Testovi

I za selo i za grad – Nissan X-Trail

Prethodni Nissan X-Trail bio je poznat po svom robusnom, kockastom izgledu i ozbiljnim off-road mogućnostima. Sa novim modelom Nissan teži da se iz “prigradskog” izgleda transformiše u “gradski”. Biznis kežual dres kod umesto siledžijke.

Ako u matematičku računicu dodamo da platformu deli sa manjim bratom, postavlja se pitanje da li je novi X-Trail samo Kaškai na steroidima? Viši je i duži od njega, nudi više prostora za putnike, ali… Poseduje li onu, ne u potpunosti, rafinisanu snagu sa kojom ste mogli da se popnete na vrh Midžora?

Sa fejsliftom, prednji kraj dobija masku V izgleda, viđeno na Kaškaiju i Mikri, i nove farove (u LED izvedbi u višim paketima opreme). Restilizacija zadnjeg dela donela je novine, ali u znatno manjoj meri nego napred. Enterijer je, takođe, osvežen, novim lepšim materijalima koji doprinose osećaju višeg kvaliteta. Novi sistem bočnog upozoravanja na saobraćaj (cross traffic alert) tokom isparkiravanja, kao i unapređeni sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama su pronašli svoje mesto u njegovom „mozgu“. Novi dizel agregat od 2.0 litre sa 177 konjskih snaga i obrtnim momentom od 380nm pri 2000 obrtaja, zamenio je turbo-benzinca od 1.6l zapremine i 163ks kao najjačeg u ponudi. Dok je za one racionalnije u ponudi dCi motor od “samo” 1600 kubika i 130 konja. Pogon je ostao nepromenjen, pa se možete odlučiti za dve ili četiri vuče do kojih se snaga prenosi putem manuelnog ili automatskog CVT menjača.

Da li su moderni izgled, mekše i udobnije ponašanje “na putu” ugrozili njegovu sposobnost za kretanjem van asfalta? Da li je X-Trail i dalje kralj “staze” (eng. trail) ili mu se osladio gradski život već utabanim stazama? Odlučili smo da se izgubimo u rastresitom tlu Deliblatske peščare u Vojvodini, obiđemo zapuštenu Petničku pećinu u blizini Valjeva, a zatim se popnemo na vrh kamenitog Rudnika. Nije baš hard-kor off-road vožnja, ali ako nije u stanju da vas, porodicu i pse odvede u vikend avanturu i vrati u jednoj celini… Nije dostojan svog imena.

Poprilično meko podešeno vešanje, vožnju, po ne-tako-savršenim gradskim ulicama, čini udobnom, ali nas više fascinira činjenica da tu karakteristiku prenosi i van asfalta, na tvrdim, izbrazdanim, zemljanim, kao i kamenitim putevima. Šasija bez previše truda upija sve neravnine i malo toga se prenosi unutar kabine. Slična situacija je i sa upravljačkim mehanizmom. Zbog njega nećete poželeti da se brže, bolje popnete uz Avalu, čak ni uz pomoć elektronskih sistema koji čine X-Trejla responzivnijim, ali vas neće ni umoriti u svakodnevnoj vožnji ili povremenom silaženju van uokvirenih puteva.

U gradskim uslovima za Nissan X-Trail se može reći da zaostaje za konkurencijom, ali upravo van okova asfalta on pokazuje svoje pravo lice. Dovoljno je da “All Mode 4×4” selektor prebacite na “Auto” i na vama ostaje samo da ga usmerite u pravcu u kom želite da se krećete. Pogon nam ni u jednoj situaciji ne ostavlja mesta za pitanje “da li bismo ovo smeli da radimo?”. Gazi sve šta bacimo pred njega i daje nam sigurnost da noć dočekamo u sred Deliblatske peščare. Bez i najmanje bojazni o eventualnim problemima pri povratku ili zaglavljivanju. LED farovi kreiraju dan ispred nas, omogućujući nam da vidimo sve neravnine na terenu i izbegnemo potencijalne „zamke“.

Sledećeg jutra, sa velikom dozom samopouzdanja upućujemo se ka Rudniku… I ne ostajemo razočarani, ni sa manjkom vere u sopstvene sposobnosti. Na momente imate utisak da ne postoji nesavladiva prepreka, ali… Morate misliti o klirensu. On je ipak manji nego kod prethodne generacije. Srećom, nikakav uspon ili nagib terena, u kombinaciji sa podlogom koju čujete kako se drobi pod točkovima, nas nisu zaustavili. Dovoljne su bile blage korekcije volanom i povremena pomoć suvozača van Nissan-a, koji nas navodi do našeg cilja – vrha Rudnik. Vrlo sposobno vozilo koje može povesti celu porodicu (i pse) u avanturu.

Dvo-litarski agregat pruža dovoljno snage i obrtnog momenta da se X-Trail kreće za oko 10s do stotke, odajući utisak žustrine, kada je neopterećen porodicom i prtljagom. Ispod 2000 obrtaja odziva nema, pa ako se trudite da ga „štedite“ stećićete utisak da je trom, a ujedno rasipate i gorivo. Očekivano, automatski CVT menjač okrenut je ležernijem stilu vožnje, ali to se i očekuje od porodičnog SUV-a. Jednako kao i prostranost kabine, koje ne nedostaje ni na prednjoj, ni na zadnjoj klupi. Vizuelno dizajn enterijera neće ostaviti vau efekat, ali kvalitet materijala i Nissan-ova reputacija govore u prilog tome da će trajati dugo, bez neprijatnog zvečanja. Mesta za odlaganje sitnica ima dovoljno, logično su raspoređene i adekvatne su veličine za najpotrebnije stvari tokom putovanja. U gepeku je moguće napraviti razne kombinacije sa pregradama i duplim podom kao dodatnim mestom za skladišenje, a tu je i opcioni treći red sedišta.

Centar Nissan-ovog tehnološkog paketa čini sistem sa ekranom od 7” koji karakteriše veliki broj funkcija uz mogućnost povezivanja sa društvenim mrežama. Uprkos tome, izgleda zastarelije u poređenju sa konkurentnim rešenjima, a najbolji pokazatelj toga je rezolucija kamera.

Iako ga karakterišu određeni nedostaci koji ga sprečavaju da se kotira više, u Nissan X-Trail moguće je smestiti do sedam putnika i popuniti ga sa dosta (krupnog i sitnog) prtljaga, a može i prikolicu da povuče… I najbitnije, sa njim se, bez ikakvih problema, može otići u off-road avanturu. Pa se možemo složiti da je Nissan X-Trail jedan privlačan i pre svega svestran porodični automobil.

Ukratko

1. Osveženi X-Trali je mekši i sofisticiraniji od prethodnika, ali kaska za liderima u klasi
2. Pogon nam ni u jednoj situaciji nije ostavio mesta za pitanje “da li bismo ovo smeli da radimo?”
3. Agregat je manje rafinisan u odnosu na konkurenciju, ali se uprkos svojim manama odlično nosi sa karoserijom i snage ne nedostaje
4. Panoramski krov prostranu kabinu čini još većom, svetlijom i povezanijom sa okruženjem u kome se nalazite
5. Spakujte i porodicu i pse, mesta ima za sve, a opciono možete odabrati verziju sa sedam sedišta

Specifikacija – Nissan X-TRAIL 2.0 dCi X-T 4WD TEKNA

Motor: 4 cilinda, turbo-dizel
Zapremina: 1995ccm
Snaga: 177ks pri 3750 obrtaja
Maks. O.M.: 380Nm pri 2000 obrtaja
Pogon: All Wheel Drive (4×4)
D/Š/V: 4689/1820/1740mm
Masa praznog vozila: 1675kg
Zapremina prtljažnika: 565 (445 sa 7 sedišta) – 1996l
Vmax: 196kmh
Ubrzanje: 10.0s
Prosečna potrošnja: 6.1l/100km
Emisija CO2: 162g/km
Cena: od 25200 do 39170e, test vozilo – 38470e
Oficijalna prezentacija: Nissan Srbija

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *