BIG READS

Ugalj Crna Aristokratija – Jaguar XE

Kraljevina Britanija je na vrhuncu svojih imperijalističkih pohoda krajem devetnaestog veka dodala preko 26 miliona kvadratnih kilometara u svoj zagrljaj. Doba velikih osvajanja smanjila su planetu i otvorila vrata industrijskoj revoluciji. Najglasnije je bilo u Velikoj Britaniji gde su naučnici i inženjeri pokrenuli svet, stavili ga na točkove, zupčanike, kaiševe i promenili tok civilizacije.

Baš u tom trenutku, zahvaljujući industrijalizaciji, jedan beznačajan gradić na globalnoj karti dobio je velelep dvorac, eklektičke arhitekture – Dvorac Špicer. Izgrađen 1898. godine od strane porodice Špicer, jednih od originalnih vlasnika beočinske cementare. On je naša polazna tačka. Ruinirani dvorac je očigledno video bolje dane, ali i pored teških senki kojima je prekriven, uspeva da prikaže barem deo raskoši koja ga je nekada krasila. A danas ćemo na putevima urušenih dvoraca i uglja, kao simbolima britanske aristokratije i industrije upoznati Jaguar – njegovu istoriju, veličinu i trenutnu poziciju. Vozilo izbora nam je redizajnirani model XE, kao predstavnik onoga što je Jaguar bio i treba da bude.

Jaguar je, šezdesetih godina, bio sedan izbora za bežanje od policije. Da li postoji bolja verzija organskog marketinga od te?

U vreme vrhunca beočinskih dvorskih dana, u Engleskoj, rađa se Jaguar. Nije odmah bio poznat samo kao Jaguar, već je putem mnogih pravno-imovinskih tumbanja to kasnije postao. Tokom perioda između svetskih ratova, Jaguar se kao brend usmerio na proizvodnju elegantnih i sportskih automobila. Najreprezentativniji predstavnik tog usmerenja je sigurno SS Jaguar 100 čija estetika predstavlja temelj svakog sledećeg kupea u familiji. Posle rata, Jaguar pod sloganom: “Grace, Space, Pace” izlazi na tržište sa hitovima. Već 1948. godine model XK120 (koji ste svi imali kao Burago model) postaje najbrži serijski automobil na svetu. Očigledna sportska orijentisanost Jaguara se oslikava uspesima na prestižnoj trci 24h Le Mans koju osvajaju 1951. sa modelom XK-120C, zatim 1953. sa modelom C-Type, a potom 1955/6/7. sa modelom D-Type. Uspeh na stazi prepoznaju i lokalni kriminalci na ostrvu, pa je model „Mark 2“ bio sedan izbora šezdesetih za bežanje od policije. Da li postoji bolja verzija organskog marketinga od te? U istoj deceniji predstavljen je jedan od najlepših automobila ikada – Jaguar E-Type. Poslednji veliki odjek u svetu brzine i sporta Jaguar je imao 90-ih kada je model XJR12 (čuveni Silk Cut) osvoji Le Mans, a dve godine kasnije XJ220 postaje najbrži automobil na svetu. Zatim pomračenje – doš’o Ford…

…i otišao Ford. Najnoviji slogan kojim se Jaguar vodi je „Art of Performance“. Istorija engleske mačke je veliki teret koju XE nosi sa sobom, ali i svi ostali modeli. Da li je novi vlasnik iz nekadašnje engleske kolonije vratio sportski duh u Jaguarove modele?

Za dovođenje Jaguara u red, kako bi se pred publikom predstavio kao „fresh cat“, bila je neophodna jaka finansijska inekcija i prazan papir na stolu inženjerskog tima. Taktika napada na najsočnije parče tržišnog kolača ogleda se u modelu XE. Iako „najmanji“ model u Jaguarovoj ponudi, treba da bude najveći malj koji razbija, decenijama, dominantne konkurente u klasi – BMW 3, Audi A4 i Mercedes C klasu. Nismo imali priliku da vam Jaguar XE predstavimo pre njegove revizije, pa će sveži, tek restilizovani model biti sasvim ok. Kao što smo rekli, Jaguar je krenuo od praznog papira.

Dizajn XE-a potpisuje Ijan Kalum koji je, pored mnogih Jaguarovih automobila, svoj trag ostavio i na modelima kao što su Ford RS200, Aston Martin DB7 i sočni Nissan R390. Estetika modela pred vama je slabo vidljiva u crnoj boji. Opisati Jaguar XE kao atraktivan automobil je potpuno validno, ali ne bismo mogli da kažemo da je lep. Njegova atraktivnost se ogleda u diskretnom prožimanju agresivnosti kroz njega. Prednji deo je najmanje suptilan, jer ga karakterišu agresivne LED svetlosne grupe, nalik očima mačke spremne za napad, i velike crne maske tj. usisi bez nepotrebnih detalja. Bočno gledano, hauba je, kao što i automobilsko jevanđelje nalaže, duga i niska, sa centralnim grebenom koji brutalno izgleda iz vozačevog ugla. Meni najlepši detalj je prelom sajtne pre zadnjih točkova. Toliko mi se sviđa da bih se ušuškao u taj prostor kako bi me grlio do kraja života. Zadnji kraj je, kao i bočni profil, dizajnerski utišan, sem par detalja kao što su svetlosne grupe koje vizuelno proširuju zadnji kraj i veliki „glasan“ Jaguar znak.

6

Enterijer je mesto gde Jaguar XE oduševljava. Koliko je crna boja naš „neprijatelj“ spolja, toliko je izbor boja unutra prste da poližeš. Fotografije ne mogu tačno da prikažu ono što vi kao vozač vidite za volanom. Braon boja sedišta i rukohvata, diskretno crveno osvetljenje delova enterijera, linija koja se proteže od vozačevih vrata preko centralne table do suvozačevih vrata, idealna debljina i veličina volana… Mmmmmm. Iako sam otvoreno jako zaljubljen u Đuliju, XE je ovde pobednik. Ne samo u odnosu na Alfu, nego na celu konkurenciju. Ono gde kaska su komande na dva ekrana. Potrebu da nešto menjate ili tražite treba da svedete na minimum, jer je sistem takav da morate da mu se posvetite. Sve što možeš, rokneš u automatski mod i uživaš u vožnji.

Koliko je Tatina indijska finansijska inekcija bila dobra, najbolje se “vidi” tamo gde to nećete uočiti već osetiti.

Pronaći idealan položaj za volanom ne predstavlja poteškoću, jedino papučica gasa može da predstavlja problem, ako ste navikli da papučica bude na podu, a ne da „visi“ odozgo. Preglednost je između prihvatljive i nikakve, a to je bilo i za očekivati. Isto tako se može opisati prostor za putnike pozadi. Za preglednost rešenje je tehnologija, za prostor pozadi rešenje je manje putnika. Iznenađuje da je kvalitet enterijera pozadi istog ranga kao napred. Nisu štedeli, nalik na konkurente – business in the front, shit in the back.

Ispod haube nalazi se motor iz Ingenium serije koju je JLR grupacija sama razvila. Srce našeg primerka je 2.0l turbo-dizel koji isporučuje 180 ks i 431 Nm, uparen sa osmo-stepenim ZF menjačem. Njihova kombinacija nudi instant zabavu, jer obrtni moment vrlo rano pohrli u pomoć, ali kako obrtaji rastu, osećaj snage se gubi. Stvara se praznina, koja na duže staze ne dodaje na zabavu vožnje, ali tako je sa većinom dizela. Ova kombinacija, sa automatskim menjačem, vas nikad neće izneveriti, ali moram priznati da je isti sistem (dizel motor i ZF8HP) u Đuliji nešto bolje uparen.

Koliko je Tatina indijska finansijska inekcija bila dobra, najbolje se „vidi“ tamo gde to nećete uočiti već osetiti. Obimno korišćenje aluminijumskih komponenti oslanjanja i karoserije, kao i inovativno spajanje istih, omogućilo je da se ukupna neogibljena masa vozila svede na minimum. Dizajn prednjeg oslanjanja prenet je sa modela F-type i prilagođen XE-u. Pozadi je multi-link, najskuplja varijanta za proizvodnju, ali i najbolja za pronalaženje savršenog balansa između udobnosti i upravljivosti. Iako je Jaguar XE prvobitno projektovan kao RWD automobil, modularna arhitektura JLR platforme je bez problema ugostila i AWD sistem koji može da parira Quattro, X-drive i 4-matic pogonima kod konkurencije. A upravo se on nalazi na našem modelu.

Kada se podvuče crta i sve što je urađeno prenesete na put i svoje telo – zavolećete XE. Uloženo u njegov razvoj se odražava kroz skoro, pa savršeno uživanje u vožnji. Da li su to lokalni putevi, auto-put ili urbana sredina, XE ima moć da se prilagodi i da vas bez ikakvih posebnih modova vožnje zadovolji. Ako tražite batlera koji će vas provesti kroz ulice i gužve, to ćete dobiti. Ako želite zabavu na loklanom putu, ni to nije problem. Batler se brzo presvlači u sportsku odeću i nastavlja da uzvraća besprekornom uslugom. Onog trenutka kada se naviknete na njegove gabarite, XE postaje vaš produžetak, jer pored preciznog upravljanja, volan daje neke znate života ispod vas, a karoserija priča taman koliko treba da znate gde su vam granice. A sa AWD pognom, te granice mogu biti daleko. Kolege koje su vozile RWD XE kažu da zna da bude veseo pozadi, taman koliko treba, ali smo za taj doživljaj, mi, uskraćeni. Ono što može pokvariti utisak potpune povezanosti sa automobilom je povremeno čudno ponašanje kočnica. Nekada želite da izvršite samo malu korekciju pritiskom na pedalu, a automobil previše „zagrize“ i izbaci vas iz ritma. Nekada to ne uradi. Teško je ustanoviti šablon.

Jaguar XE kreiran je kao stvarno opasno oružje u borbi protiv lidera u klasi. Istorija marke je takva da imaju svako pravo kititi se sportskim duhom, a to su preneli na krajnji proizvod. Za uvažene mlade biznismene bez dece samo najbolje. Pa dok potraje…

 

 
AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić
EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK // British Motors

Šta vi mislite? Ostavi komentar 2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Brutalan auto a Boga mi i tekst i slike, na nivou zadatka

  • fodke su kidalje kao i do sada, text nemam reci, bravo bud3evine!!

Odabrani članci