Vesti

Tišina koja vrišti – Ford Mach E 1400

Autor /

Prvo nam nije bilo baš najjasnije zašto je Ford nalepio konja u galopu na SUV-a. Onda je došla potvrda o pravljenju istog, Tesla model Y dobija konkurenta, jaka stvar. Na kraju, neverovatno – ali istinito, isti taj grešnik imena Mustang Mach E postaje najjača karika Ford-ovog Performance odeljenja. Može li luđe?

Naime, kada je 1965. godine Ford Motor Company predstavio novi, tržišno revolucionarni kupe, verujem da im ni na kraj pameti nije bilo da će upravo oni oskrnaviti decenijama star kult konja u galopu. Na početku recept je bio jednostavan: puno snage (ne baš odmah doduše), prelep oblik i dizajn kupea, dijetalna cena za omladinu i dobili ste legendu američke automobilske istorije. Čista, sirova snaga, veliki motori i zvuk kao nikad su bili generacijski potpis Ford-ovog trkčakog odeljenja. Shodno tome, skroz je opravdana srdžba i bes nas entuzijasta zbog stavljanja takvog logotipa i imena Мustang na SUV koji nikada to ne treba da nosi.

Za razliku od “pravog” Mustanga koji je sinonim za snagu i moć SAD-a, Mach E – električni SUV ne rasipa svoju snagu uzaludno. Tačno 10.000 radnih sati uloženo je u razvijanje punog potencijala njegovog elektromotra. Ne računajući Teslu, ovo je definitivno veliki korak za američko tržište električnih vozila. Ulazak Forda u ovaj segment pokazuje da su elektični automobili budućnost na koju treba računati i ne mora biti egzotika. Što smo na kraju krajeva mi i znali, samo nismo baš očekivali najboljeg člana Ford Performance odeljenja odevenog u elektro-SUV kaput.

Verovatno svi već znate da je ovo jedan jedini pimerak ali ono zaista zanimljivo je da se za pokretanje koristi čak 7. elektromotra. Upravo tih sedam „motorčića iz veš mašine“ daju ukupnu snagu od 1400 nelektrisanih konja koji mogu pokretati samo prednje, zadnje ili sva četiri točka u zavisnosti od potrebe.

Sve u svemu ogromnu snagu, kao i kontrolu iste, Ford je prestavio na pravi način. Takmičeći se protiv Kena Bloka i NASCAR Mustanga, Mach E 1400 pokazao je apsolutnu dominaciju u svakoj od navedenih disciplina. Uživajte.

Autor // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *