Autorski tekst

Italian Industries Bastards

Jedno ludo i bludno snimanje dočeka Nove godine na RTV Pink pretvorilo se u pravi skandal. Neša Galija i Jelena Karleuša su, u zanosu svojih nespornih seksualnih kvaliteta, završili zajedno ispod pokrivača jednog prašnjavog, zabačenog kreveta u studiju 3… Ovo je scenario u kojem bi se začela groteska jedne, gotovo nemoguće kombinacije. Šta bi to bilo i kakve bi posledice imalo po ovaj svet? Da li smemo i da zamislimo…
Sreća naša pa to se nikada neće desiti, i opet, sreća naša, pa kombinacija ovog tipa u auto industriji ima mnogo. Od onih sjajnih, potpuno neočekivanih, do kombinacija koje ćemo nazvati, recimo, Keba. Toliko besmislene i nesvrsishodne da nikome nije jasno šta su oni zapravo hteli. Krenimo redom.
Pošto su Italijani, i kao narod i kao auto industrija, izvor svih erotskih požuda, logično je da mnogi žele snošaj baš sa njima. Oni su ona vrsta prostitutki koju mnogo platite, malo dobijete u fizičkom smislu, ali zato imate šta da vidite. Sve što uradite van ovih okvira je greška, ili nije Italijanka ili ste ozbiljno malo platili. Treba biti pažljiv ili kombinacija neće valjati, napravićete Kebu, a niko neće Kebu, i ovaj jedan je previše za mozak.
Glavni promašaj ovih preplitanja može/mora biti Arna. Saradnja Alfa Romea i Nisana koja je toliko pogrešna da ne postoje reči koje bi opisale katastrofičnost ovog automobila. Toliko prelepih Alfi, toliko pouzdanih Nisana, a oni naprave obrnutu kombinaciju, ružan i nepouzdan auto. Baš teška priča, kojom uvek možeš da napadneš Alfistu i osramotiš ga u salonu lepote dok sređujete nokte.
Još jedan kandidat za glavnog Kebu je model koji je trebalo da promeni imidž kompanije, Chrysler TC by Maserati. Pokušaj da se u Maserati telo stavi Krajslerov motor, je, nažalost, zaživeo, a onda doživeo blagi fijasko i otišao u legendu. Legenda za koju verovatno niko od vas nije čuo zato što se o takvim stvarima ne priča, ali se i ne mogu potpuno zakopati.
Nešto uspešnija saradnja je ona između Lamborginija i BMW-a. Nemcima je bio potreban auto koji će biti proizveden u dovoljnom broju da bi dobio homologaciju i dozvolu da se koristi kao automobil za trke i kojim bi se upustili u borbu sa Poršeom. Obratili su se Lamborginiju, koji je dobio motor od BMW-a i blago odrešene ruke za sve ostale delove automobila. Početni plan je bio da se sve sklapa u Italiji pod nadzorom BMW-a, ali teška finansijska situacija u Lamborginiju je prebacila proizvodnju u Motorsport odeljenje gde je napravljeno 456 primeraka. Takmičenje sa Poršeom je propalo, pa je auto korišćen dve godine u šampionatu namenjenom upravo za ovaj model.
Najsvetliji deo ove priče je motor koji je kasnije ugrađivan u M5, u šestice, jedan od najboljih motora koji su sklopljeni unutar M divizije. Ipak, uspeh ovog modela je diskutabilan; s jedne strane, stvara se kult ovog automobila, a opet, sa druge strane, tvrdi se da je M1 u trenutku pojavljivanja bio već godinama iza konkurencije. Možda i najprimitivniiji razlog zbog kojeg može da se okarakteriše kao promašaj je gomila drugih automobila iz tog perioda, tog kalibra, koji su visili na mom zidu kao posteri.
Najblesavija i najgotivnija kombinacija je, bez premca, Sitroen SM. Zbog uspeha revolucionarnog modela DS-a, Sitroen je odlučio da se oproba u svetu GT automobila gde vladaju Jaguar, Aston, Ferari… Leta 1968. godine oni postaju vlasnici italijanskog top modela, njihove privatne muze, Maseratija, zbog dugogodišnjeg iskustva i bogate istorije u pravljenju upravo GT modela. Ideja je bila prosta, iskoristiti Maseratijeve motore i sportski duh u kombinaciji sa Sitroenovim sofisticiranim vešanjem i avangardnim tehnološkim inovacijama i dizajnom.
SM je najbolji auto na svetu. Ok, nećete se složiti sa mnom, ali tolika količina automobilske erotike nikad nije viđena, niti će biti. Sistem vešanja je umetničko delo sam po sebi, sistem upravljanja čini srž mokrih snova svakog inženjera, pozicija motora i menjača, raspored agregata… O dizajnu ne smem ni da pričam, vanvremenski. Korišćen je aluminijum avionskog kvaliteta. Kočioni sistem je napredan i za današnje pojmove. Toliko detalja. Pa, Bert Rejnolds je bežao od policije u njemu. Njegovi brkovi su dovoljni da zaustave policiju grada Čikaga, sa SM-om on je nezaustavljiv, bre! Čarls Bronson ga je koristio, i opet ti epski brkovi i moć SM-a. Previše je toga ide u prilog SM-u. Treba izdvojiti 10 dana kucanja samo da bi se popisali svi detalji.
12,920 srećnika je sebi priuštilo ovaj zalogaj budućnosti. A da, postojala je i PROTO trkačka verzija sa kraćim međuosovinskim rastojanjem. SM prosto ne prestaje da oduševljava. Sitroen je nakon svega toga bankrotirao, kasnije ga je kupio Pežo i time je prekinuta serija najavangardnijih automobila koje je ovaj svet video.
Poslednje ukrštanje vredno pomena je ujedno i najuspešnije. Alfa, Saab i Lanča su udružili snage i napravili tri modela od kojih je svaki bio potpuno drugačiji, a opet podjednako uspešan i jedinstven. Ova dobitna kombinacija donela je uspeh svakoj kompaniji i, naravno, rađanje kultnih modela Alfa Romeo 164 i Saab 9000 koji su i danas cenjeni. Lanča je bila dobra među najdobrima, nije zahvatila dovoljno šlaga svojom kašikom, ali se svakako zasladila.
Danas je ovakvih bud3 kombinacija sve manje i svode se na rebrendiranje automobila u zavisnosti od tržišta. Sve teža situacija u svim sferama života zahteva od nas da pravimo kompromise i sigurne planove za budućnost. Zato se plašim da inženjerskih ekskurzija i raznih seksualnih orgija među njima više neće biti i da je vreme potpuno nerazumnih kombinacija i modela iz nas. Nedostaje nam ta ludost. Da li je to dobro ili nije, sami prosudite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Zanimljiv tekst, vama su slike najbolji deo price, ali i kad nema vasih autorskih slika, umete da napravite odlican text, mislio sam da je Hemijevo maslo ovaj tekst, ali mogu reci da, ko god da je autor, odlican je tekst!!

    P.S. Arne se i ja stidim, Cherry N13 mi nikad nije bio simpatican, pa ni sa 1.5 turbo motorom, a tek Arna… 🙂