Pitanje nedelje

Koji automobil nema svog direktnog naslednika, a voleli bi da ima?

pitanje_nedelje_odgovorPitanje za ovu nedelju je glasilo: „Koji automobil nema svog direktnog naslednika, a vi biste strašno voleli da ima, i zašto?“ Ono što smo lako mogli da zaključimo jeste da svima nedostaju jeftini, entry-level sportski automobili koji su bili hit osamdesetih i devedesetih, kao i neke skuplje i ređe zverke koje verovatno nikad neće dobiti svog naslednika ili barem nešto nalik tome.
Par automobila smo izostavili zato što se o direktnim naslednicima priča i postoje koncept-automobili koji nagoveštavaju njihov povratak na ulice. Takav je slučaj sa modelima kao što su Toyota Supra i Honda NSX koji su, navodno, odmah iza ćoška. Videćemo šta donosi sutra, ali dotle, ovo su automobili koje vi želite ponovo da vidite na ulicama.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_110. BMW M1 – Više vas je navelo ovaj auto, a niko nije rekao zašto. Ja bih voleo da čujem zašto svi žele da vide naslednika ovog automobila. Da nije imidža koje ime BMW nosi sa sobom i oznake M, ovaj auto bi bio potpuno zaboravljen. Ali sada automobilski hipsteri prave od njega nešto specijalno. Dajte nam validan razlog zašto je ovaj auto toliko bitan da zaslužuje naslednika.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_109. Zastava Yugo – Da, zvuči čudno, ali nama zapravo nedostaje Yugo. Ako je „fića“ pokrenuo Jugu, Yugo je svima pružio mogućnost da kupe automobil, da se voze i da obiđu prelepu državu. Međutim, dalji razvoj situacije u zemlji je zaustavio svaki napredak i mogućnost pojave naslednika iz fabrike „Crvena Zastava“. Da li bi taj naslednik omogućio današnjim generacijama da se igraju i prčkaju oko njega kao što rade danas? Nikada nećemo znati…

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_48. DMC DeLorean – On je u samom startu bio tehnički prevaziđen automobil sa preslabim motorom i mlitavim vešanjem. Međutim, on je bio zvezda svog vremena. Velika zvezda. Kao neki „one hit wonder“ iz najboljih dana MTV-a. Voleli bismo da čujemo neku njegovu novu pesmu, samo da bismo osetili toplotu u predelu stomaka.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_67. Honda CRX – Svi znamo kako je dobar i zabavan CRX. Lagana i čvrsta šasija, mali motor koji voli da se vrti u visokim obrtajima iznova i iznova – tada je većina nas na Balkanu napokon zavolela jednog Japanca i nije imala primedbe. I onda, posle dvadeset godina, oni nama daju neki pokušaj zvani CRZ? Ne, nećemo to, dajte vi nama X, ne Z.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_36. Alfa GTV – Postoje naznake da se Alfa oporavlja. Da li je Makarone napokon odrešio kesu i pustio Alfu da se malo igra? Znaćemo ako dobijemo novi GTV. Alfi fali naslednik malog i prelepog sportskog kupea. Da li će možda saradnja sa Mazdom to i doneti?

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_85. Mazda RX-7 – Konkurenti kao što su NSX i Supra su najavljeni, ali se još uvek krčkaju. Nažalost, u Mazdinoj kuhinji nema ni sastojaka za novi RX. Previše su postali racionalni i imaju samo modele za široke narodne mase. Sreća, pa je MX-5 još živ, inače bi Toyota bila najsportskiji brend iz Japana. Katastrofa!

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_24. Fiat Coupe – Slična priča kao i kod Alfe. Nestalo je te ludosti i hrabrosti koju su nekad imali. Kakve su to samo godine bile kada je jedan Fiat imao u ponudi Coupe i Barchettu. Ludnica. Taj 20v Turbo motor i Viscodrive diferencijal – to je bila zverčina. Ferrari za srednju klasu. A sad? Naduvani monovolumeni glupih imena i kvazi-Abarth modeli.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_93. VW Corrado – Auto Express ga je opisao kao „One of VW’s best-ever drivers cars“, a VR6 model je naveden kao jedan od 25 automobila koja morate voziti pre nego što umrete. Ovaj skriveni naslednik Porschea 944 dobio je VW značku i postao instant hit. Daleko sofisticiraniji od Sciroccoa, ponudio je ljubiteljima narodnog automobila ono što do tada nisu mogli da iskuse. Moderni naslednik ne postoji.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_52. Ford Capri – Većina vas se i ne seća ovog evropskog „muscle car-a“, ali tokom sedamdesetih i osamdesetih bio je izuzetno popularan. Ljudi u Evropi su sedeli ispred velikih ekrana i gledali na filmovima kako Ameri voze ogromne kupee, surovog zvuka… A onda su seli u svoj Taunus i smoreni se vratili kući. Capri je to promenio, a njega su ispratili i modeli još nekih proizvođača.

pitanje_nedelje_naslednici_bud3_71. Lancia Delta Integrale – Auto za kojim najviše patimo. Toliko smo svi željni da vidimo naslednika ovog remek-dela italijanske industrije da se plašim da to nećemo i doživeti. Zašto? Prvo, Lancia lagano umire, a drugo – zamislite koliko je teško napraviti auto koji iznad sebe ima teret toliko želja i iščekivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • A BMW serije 8 ? Njega ste zaboravili,naravno nemojte mi samo reci i8 -.- mislim na 850CSi koji je takodje vladao krajem 80ih i pocetkom 90ih 🙂

  • Ima jos automobila koji nisu usli na listu pored BMW-a 8 😉