Drag

Brzi i Žestoki – 2016

Scena trka ubrzanja u Hrvatskoj nikada nije prestala da postoji, imala je svoje uspone i padove, ali je za sve ove godine opstala.

A da vam je neko pre pet godina… Ma kojih pet… Da vam je neko prošle godine rekao da će se trka na 402m održati u jednoj od najprometnijih ulica u Zagrebu, ne biste mu verovali… Ali istoriju pišu najuporniji, pa su prošli vikend “Brzi i žestoki” ostavili trag na aveniji Dubrovnik.

Preko 30000 posetilaca je u dva dana imalo priliku da pogleda borbe između najbržih (i onih manje brzih) automobila u ovom delu Evrope. Organizator “AK Brzina” nije organizovao samo klasičan “street race”, već je napravio kompletan događaj koji je uključivao i dB takmičenje za najbolji (i najglasniji) audiosistem, kao i stajling takmičenje za najlepši automobil. Takođe, u paviljonima Zagrebačkog velesajama svoje proizvode je izlagalo 35 proizvođača, a mogli smo i da vidimo 40 retkih, vrhunskih i originalnih modela automobila.

Avenija Dubrovnik je na dva dana postala trkačka staza na kojoj su snage odmeravili razni automobili, motocikli i dragsteri. Ovi poslednji su retka vrsta na evropskom kontinentu. Na startu se pojavio i najbrži hrvatski auto Audi S2, a sa sobom je poveo i svog vozača Daria Konopeka, pa su zajedno prešli stazu za 9.2 sekunde.

Vikend za nama je bio jako važan za autosport u Hrvatskoj, ali i celoj regiji, jer je 270 takmičara pokazalo želju da nastupi na ovoj jedinstvenoj trci. Dario Ljubičić i “AK Brzina” uspeli su da premaše sva očekivanja i da službenim rezultatom privedu trku kraju, pošto su vremenske prilike (čitaj kiša) onemogućile da se sve vožnje odvezu do kraja. Tako su rezultati iz kvalifikacija uzeti u obzir i proglašeni su pobednici određenih klasa.

Fali nam reči da opišemo ovu trku, jer iako je možda bilo propusta u organizaciji, zaista je impresivno što je ovako veliki događaj organizovan za veoma kratak vremenski rok. Sigurno nije bilo lako, a mi smo srećni i ponosni što smo bili deo njega. Do sledeće godine!

Autor // Krešimir Lovrić
Fotografije // Krešimir Lovrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • koliko su komsije hrvati organizovaniji od nas, svaka vam dala
    i njima cestitke na organizaciji
    a ja i dalje jedini komentarisem….
    koliko samo kvalitetnnog materijala prosipate pred prasice, a nigde podrske jtzm
    pozdrav drugari, idemo dalje, podrska!!!!!

  • Svaka čast ljudi! Podrška i sa moje strane. Redovno vas prazim i ne zna se koji članak je od kog bolji. A o slikama ne bih ni da trošim reči. Kapa dole.