Events

VII Skup UIA

Još jedan, ko zna koji po redu april, koji je na platou ispred Saobraćajnog fakulteta okupio zavidnu ekipu lepih i vremešnih automobila, kao i njihove ljubitelja svih uzrasta. Kiša, nepozvani pratilac subotnjeg okupljanja, ipak nije uspela da pokvari celokupnu atmosferu skupa i oneraspoloži dekice i bakice koji su se prisećali svoje zaboravljene mladosti i nekih novih klinaca koji su se tek upoznali sa lepotom starog lima.
I ove godine, Beograd je ugostio nekoliko vozila iz Bugarske, od kojih su najzanimljiviji bili FSO Warzsawa i znatno elegantniji, brži, udobniji, prestižniji, poželjniji i u svakom pogledu superiorniji BMW 3.0CS. Čijoj god industriji da se klanjate, koju god firmu smatrali najboljom na planeti i u istoriji, mogli ste da nađete nešto za sebe. Tradicionalno, nacionalne klase je bilo najviše, te se grupa uredno postrojenih Fića smestila tik pored bande Minija, dok su Bube osmatrale situaciju taktički raštrkane po celom platou, a sve to pod budnim okom Karmann Ghie.
Čini se samo na ovom parkingu, četvorotočkaši sa četiri prstena više su ličili na dobroćudne dekice nego na gradske ćelavce, a tabor Porscehe-a je ove godine, nažalost, zakazao. Moje posebne simpatije u srednjoj kategoriji odneli su jedan plavi Volvo Amazon i crvena (a kako drugačije?) Alfa Romeo 2000GT. Za kraj, u pozadini je povučeno stajao i jedan Renault 4, automobil kog mnogi nisu primetili, što je njhov veliki propust, jer je proizveden u pogonima Alfa Romea. Mercedesi su i na ovom skupu sijali i privlačili pažnju, iako su svi bili tvrdog krova i sa četvora vrata, a boje Bavaraca, osim gostiju iz Bugarske, branilo nekoliko modela legendarne serije 02.
U kategoriji velikana i ozbiljnih igrača, Citroen je odneo sigurnu pobedu. SM, Traction Avant i na domaćim skupovima premijerno prikazan DS Chapron, još uvrnutija karoseristička toples verzija omiljene nam Citroenove Boginje. Od egzotike i kabrioleta, svakako vredi spomenuti i Jensen-Healey-a, a V8 mašine, ovog puta bez ijednog Mustanga, ponosno su predstavljali Ford T-Bird i dva Buicka, Riviera i GS 400. Japanci su bili svedeni na statističku grešku, ali je zato izbor dvotočkaša bio na zavidnom nivou, posebno za ljubitelje egzotike poput Nortona i MV Aguste. Okupljanje ispred Saobraćajnog fakulteta uveličala je i ekipa Mašinskog fakulteta okupljena oko projekta Formula Student, o kome ćemo najverovatnije pisati više u skorijoj budućnosti.
Kada se utisci saberu, za nama je još jedan kvalitetan skup, a ovoga puta, obeležili su ga Francuzi. Vreme možda nije igralo igru kada su druženje i atmosfera u pitanju, ali je sigurno uticalo na pojavljivanje više zanimljivih automobila. Srećom, skupova će uvek biti, a mnoge veterane, kada širom otvorimo oči, uvek možemo videti i u džungli gradskih ulica.

Autor: Đorđe Sugaris
Stility.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *