Predstavljanja

Japanska princeza – Lexus IS

lexus_is200_bud3_naslovna_2Japanci – čudan narod, vrlo efikasan, sa gomilom fetiša svojstvenih samo njima i nikome drugom u krugu od trista hiljada svetlosnih godina. Samim tim i automobili su im uvek bili jedinstveni, neretko potpuno nejasni većini ljudi sa dobrim vidom. Ali, nekada i njima dođe iz dupeta u glavu (ako to oni uopšte imaju), pa naprave jedan odličan proizvod, prelepog pakovanja, plasiranog tačno tamo gde treba i u pravo vreme.
lexus_is200_bud3_naslovna_3Reč je o kultnom modelu, originalnog imena Toyota Altezza, a nama i većini poznatijeg kao Lexus IS. TO SU TI LEXUS ŠTOPOVIIIII, IDEMO JAKOOOO (nećemo ih više spominjati). Krajem devedesetih, izbor „sportskih“, luksuznih i kompaktnih limuzina je bio bipolaran, ili C klasa ili trojčica. Zato su Japanci iskoristili tu priliku da lepo ušuškaju model koji će parirati nemačkom dvojcu. I uspeli su u tome, impresivno, zar ne? Paaaaa, i nije tako impresivno, to su ipak Japanci.
lexus_is200_bud3_naslovna_1A uspeli su zato što su imali jednostavan recept koji je trebalo „samo“ sprovesti u delo. Nobuaki Katayama, tvorac čuvene AE86, vodio je tim koji je upravo to i uradio. Japanska princeza je rođena, a nama je predstavljena kao Lexus IS – Intelligent Sport. U tom trenutku je bio pravo osveženje, avangardno ime, propraćeno atraktivnim prisustvom na ulicama. Tačno se sećam kad i gde sam video prvog IS-a u Beogradu. Čak i danas, prva generacija mami poglede ljubitelja automobila, a mi kao takvi, pobrinuli smo se da jedan specijalan primerak i slikamo. Uživajte.
lexus_is200_bud3_naslovna_4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *