Predstavljanja

Crno odelo – Volkswagen Golf DSG

Neupadljiv, suptilan i markantan, kao klasično crno odelo, ali šiveno po meri. Isprva će izgledati uobičajeno, ali poriv da se okreneš za njim i pogledaš ga malo bolje je skoro nemoguće iskontrolisati. Jednostavno privlači poglede.

Svoje adute skriva odlično. On je samo još jedan dobro očuvani Volkswagen Golf iz ’77. Nije čak ni GTI. Na semaforu ćeš ga pogledati i konstatovati da je u odličnom stanju. U sledećem trenutku čućeš kako se obrtaji podižu i dok si okrenuo glavu u njegovom smeru, negde u daljini ćeš videti dve crvene tačkice kako postaju sve manje i nestaju, a na mestu Golfa ostao je samo vazduh. Nisi ni čuo ni kada je prešaltao u drugu.

Hromirani detalji, raspoređeni na pravim mestima i u pravoj meri. Branici, lajsne, retrovizori i poklopac za gorivo pokazuju da je detaljima posvećeno dosta pažnje. Dodaju, a ne oduzimaju od jednostavne forme prvog hot-heča. A felne, trijumf italijanskog dizajna, direktno od kraljice relija Lancia Delta Integrale. Adaptirane, uz dosta muke, na ovog klasičnog “keca” udaraju estetskim čekićem direktno u glavu. Samo ga pogledajte! Spušten i statičan, u svojoj jednostavnosti automobila sa kraja 70-ih godina, i dan danas izgleda privlačno i primamiljvo. Baš kao i jedno dobro skrojeno crno odelo, koje nikada neće izaći iz mode.

Ovaj nekad žuti Golf 1.1 sa prozorima na kurble, još malo pa i brisačima na isti sistem, volanom bez serva, plišanim sedištima… Kao što je nekada komšija Emir iz kuće preko puta vozio, poslužio je kao odlična osnova za razvoj projekta pred vama. Zahvaljujući dodatnoj opremi u vidu psa koji trese glavom zalepljenjenog za komandnu tablu, njegova bazna težina iznosila je tri-četvrtine tone, odnosno 750kg. Lagano i po aktuelnim standardima Formule 1. Sada je teži, sa rasporedom mase koji možda nije idealan za jurcanje po krivudavim putevima hrvatskog primorja, ali… To ga ne sprečava da “oladi” znatno novije sportske automobile sa semafora i prenese svih 340 ks na podlogu.

Kombinacija TFSI motora i DSG menjača, preuzeti su iz Seat Leona FR, a kada je već sve na “stolu” nema nijednog dobrog razloga da se ne odrad bazni tjuning. Sistem ubrizgavanja sa Audija S3, jača Autotech pumpa visokog pritiska, kao i K04 turbo konverzija u VAG svetu pandan su učenju matematičke jednačine “dva plus dva”. Nakon hardvera, potrebno je objasniti kompjuterima za motor i menjač sa čime imaju posla, a to je urađeno sa REVO mapama, kako bi se sva snaga prenela do prednjih točkova, a zatim i na put.

Zašto je odabrano da se uradi DSG konverzija kada je ona znatno teža od one sa manuelnim menjačem? Samim tim se i više mase nalazi u prednjem kraju? Prethodni vlasnik, Igor Vareško, je usled nezgode na motociklu ostao bez motorike u levoj ruci. Kako nije želeo da odustane od “brzine”, ovaj Volkswagen Golf je zbog njegovih potreba konvertovan u jurilicu sa automatskim (DSG) menjačem, ali tu nije kraj naše priče… Igor je u međuvremenu rešio da se oproba u vožnji brdskih trka. Kupio je trkački Renault Clio II, sa timom ga preradio da njime može da upravlja jednom rukom i…. Pokazao se kao izuzetno konkurentan vozač, osvojivši 2. mesto u prvenstvu Hrvatske u klasi E1-14 u brdskim trkama. Impresivno nije dovoljno jaka reč.

Natrag na našeg “keca”. Kako bi sva ova snaga mogla da se kontroliše, kočioni sistem dobija unapređenje. Napred kočnica eromera 288mm sa Golf 4 GTI napred, kako bi mogle da stanu u felne od 15 inča, i pazi sad, veći doboši sa Škode Fabije karavan pozadi. Ali diskovi bolje koče? Tačno. Samo je većina mase sada napred i potrebno je zaustaviti lagani zadnji kraj. Suspenzija je poverena proverenim KW V3 gevindama. Zaduženim ne samo za dobar izgled, već i da pruže adekvatnu podršku težem “nosu”, kako bi Golf mogao i da se provoza po krivinima, a ne samo da bude nekrunisani kralj semafora. Kožna Recaro sedišta preuzeta iz „korada“ dopunjuju kompletan utiskak koji ovaj Volkswagen Golf ostavlja na vas, uprkos tome što ga moderni elementi odaju. Ali tek kada uspete dovoljno da mu se približite.

Ako je voliš pusti je, ako te voli vratiće se. Petar sa sigurnošću može da vam potvrdi ovu informaciju. Šest godina je trajao krug, od kada je prodao svog „keca“ do kada ga je otkupio nazad, a činjenica koju ovu priču čini interesantnijom – Golf ga zapravo nikada u potpunosti nije napustio. On je za tadašnjeg vlasnika radio DSG konverziju. Projekat je, od kako se zimus vratio kod Petra, ponovo dobio status “work in progress” i nastavljeno je sa “apgrejdovanjem”. Dobili smo poziv da ponovo posetimo Petrovu malu radionicu čim se otvore granice i sami se uverimo u poboljšanja.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *