Predstavljanja

¿Qué hora es? – Leon Cupra

Ove nedelje ne idemo daleko od prošlonedeljne teme. Automobil koji je naterao francuze da odu full Sacré bleu! Znate i sami da nikada ne treba otići full Sacré bleu! Dragi moji, Seat Leon Cupra 280, proizvod nemačkog razuma i blage ludosti španskih kavaljerosa. Ili nešto drugo?

Ideja VW grupacije prilikom preuzimanja Seata je bila da od španskog brenda napravi ono što je Alfa za Fiat. Sve u svemu, pokušaj da se zamaskiraju tipični nemački stereotipi koji krase narodni auto i da se unese strast, ljubav i emocije. Da li su uspeli? Što se mene tiče nisu. Niti je Seat neka marka sa tradicijom kojom mogu da se busaju italijani, niti nemci znaju šta je emocija. Ali su uspeli da španskog proizvođača pozicioniraju kao brend za nešto mlađu populaciju. Mada, i to je diskutabilno.

Seat Leon Cupra pristupa ljudskim emocijama na daleko suptilniji način od konkurencije. Nećete biti preplavljeni ljubavlju prema ovom modelu na prvo viđenje. Da se razumemo, Leon osvaja izgledom, ali nestiče se utisak da je ispred vas poseban soj. Taj osećaj posebnosti ne nedostaje, recimo, Megan-u RS, Focus-u ST ili, kao najgorem primeru dranja na sva glas za vreme predstave, Civic-u Type R. Mali detalji otkrivaju šta je zapravo ispred vas.

Prvi znak da nije reč o običnom Leon-u su pet proreza – usisa ispod centralnog grila, a prostor na braniku iza tablice je ofarban u crno kako bi centralni usis izgledao masivnije. Takođe, svetla za maglu su izbačena i sada se sve nalazi u mega giga LED laser kristal farovima. Bočna linija je jednako lepa kao komad bele tehnike višeg cenovnog ranga. Pozadi dva fino dimenzionisana završetka auspuha, jasno nefunkcionalan difuzor i jasno ispisano ime Cupra. Na to sve dodajte bedž sa ispisanim brojem 280.

Ovaj automobil je oborio rekord na Nurburgringu i postavio vreme od 7 minuta i 58.4 sekundi. Uspeh Leon-a je bio iznenađenje za mnoge. Jeste, španci su imali brze automobile, ali je ovo je bio teren na kome do sada nisu imalu neku zapaženu ulogu. I šta je sad po sredi? Imam teoriju, budite ljubazni i saslušajte je.

Perjanica VW grupacije, kao i prvorođeni sin hot hatch klase, je Golf. Borba na ringu za titulu najbržeg automobil u FWD klasi se uposlednjih par godina zahuktala. Astra, Focus, Megan… Nema Golfa. Onda se pojavi Seat? Zašto ne Golf? I Leon i Golf dele MQB platformu, iste motore, iste menjače, isto vešanje… Šta je zapravo urađeno? Bačena je buva. VW je lepo sredio Leon-a, napravio ga je onako kako to treba. Autmobil je fenomenalan, suptilan i izuzetno ubojit. Njegov uspeh je promrdao kaveze konkurencije. Reno je odgovorio, potom Honda. Rekordi su padali. A onda je došao princ na belom konju, Golf GTI Clubsport S i postavio trenutni rekord.

Ovim potezom Golf je krunisani kralj. I šta je sa Leon-om? Seat je zapravo najveći pobednik. Pojavio se iznenada, promešao karte i šarmirao solidan broj kupaca koji bi do tada zanemarili španca. A kad smo već spomenuli šarmiranje, možda vam je sada jasnije zašto smo rekli da ne osvaja na prvi pogled? Emocije dolaze kada upoznate ovaj automobil i njegu srž. Svih 280 mernih jedinica srži.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *