Vesti

Tri ratna havera – Porsche 917, Ferrari 512S i Lola T70

Autor /

Ono što je damama film „Titanik“, nama je “Ford v Ferrari”. Kako bi smo lepšoj polovini dočarali šta za nas predstavljaju trke izdržljivosti zamolio bi ih da uzmu najdivniju, najelpšu junakinju ikada. Iz njima omiljene serije, recimo. Pomnože je sa 24 i stave ih u najlepši pejzaž u istoriji čovečanstva. Bajkovito, reklo bi se.

Ali svo to zamišljeno savršenstvo nama je vrlo, vrelo realno. Mi ga zovemo 24 časa Le Mana. Za razliku od jedne bajkovite scene, nama ceo prizor traje puna 24 sata. A svaki novi krug piše istoriju. Javljaju se emocije za koje čovek nije ni znao da postoje do tog momenta. Mi vam te niti istorije danas prikazujemo. Hrabrost i srčanost kakvu čovek ne pamti. Donosimo vam jednog tata-matu i gospodara kruga – Porsche 917, trkački crvenu legendu – Ferrari 512S i potcenjenog heroja – Lola T70. Ovo je prestiž, dragi moji. Igra moćnika u koju samo najhrabriji ulaze. Igru koju su od postojanja vodili Porsche i Ferrari, neosporni krunisani kraljevi noći, kišovitih dana i paklene vrućine usijanog asfalta.

Lola koja eto ima pitko i nežno ime, omalovažavana je i nekako bila taj faktor popunjavanja mesto na stazi. Ferrari 512S priča je za sebe. Osim što je brz, on je takođe najneudobniji od ovog trojca. To svakako ne želite kada vam trka traje dvadeset i četiri sata. Porsche u drugu ruku je veoma suptilan i pravi Nemac. Napravljen za pobedu i on samo to i vidi. Retrovizor, iako ga ima, nepotreban je. Najgramzljivija od ove trojke je upravo gospođa za koju smo sumnjali da je mirna i divna. Lola T70, iako plave krvi, iz Britanije donela je samo šasiju. Moćni 5.0 motor sa 650 konjskih snaga pravo je iz zemlje kauboja, NASCAR-a i pucanja iz sačmare na svaka dva metra. 1966., godina kada je Ford prvi put u istoriji pobedio Ferrari, Lola je pobedila u pet od ukupno šetst trka izdržljivosti. To je i više nego dovoljan razlog da se i ona nađe u dvorani slavnih.

AUTOR // Nikola Lukić
VIDEO // Motor Sport

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *