Predstavljanja

King of Monsters – Nissan GT-R

nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_24Sećate se naše priče o pet japanskih samuraja? Odlično! Pošto se sećate, onda znate šta vas očekuje. Teški centar i sprinter u jednom pakovanju. Čak sedam godina čekamo trenutak kada ćemo detaljno upoznati ovaj automobil. Dete rođeno kada i ovaj automobil sada je krenulo u školu. King of Monsters – Godzilla.
nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_4U XXI veku, kada su kompjuteri brži od misli, kada je pobuda i reakcija ljudskog tela na nadražaj isuviše spora, automobili poput ovog danas idealan su primer na kome se vidi koliko smo postali (još malo pa…) nepotrebni. Nekada je brz automobil bio onoliko brz koliko je i njegov vozač. Izvoli, dečko – imaš na raspolaganju automobil sa 400–500 „konja“, ručni menjač, đevrek i teraj. Pokaži nam koliko je automobil brz i kolika ti imaš muda.
nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_5 nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_3I sad, da bi prozvođači postigli te brojke moraju da natrpaju gomilu najmodernije elektronike i mehanike kako bi vozač postao samo jedna mala prihvatljiva statistička greška u toj jednačini. Tu je launch control, pogon na sve točkove, neverovatna količina snage – kako mehaničke tako i kompjuterske, automatski menjač koji brzinom svetlosti radi svoj posao i jedan par ruku i nogu.
nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_12nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_13To nas, kao što smo već rekli, dovodi do Nissana GT-R. Posle modela R34, ime Skyline se više ne vezuje za GT-R modele. Oni su sada zasebna sorta, prepuštena milosti i nemilosti tržišta. Ovaj novi i „prvi“ GT-R – CBA-R35, ili odmila R35, sa nama je od 2007. godine. Pred vama je poslednja izvedba ovog automobila iz 2013. godine. Da, to je onaj model koji ide ispod tri sekunde do „stotke“. Za ovih sedam godina koliko postoji, i vrapci na grani su naučili sve brojke ovog automobila. Takođe, uporedni testovi su uvek završavani sa jednim istim ishodom. GT-R je brži.
nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_31Sedam godina ovaj auto evoluira i stalno je ispred konkurencije. Kad god izađe neki novi performace automobil odmah se postavlja pitanje: Da li je brži od R35? I proklet bio onaj koji ga je sklopio. Niko ga nije porazio. Zar je moguće da je ovaj automobil toliko dobar da čak i u vremenskom periodu kada smo ispratili dve generacije Golfa on i dalje vlada? Kako je to moguće?
nissan_gtr_r35_bud3_naslovna_19Spoljašnost ovog automobila daje odgovor na sva pitanja. Ona nije dizajnirana. Ona je najbolje rešenje. Rešenje u koje može da se upakuje sve ono što je potrebno da se postignu najbolji rezultati. Ovaj automobil je rođen da bude pobednik, a ne miss sveta. I to je suština svega. Nisu ruke oblikovale ovaj automobil… Brojke su ga nacrtale. Japanci nikad nisu marili za lepotu, njima su brojke fetiš. A GT-R je produkt tog ozbiljnog fetiša!

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Stefan Šobot, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar