Predstavljanja

BMW M5 F10 – Final word

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_9O BMW-u smo pričali do sada 154 puta. Bilo je tu oldtajmera, tjuniranih primeraka, kao i onih za drift. Razgovorali smo i sa dizajnerom istih. Ne možete nikako da kažete da smo zapostavili Bavarce. Međutim, i pored svega toga, nešto je falilo. Poslednji deo slagalice – moderni M model.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_3Dame i gospodo, čekanju je došao kraj! Pred vama se, dragi čitaoci, nalazi F10 M5. Naravno, vi ste to već znali. Delom zato što vam je Bog podario čulo vida pa možete da vidite slike, a delom zato što je ceo internet pričao o ovom automobilu skoro pune dve godine.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_4Upravo zbog toga ćemo „test drajver“ gluposti baciti u zapećak i fokusiraćemo se na ono što je zapravo bitno, a to je činjenica da je ovo jedan od retkih, pravih automobila marke BMW koje možete kupiti iz fabrike.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_6Po čemu se to poznaje pravi BMW? Krenimo redom. F10 generacija je povratak na staru školu BMW-a, barem što se tiče dizajna. Stavljam ga u isti koš sa E3X generacijama i smatram da neće izgledati kao crno-beli film ni kroz trideset godina. Ali dizajn ipak nije to „ono“ što ovaj auto čini pravim BMW-om. A nisu ni performanse, iako M5-ici ni na tom polju ne fali ništa, a pogotovo ne ovoj.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_1Naime, automobil koji vidite na slikama u jednom trenutku svog postojanja je navratio kod finih ljudi u Noelle Motors-u gde je počašćen stage 5 setom steroida, pa sad pesmu iz twin turbo V8 motora peva čitavih 730 bavarskih konjića.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_2BMW čini njegov karakter. Taj auto mora biti pogodan za svaku priliku, a F10 M5 upravo to i ispunjava. Perfektan automobil za vožnju deteta do obdaništa, odlazak na vrlo bitan poslovni sastanak gde ćeš koristiti vrlo ozbiljne reči koje ja ne razumem i zgrnuti milione, kao i za odlazak u ekskluzivni restoran sa ženom na večeru. I tako u nedogled, sve dok ti ne pukne film.

bmw_m5_f10_bud3_naslovna_8Kada se to dogodi, sešćeš u auto i spalićeš 84 seta najfinije Mišelinove gume na konvenciji Greenpeace-a. A M5 F10 će ti sve to ispuniti, a onda će spremno čekati još. Stiče se utisak da bi u ljudskom obliku ovaj auto bio biznismen, sa sve urednim odelom i kravatom, ali i sa nekom kvakom u glavi. Da, ovaj auto je biznismen u plavim japankama, ili ti – pravi BMW.

 

Autor: Stefan Šobot

Fotografije:Stefan Šobot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Sve oko ovog automobila je brutalno! Medjutim u meni nikakvu reakciju nije pokrenuo. Skrolujem miš da ostavim komentar i vidim iznad prostora za piskaranje mali naslov No nonsence E30 M3 i odmah se stvori reakcija 😀

  • Interesantno je kako taj E30 deluje na sve nas, ma koliko puta videli fotke ili se sreli sa njim.