Testovi

Izvan gradske priče – Volkswagen T-Roc

Kada za neki model kažu da je gradski automobil, to svakako kupcima u Srbiji ne znači mnogo. Jel, taj jedan automobil koji jedva kupujemo koristićemo za sve – za putovanja na odmor, selidbu, vožnju do vikendice… Može li Volkswagen T-Roc biti taj jedan automobil za sve?

Volkswagen-ov pomodni mali gradski krosover, pod nazivom T-Roc, cilja da “zameni” klasičan hečbek kao osnovno porodično prevozno sredstvo. Njegovi glavni aduti leže u modernom i vizuelno dopadljivom dizajnu sa velikim brojem mogućnosti personalizacije. Veći klirens koji uz povišenu poziciju sedenja pruža (malo) bolju preglednost, ali svakako olakšava ulazak u automobil i izlazak iz njega. Ovaj “visoki Golf”, iako se može naručiti sa pogonom 4Motion, nikako ne želi da parira SUV-ovima. Iako može lakše sići sa puta, preferira da ostane u urbanoj sredini. Međuosovinsko rastojanje i dužina modela T-Roc su nešto kraći od Golf “klase” na čije je kupce bacio oko, pa ako vam se čini da liči na Audi Q2, nećete pogrešiti, jer dele platformu.

U svakodnevnoj gradskoj vožnji kompaktna veličina i viša pozicija sedenja mogu se navesti kao plusevi. Ali kako će se jedan “šminkerski” mini-krosover (jer kako drugačije nazvati automobil koji možete specifikovati u dvobojnoj kombinaciji eksterijera i širokoj paleti boja za enterijer) pokazati kada treba krenuti na duži put? Na vikend putovanje? Je li sve podređeno izgledu ili postoji funkcionalnost?

Enterijer je dizajniran u skladu s načelima VW grupacije – pregledno sa logičnim rasporedom komandi. Pozicija sedenja u odličnoj je relaciji sa pedalama, upravljačem, ručicom menjača i naslonom za ruke (ukoliko ste za njega doplatili). Sedišta su, reklo bi se, udobna i adekvatne veličine. Nije se štedelo na sedalnom delu kao kod nekih proizvođača, a povišena pozicija sedenja doprinosi osećaju prostranosti kabine. Mesta za odlaganje raznih sitnica ima u izobilju. Ispod centralne konzole nalazi se prostor dovoljno veliki za odlaganje telefona, novčanika i pasoša. Iza ručice menjača je jedan držač za čaše pune veličine i jedan manji, a ispod kliznog oslinca za ruku postoji još jedan skladišni prostor skromne veličine. Kaseta ispred suvozača je korektnih dimenzija, dok se u džepove na vratima može svašta smestiti, čak iako niste ljubitelj tetrisa (uklapanja). A tu su i fioke ispod vozačkog i suvozačkog sedišta. Na zadnjoj klupi, iza vozača visokog 180cm, uprkos nešto kraćem međuosovinskom rastojanju, ima sasvim dovoljno prostora da se može komforno sedeti, a ne fali ni prostora iznad glave.

Nalazimo još pregrada u vratima za flašice vode i 12V priključak. Realno je bilo za očekivati da se kompromis napravi u tovarnom prostoru. Prtljažnik jeste dovoljne dužine da stanu torbe, ali je plitak. Nedostatak se nadomešćuje spuštanjem poda gepeka u donju poziciju čime se dobija zdravih 455l zapremine, naspram 392l. Više nego adekvatno za većinu putovanja, osim onih pravih porodičnih. I sasvim dovoljno da se naša ekipa spakuje za produženi vikend sa dodatnim cipelama i čizmama, jer smo se zaputili na najhladniju trku u regionu – Santa Domenica Rally Show.

Svi paketi opreme u Volkswagen T-Roc dolaze sa displejom dijagonale 8”, USB i Bluetooth konekcijom. S tim da biste koristili navigacioni sistem potrebno je doplatiti, baš kao i za glasovno komandovanje. Uprkos činjenici da postoji taster na volanu za njegovu aktivaciju. Android Auto i Apple CarPlay čine sastavi deo infotejment sistema. Brzo se povezuju i rade odlično, pa se postavlja pitanje da li vam je fabrička navigacija potrebna? Obzirom da se integrišete sa funkcijama telefona i Gugl Mapama. Da biste ih koristili, neophodno je da imate aktivnu internet konekciju, ili da pre toga preuzmete oflajn mape. U suprotnom ostajete kao riba na suvom.

Mogućnost kombinovanja boja u enterijeru je veoma interesanta. Omogućava da T-Roc mprilagodite sebi, ali taj momenat pada u vodu naspram završne obrade. Volkswagen obično pravi enterijere od kvalitetnih materijala, s tim što to sada nije tako. Plastike su tvrde, ali otporne, mada na oko to više priliči jeftinijim modelima iz klase, a ne automobilu od skoro 26000 evra, koliko košta testirani primerak.


Naš T-Roc pokreće tro-cilindrični agregat zapremine 1000 kubika i jačine 115ks, uparen sa manuelnim menjačem sa šest brzina koji prenosi snagu na prednje točkove. Sasvim dovoljno da masu od oko 1300kg do stotke ubrza za 10.1s. Dakle, ništa previše “fensi” što se tiče “mehanizacije”, jer VW upravo predviđa da će ova kombinacija biti najprodavanija. Sa ovim agregatom T-Roc se čini veoma živahnim u gradskim uslovima vožnje, ako se ne pridržavate saveta sistema za uštedu goriva. “Ekolog” je podešen previše optimistično, pa vas može dovesti u situacije u kojima nećete moći da ubrzate, jer ste u jednoj ili dve brzine više od željenog stepena prenosa. Sve zarad uštede nekoliko kapi goriva. Ovaj “optimizam” prenosi se i na računanje maksimalnog dometa po bord kompjuteru, iako smo većinu vremena proveli na autoputu koristeći tempomat.

Sa tehnološko-bezbednosne strane gledano, Volkswagen T-Roc je veoma dobro opremljen, možda i najbolje u klasi. Standardna oprema podrazumeva sistem “lane assist” koji održava vozilo u traci, radar “front assist” sa mogućnošću automatskog zaustavljanja i nadgledanja pešaka, čemu se može dodati adaptivni tempomat, koji je sastavni deo paketa „Style“ na našem primerku.
Funkcionisanju ovih sistema dajemo odličnu ocenu. Održavanje vozila u traci i rastojanje od vozila ispred vas funkcionišu maksimalno sofisticirano, olakšavajući nezanimljivu vožnju do Zagreba.

Iako se kabina čini dobro izolovanom pri manjim brzinama na autoputu, buku koja dopire s puta nije moguće u potpunosti ignorisati. Tome su sigurno doprinele velike zimske gume 215-55-17, ali ni zvuk motora nije rafinisan kao na primer u Golfu.

Upravljač je lagan, ali bez previše povratnog osećaja. Udobnost je na solidnom nivou, budući da je reč o povišenom vozilu sa tvrdim oslanjanjem i kraćim međuosovinskim rastojanjem. Veće neravnine i rupe na putu osećaju se, ali ne narušavaju stabilnost vozila. Sedišta su tvrđa, ali su udobna, pa posle dužeg puta nismo osećali veći umor. Preglednost je dobra na putu i po gradu. Zgodno bi bilo da su retrovizori malo veći, ali i ova veličina je dobra.

Kada je reč o potrošnji, ona je na pređenom putu od oko 1050km sa oko 20% vožnje po gradu, u zimskim uslovima, bila manja od sedam litara.

Naposletku, ono što se može zaključiti jeste da potencijalni kamen spoticanja u odabiru Volkswagen T-Roc ne predstavljaju konkurenti u klasi, već Golf, koji za nešto manju sumu ovca nudi više prostora i rafinisanosti u enterijeru i voznim karakteristikama. To je misao koju nismo mogli izbrisati, ma koliko da nam se T-Roc svideo. S druge strane, prevelika želja kupaca za krosoverima dovoljno je jaka, pa budućnost ovog modela može biti svetla.

Ovim testom hteli smo da proverimo hoće li jedan model – koji bi trebalo da prestavlja modernu verziju legende kakav je Golf – moći da pruži sve ono čime se hvali. I toje uspeo. Da, ovo je prvenstveno gradski automobil, ali njime možete ići i na duži put – i skrenuti sa tog puta.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić, Bojana Urošević
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.