Testovi

Nova ambalaža – Infinti Q30

Infiniti Q30 je onaj dečko iz zadnjeg reda učionice koji skoro nikada ne pazi na času, često opominjan od strane profesora. Generalno ga svi smatraju za blejača kome je genetika bila naklonjena pa mu i svaki sport ide od ruke, iako ga to ne zanima.

Uz sav taj „šarm“ on nekako uvek uspeva da zna odgovor na iznenadno pitanje iz hemije, a i na kraju godine bude jedva odličan. Ovaj automobil je produkt Infinitijeve bleje na časovima automobilskog tržišta. Otpočeli su svoj pohod na Evropu bez hatch-a u ponudi. Polugodišta su prolazila, a oni ništa. Kad je došao dan da se zaključe ocene, Infiniti se dan pre toga trgao, otišao do Mercedesa i Renoa po sveske i prelistao najbitnija pitanja. Na ispitivanju upravo ta pitanja ubode – pokida i sve kul. Bleja se nastavlja…

Eksterijer

Pokušaću da na vrlo čudan način objasnim linije Q30. Znate kako se prave tulumbe? Sopstvenim pritiskom izbacujete testo kroz kalup i iz njega izađe nepogrešiv oblik tulumbe koju bi i braća Matić prepoznala na prvo pipanje. Imam utisak da je glineni prototip Q30 upravo tako izašao na postolje kad je počeo dizajnerski proces.

Prevoji, nabori, doline i kotline, pozitivno i negativno kretanje bočnih linija – neko je imao slobodnu i nežnu ruku kada je nežno istiskao glinu kroz kalup za Infiniti. Vajarstvo-tulumbarstvo. Prednji i zadnji deo automobila su tu da sve te linije spoje u smislenu celinu. Tako je prednji deo dobio markantne oči, između velikog grila na kom je jasno istaknut znak kompanije. Sličan dizajnerski stil ima i Mazda 3, što je vrlo lepo društvo ako te povežu sa njim.

Omekšano slovo sigma Σ, Inifnitijev potpis na svim modelima, se nalazi i na ovom modelu. Kao i kod ostalih, mesto mu je na spoju zadnjih vrata i kranjeg stuba. Simpa momenat. Zadnji kraj je podjednako agresivan, kao i pednji, sa nesvakidašnje dubokim „upadom“ zadnjeg vetrobana u prostor gepeka. Svi ostali elementi su sad već prepoznatljivi za japanskog proizvođača.

Enterijer

Slobodniji i kreativniji stil spoljašnosti je donekle prenesen unutra, ali nije rad turskih poslastičara, pa su tulumbe otpale kao potencijalno poređenje (sad bih dao levu nogu za dobru tulumbu, kud ih spomenu). Infiniti je za izradu ovog enterijera unajmio posebne ljude kako bi im dali najcrnju moguću kožu, tkaninu, plastiku… U tebi opet sad crno, crno je sveeee. Iako zaista kvalitetan i lepo osmišljen, potpuno crni enterijer može da izazove klaustrofobiju kod nekih, pogotovo na zadnjim sedištima jer su i prozori zatamljeni. Na to sve, staklene površine su malešne, pa i ono malo svetlosti koja želi da uđe je odbijena kao migrant kod mađara.

Sva ta tama ima i svoje dobre strane. Nećete primetiti Mercedesove delove enterijera, kao što su recimo prekidači za prozore, svetla, radio, klima uređaj… Pored svega toga, meni je bilo baš lepo unutra. Osećaš se posebno ušuškano, kao da te ceo auto zagrlio. Čudan, ali prijatan osećaj.

Pogon i detalji

Model Q30 svoju osnovu duguju Mercedesovoj A ( ili GLA) klasi, a motor -dobri, stari, pomalopouzdani 1.5 dci je pozajmio od Rendžule. Nije Infiniti kriv što je ubacio 1,5 dci u ovaj auto. Vi ste krivi, država je kriva, EU je kriva. Hoćete luksuzan auto, a malu registraciju? Izvolte. Hoćete lep auto, a malu potrošnju? Izvolte. Hoćete prostran auto, a nisku emisiju ugljen-dioksida? Izvolte. To tako mora da bude. Možda je blejao na časovima, ali beleške Renoa su izuzetne i Inifniti se lepo snašao. Ono što je najčudnije je to što na papiru snaga od 110ks izgleda bedno, međutim, fino se nosi sa sopstvenom težinom. Uvek može više, ali oni gore navedeni uslovi diktiraju tempo kojim se vozite.

Samo vožnja nije spektal koji će u vama pokrenuti one fluide u telu zadužene za raspodelu adrenalina po telu. Šta više, smiriće vaše stresom nafilovano telo. Automobil je vrlo tečan tokom vožnje. Čak i kad očekuješ da će se nešto proteresti, možda lupiti… Ništa. Odmor za mozak. Relaksiranost u svakodnevnoj vožnji nije uzelo danak, pa i kad želite da se malo poigrate po krivinama, Q30 će vas nagraditi smirenošću i očekivanim reakcijama na vaše komande volanom. Neće vam biti neprijatno ili kritično. Merc… Pardon, Infiniti zna šta radi.

Kašnjenje Infinitija na tržište je uticalo i na krajnje dimezije automobila. Iako je ovo u teoriji hatch, uživo su stvari daleko drugačije. Q30 se više uklapa u klasu kojoj pripadaju GLA, X1, Mini Countryman… Čak i oko rubova se nalazi crna plastika koja simulira veći klirens, nego što zapravo jeste. Ono što je urađeno je narodski rečeno – ubio dve muve jednim udarcem. Na starom kontinentu se prodaje kao Q30 – Active Compact, a preko bare je to QX30 – Active Crossover. Sve to uz neku minimalnu razliku u klirensu.

Infiniti Q30 je odlična alternativa za sve nove preduzetnike koji su prodali svoju malu STRAŠNO KUL android aplikaciju za sulud novac, a neće da budu penzionerski par sa više metala u kolenima nego u njihovom Mercedesu. Prvi put od kada bilo šta vozimo na ulicama grada, staro ili novo vozilo, ljudi su otvarali prozore i pitali nas koji je automobil u pitanju. Auto ima pojavu, ima šmek, a ne izaziva gnušanje. Baš, baš zanimljiva i kvalitetna opozicija.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • auto je pornic, skroz je mocan

  • Fin autić. Inače dosta mi se dopada novi ford fokus, a ova tojota mi deluje kao pokušaj da se napravi sličan auto. Sve u svemu, daleko od toga da je loš.