Zadnji prozor skoro pa i nepostoji – oduzeo ga italijanski otvoreni um. Ceo dizajn upotpunjuju unikatne felne promera 21 inč.

Poznati enterijer podlegao je spektakularnoj promeni. Dosta crne alkantare i crne italijanske kože krasi utrobu zveri. Volan presečen na dnu sa prošivenom crvenom trakicom i instrument tabla dobijaju smisao kada pogledate konfiguraciju i samo srce ove nemani.

Režući V6 motor zapremine 3.8 litara sada ima 710 konjskih snaga i 780 Nm obrnog momenta. Svaki deo motora je ojačan, promenjen i poboljšan. Upravo onoliko koliko je potrebno da brzina kucanja srca zveri odgovara njegovom agresivnom izgledu. Osim motora i vešanje je ugledalo pojačanje u vidu Blistein podesivih amortizera.

Ovo u stvari i nije prepravljeni i prepakovani R35. Naizgled, ovo je auto koji ima za cilj da na najbolji način obeleži 50 godina uzbudljivog postojanja GT-R linije vozila. Nissan je ovim jubilarnim modelom pokazao kako nema nameru da odustane od mamljenja osmeha nas posmatrača, ali i onih koji decenijama unazad uživaju uzbudljivosti i senzaciji njihovih vozila.

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *