Autorski tekst

DS je boginja. Ovo su ajkule.

ajkula_corvette_mako_shark_bud3_1Kod nas u narodu se nekako u kamen uklesalo da je ajkula Citroën DS. Odmah da razjasnimo neke stvari: kada se DS speluje „po francuski“ dobijemo svojstvenu igru reči gde nalazimo da se u stvari radi o boginji. Lako je shvatiti zašto je narod nadenuo taj nadimak, jer stilski automobil i podseća na nezasitu ribu grabljivicu, ali avaj, on je samo pokušavao da nas zadivi svojom gracioznošću bez ikakvih aluzija na visoku poziciju u podvodnom lancu ishrane. O ovom svojevrsnom unikatu automobilske istorije više nekom drugom prilikom… Prave ajkule su nešto drugo.

ajkula_corvette_mako_shark_bud3_9Bill Mitchell je bio jedan od najuticajnijih automobilskih dizajnera i meni svakako jedan od najdražih. Njegov prethodnik, Harley Earl, zaslužan je za sve krilate i šiljate američke automobile iz pedesetih godina prošlog veka. Tada se inspiracija crpela iz cvetajuće avionske industrije, a ideal forme se ogledao u afterburnerima, raketama i svim mlaznim vidovima prevoznih sredstava. Hrom je predstavljao najvažniji ukras i, u kombinaciji sa živim bojama i provokativnim materijalima, bio je protkan kroz najneverovatnije forme koje su uvek bile stavljane daleko ispred funkcionalnosti. Automobile su krasile mamutske proporcije i nije se marilo za veličinu, težinu, potrošnju ili svakodnevnu upotrebljivost. Kada je gorepomenuti gospodin Mitchell preuzeo dirigentsku palicu na čelu General Motors-ovog dizajnerskog tima, on je naložio potpuni preokret. Akcenat je morao da se stavi na aerodinamiku i na ukupnu kompaktnost automobila, ma kako on ekstravagantan bio. Ključni čovek koji je lično zaslužan za ajkule o kojima govorim je Larry Shinoda.
ajkula_corvette_mako_shark_bud3_10Naime, gospodin Mitchell je jednom prilikom, na pecaroškom krstarenju ulovio bebu ajkule i postao opsednut njenim oblikom, doneo je u studio i naložio Shinodi da takav prirodom izvajan dragulj pretoči u koncept iz koga bi dalje razvili novi vizuelni identitet za Corvette. Tako je nastao prvi XP 755 Shark Concept.
ajkula_corvette_mako_shark_bud3_3Legenda kaže da je Mitchell bio izričit po pitanju poklapanja valera sa prave ajkule i onog koji su lakireri morali da nanesu na karoseriju automobila. Mnogo nedelja ih je mučio i proganjao, ali je uvek bio nezadovoljan, a oni su polako gubili živce. Jednog vikenda su se ušunjali u studio, uzeli bebicu ajkule koja je služila kao merilo i prefarbali je da ona ustvari liči na ono što su već uradili na automobilu. U ponedeljak, šef je konačno bio zadovoljan. Naravno, objasnili su mu njihov trik mnogo pošto su pobrali sve pozitivne kritike javnosti i najavili novi, redizajniran Corvette. Tokom godina, Mako Shark koncepti su se javljali u još dva navrata, Mako Shark i Mako Shark II.
ajkula_corvette_mako_shark_bud3_5ajkula_corvette_mako_shark_bud3_2ajkula_corvette_mako_shark_bud3_6ajkula_corvette_mako_shark_bud3_4Poslednja iteracija se desila nakon nekoliko godina, i izgubila je ajkulu iz imena. Uz niz izmena, predstavljena je javnosti 1969. kao Manta Ray Concept u svojstvu najave još jedne buduće generacije Corvette.
03EyesOnDesign Eyes On Designajkula_corvette_mako_shark_bud3_8Osvrnuvši se na vrhunac današnje automobilske ponude i najluđe dizajnerske kreacije, mogu sa setom da zaključim da nema više te hrabrosti i inventivnosti koja je nekad postojala. Vreme nas je sve pregazilo, a tehnologija kao cilj sama sebi sve više i više uzima maha.

Autor: Matija Dagović

Connoisseur

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *