Testovi

Ultimativno X – Opel Grandland X

Sa Opelovim, kompaktnim SUV-om, Grandland X, već smo imali prilike da se upoznamo. Tada smo ustanovili da deli malo toga sa “bratom” po platformi Pežoom 3008 i da je dovoljno diverzifikovan da se sa ostalim konkurentima bori za svoj prostor u C segmentu. Sada, šest meseci kasnije, ponovo se nalazimo iza upravljača Opela Grandland X na obali Atlantskog okeana u San Sebastijanu. Zbog čega tako brzo nakon inicijalnog predstavljanja?

Razlog ovog sastanka je premijerno prikazivanje novog paketa opreme, skromnog naziva “Ultimate”. Kao i da se upoznamo sa novim, jačim, dizel agregatom koji je uparen sa potpuno novim osmo-stepenim automatskim menjačem. Dovoljno razloga da nas odvedu u najsrećniji grad u Evropi, kako bi sa nama podelili sreću da je potražnja za ovim vozilom veoma dobra (prodato preko 20.000 primeraka), jer kad si srećan ti podeli sreću tu!

Ostavimo sarkazam po strani na sekundu. Ultimativni paket opreme nastao je iz želje (potencijalnih) kupaca da kupe automobili u najvišem paketu opremu bez potrebe da štikliraju dodatne stavke kao što su LED farovi, automatski tempomat sa detekcijom sudara, kamera od 360 stepeni, AGR sedišta… Dakle, dođete kod prodavca kažete “alles”, on kaže “Ultimate” i pita vas za boju i da li želite (odlični) panoramski krov ili ne. Provučete karticu i vratite se kući u novom vozilu. Sve sa ciljem da se kupovina maksimalno pojednostavi za one koji žele automobil u najboljoj opremi.

Ali “Ultimate” paket nije samo skup svih opcija kojima je moguće opremiti Grandland X. On treba da omogući udobno putovanje i komfornu vožnju sa dodacima i modernim tehnologijama koje olakšavaju povezivanje i upravljanje vozilom (kožna grejana sedišta napred i pozadi, grejani vetrobran i volan, bežično punjenje telefona, displej od 8” koji podržava Apple CarPlay i Android Auto, Denon audio sistem, Opel OnStar…). Takođe treba da odiše luksuzom, ne samo iznutra, već i spolja, pa u ovom nivou opreme imate specijalne dvobojne aluminijumske naplatke u veličini od 19 inča, krov i kućišta retrovizora obojena su u dijamantski crnu sa srebrnim krovnim nosačima, a tu je i panoramski krov.

Nemoguće je ponuditi proizvod pod nazivom “Ultimate”, a da u ponudi imate samo benzinski agregat sa tri cilindra, 1200ccm i 130ks ili 1.6 dizel od 120KS. Tu nema ničeg ultimativnog. Zato je zajedno sa novim paketom opreme predstavljen i 2.0 “dizelaš” sa 177KS uparen sa 8-stepenim “smooth-shifting” automatikom. Obilje obrtnog momenta (400Nm), dostupno vam je od 2000 obrtaja, dok motor ostaje bez daha na oko 3750 obrtaja, gde isporučuje i maksimalnu snagu. Ovaj SUV, težak 1500kg, ubrzava do 100km/h za 9.1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 214km/h.

U bliskoj budućnosti, postojeći 1.6 dizel agregat biće zamenjen modelom od 1.5l sa dva nivoa snage – 100 i 130ks, a biće predstavljen i “plag-in” hibrid (PHEV) sa pogonom na sve točkove.

Ranije smo već rezimirali da mesta u Grandland X ima na pretek, kako za vozača i suvozača, tako i na zadnjoj klupi. Utisak o vozačkom sedištu je takođe ostao nepromenjen, udobno je, ali će vam trebati vremena da se naviknete na njega i nađete pravu poziciju sedenja. Interesantno je primetiti da se vozačkim sedištem u potpunosti upravlja električnim putem, dok suvozačko koristi točkiće i polugice. Enterijer je u kombinaciji mekane plastike, kožom presvučenih i proštepanih delova koji odaju osećaj višeg kvaliteta, ali i dalje ima mesta na kojima možete dodirnuti tvrde plastike koje donekle kvare celokupan utisak.

Opel Grandland X Ultimate smo vozili po autoputevima i magistralama, pa smo bili u prilici da se malo više poigramo sa njegovim elektronskim napravama, kao što su adaptivni tempomat sa detekcijom sudara i pešaka, sistemom za prepoznavanjem znakova, ograničenja brzine i praćenje traka na putu… I možemo zaključiti da nijednog pešaka nismo pregazili, niti u bilo koga udarili. Bilo šta suprotno nikada nećemo priznati. Funkcionisanje ovih sistema je na visokom nivou i pružaju nivo dodatne sigurnosti, jer i kada smo sumnjali u njih, odreagovali su blagovremeno i fluidno, bez naglih seckanja (odlika starijih sistema), bilo da je reč o ubrzavanju ili usporavnju u ritmu saobraćaja oko nas. Praćenje trake u kojoj se nalazite takođe radi odlično i na vama je da držite ruke na volanu, a Grandland X će se postarati da ne “skrećete sa puta”.

Infotejment sistem nosi naziv Navi 5.0 IntelliLink i uparen je sa osmo-inčnim „tač-skrinom“. Za njegovu upotrebu potrebno je malo privikavanja, jer su neke opcije malo drugačije pozicionirane od ličnog “logičnog” rasporeda, ali je dovoljno responzivan da nećete imati osećaj kako prolazi večnost od kako ste pritisli “taster” do trenutka izvršenja te komande. I dalje nije na nivou mobilnih telefona, ali ga nikako ne možemo okarakterisati kao sporog. U slučaju da niste zadovoljni kako funkcioniše integrisana navigacija ili ste jednostavno navikli na svoj Android/iOS korisnički sistem, Opel vam nudi mogućnost da brzo i jednostavno povežete svoj uređaj sa centralnim sistemom, preko Android Auto ili Apple CarPlay, i koristite njegov interfejs i podržane aplikacije u toku vožnje. Radi besprekorno, a uređaj možete puniti i bežičnim putem u odgovarajućoj pregradi, pa sigurno nećete ostati bez baterije kada stignete na destinaciju.

Pusti igračke, kakav je utisak za volanom? Uzevši u obzir da je reč o kompaktnom SUV-u, ako se tako može nazvati automobil od skoro 4.5m dužne, upravljač ne prenosi previše informacija sa puta, ali to nadomešćuje sa više nego solidnom preciznošću na volanu, koja se iskazala na krivudavoj primorskoj magistrali. Ogibljenje je istovremeno pokazalo da može da pruži udobnu vožnju na putevima različitog kvaliteta i da se nosi sa dinamičkim stilom vožnje jednako dobro kao i ležernim. Pogotovo ako u obzir uzmemo da ne poseduje nikakvu elektonsku kontrolu amortizera. S tim rečenim, pogonska jedinica je jednako kultivisana. Tiha, ne pravi neželjenu buku u kabini, a istovremeno veoma responzivna na pritiskanje papučice gasa. Programiranje menjača je odlično odrađeno, jer vi diktirate tempo kojim će se menjati brzine tj. koliko će da se zadrži u obrtajima. Jednostavnim, sigurnim i jakim pritiskom papučice gasa, bez ikakvog dodatnog “sport” tastera, menjate karakteristiku vožnje, a dobro raspoređen obrtni moment i dovoljna rezerva snage bez problema izlaze sa “brodom” od jedne i po tone. Promene brzina su zaista uglađene i bez trzaja, bilo da prebacuje u višu ili nižu brzinu. U toku testiranja nam se samo jednom dogodilo da menjač nije hteo da prebaci u osmi stepen ni nakon par minuta vožnje, već smo morali to manuelno da uradimo, ali nakon toga više se nijednom nismo susreli sa tim problemom.

Agregat i menjač, poznati su iz modela Insignia, ali su poreklom iz PSA grupacije. Interesantno je napomenuti da je ovaj menjač (kodna oznaka AWF8F35) prvi osmo-stepeni automatik za motore koji su transverzalno postavljeni i da su uspeli da ga spakuju u kućište veličine onog sa šest brzina.

Deklarisana potrošnja iznosi 4.9l/100km, ali sa našim stilom vožnje ona se kretala u rasponu od 6.5-7l, što ne znači da se uz nešto primereniju vožnja ona ne može približiti više referentnim vrednostima.

Finalni utisak koji je “novi” Grandland X Ultimate ostavio na nas je pozitivan i u skladu sa prethodnim. Novi motor i menjač su odlično upareni i daju dozu agilnosti ovom kompaktnom SUV-u koja je možda falila pre ovoga. Istovremeno omogućuju vučnu silu od dve tone, kako biste mogli da povučete svoj čamac, džet ski ili priključno vozilo. A što je u skladu sa dodatnom udobnošću i luksuzom koja se propagira sa ovim ultimativnim Opelom.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.