Predstavljanja

Vulgar Display of Power – Porsche GT3 RS

„Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem… Ja lajem, žaram, sisam, karam… U licu vošten… U duši pošten“ – Goran Bregović. Vulgaran – to je reč koju ste tražili dok ste čitali reči ove vama dobro poznate pesme, zar ne? Tako sam i ja tražio nešto jednostavno za opis ovog automobila. Vulgaran i ništa više.

Jeste, priznajte sebi, ovaj automobil nije baš najpristojnija kreacija na svetu. Preširok je, preglasan je, prenarandžast je, prespojlerisan je… Sve vrišti na njemu. Mamite da mu priđeš kako bi ti rekao nešto prljavo i onda bi ti na kratko pokazao svoju kolekciju satova u unutrašnjem džepu mantila. Porše je uradio sve što je mogao kako bi najbogatijim i najokorelijim ovisnicima dao najnepristojniju moguću ponudu. Sve ili ništa – 911 GT3 RS!

Porše voli da zadirkuje svoje kupce sa pregršt različitih varijanti svoje perjanice. Verovatno ni oni sami ne bi mogli u sred noći da nabroje sve verzije koje su ponudili. Na početku životnog veka modela najveće uzbuđenje donosi Turbo verzija, ali najviše pažnje automobilski svet pridaje GT3 verziji. Tu se, kao, sve otkriva. To je ono što 911 treba da bude. Fokusiran, precizan i vrlo jasno usmeren ka ultimativnom vozačkom iskustvu. Zvezda je rođena – usaglasiše se novinari. U svim je emisijama i novinama. Blista… Ali, kako vreme odmiče, sjaj zvezda se polako stišava i bledi. Tada je potrebno nešto radiklano.

Kao „posrnula“ muzička zvezda željna starog sjaja, GT3 se rešava viška odeće i postaje provokativniji. Užas. Pogledaj se na šta ličiš! Širok si koliko si dugačak. Šta će ti te škrge napred na rubovima? Gledaj kolike su… A te pozadi? Nije ti dovoljno, pa hoćeš još vazduha da gutaš? Sramota. A spojler?! Šta će ti toliki spojler?! Ajde, jedino taj magnezijum od čega ti je krov mogu da priznam. Dobar je za krvne sudove.

991.1 GT3 RS ili RennSport ili Racing Sport je oznaka koju nosi ova redifinisana verzija ultimativne mašine na četiri točka. Duboko u svojoj stražnjici krije street legal motor iz RSR verzije zapremine 4 litra i 500 „konja“. Težina automobila je jedva nešto preko 1400kg. Sve to upareno sa munjevitim PDK menjačem čini ovaj GT3 RS vašim ličnim instruktorom za upoznavanje sa G silom. A kada ste već seli u njegovu kancelariju, probajte da zadržite dah dok obrtaji motora ne dođu do „blokade“ od stratosferskih 8800 obrataja u minuti. Teško je, verujte mi.

Čudan je svet u kom živimo. Pogotovo ovaj automobilski sektor u koji imamo kakav takav upliv. Vi imate automobil koji je zaslužio mesto na duplerici u nekom fetišastom nemačkom magazinu. I svi ga smatraju jednim od najboljih automobila na svetu u ovom trenutku! Ej, bre, 7:20 na Ringu možete da kupite na šalteru u salonu preko puta Tempa na Adi! Kapirate? Vulgarnost! Pitao sam vlasnika da mi kaže svoje utiske. Potapšao me po ramenu, nasmejao se i tu je stao. Sve mi je bilo jasno. Barem smo pokidali sa fotkama, ako nismo sa utiscima.

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Stefan Šobot, Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Hijaoooo kakva automobilcina