Predstavljanja

Because Alfa Romeo 155

Meme „Because race car“ nastao je gramatički nepotpunom upotrebom engleskog jezika u jednom oglasu. Naime, prodavac je napisao da su izmene na automobilu izvršene „because race car“. Sa tom rečenicom pronađen je odgovor na sva životna pitanja i otkriven je smisao života. Doživeli smo nirvanu! Zašto? BECAUSE RACE CAR. Od tog trenutka, odgovor na sva, besmislena pitanja automobilskih laika je samo jedan…

Kao i mnogi drugi popularni memeovi, „Because race car“ (BRC) okupirao je automobilsku populaciju na internetu i vrlo jednostavno objasnio suštinu automobilskog sporta i srodnih hobija. Beskompromisno razmišljanje u samo jednom pravcu. Automobil kakav svi sanjamo, a nemamo muda da posedujemo. Evo jednog takvog. Ova 155-ica započela je svoj život kao V6 model i bila je namenjena za jedan drugi projekat, ali kako je vlasnik iste našao posao u toplijim krajevima, ona je ostala da stoji. Za to vreme, Goran (sadašnji vlasnik) je tražio neki auto za projekat i pošto jedan već nepotrebno stoji i skuplja prašinu , problem je brzo rešen. Alfisti su to, svaki auto se zna.

alfa_romeo_155_bud3_naslovna_19Cilj projekta je BRC! Ne zato da bi zakinuli na svemu, već da bi se posvetili onome što je najbitnije za tu savršenu vožnju ili krug na Track Day-u. Tako je V6 motor brzo ispao iz priče i uzet je lakši 2.0 8V, jer je pouzdaniji od onog sa 16 ventila. Obrađena je glava i stavljeni su klipovi iz 1.8 motora sa izbačenim čelom, kako bi se povećala kompresija naspram standardnog motora, ali u granicama normale. Čisto da nema problema sa detonacijama kada se koristi naše „kvalitetno“ gorivo.

Vešanje je takođe kompletno modifikovano. Za osnovu su korišćeni štelujući amortizeri sa jednog narodnog vozila, a ostatak je prilagođen na osnovu Alfinog vešanja. Sve mogućnosti podešavanja su ostale. Roll bar je takođe ručno pravljen, po već viđenim rešenjima, a auto je dodatno učvršćen. U suštini, pecnuli su je gde treba, jelte.

Estetika je zanemarena, mada Alfe i tada izgledaju opasno dobro. Auto je „stručno“ oblepljen u nandžarastu foliju. Vrata, gepek… Sve što je moglo da se iseče je isečeno, kako bi se uštedelo na težini. Bočna stakla su zamenjena leksanima i zanitovana. Enterijer je takođe u potpunosti oguljen od svega. Dušmani su i patosnice eleminisali. Fiksna Sparco kadica, ručica menjača, volan i ventil za regulaciju kočionog odnosa. To je dovoljno.

alfa_romeo_155_bud3_naslovna_17Ceo automobil prosto čeka da lupi šamar svakom ko uperi prst i pita zašto je ovo… BAAAM, Because race car! Kakvo šepurenje bulevarima, kakav crni komfor na putu ili potrošnja.

Ti i mašina ste jedno, jer ONA ima onaj apsolutni neodoljivi i totalno mehanički šarm starijih automobila… Na volanu se osećaju pešački prelazi, na rupama poskakuje, na dodavanje gasa se otima (because kiša)… A sve se to dešava dok unutar kabine slušate operu zvukova, usisa i izduva, pomešanu sa svim mogućim i nemogućim zvukovima koje ogoljena šasija prenosi sa puta… To je to, sad znate: „Zato trkački automobil!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 komentara

 • Odlicne fotke. Auto malo spolja „neuredan“ ali zato unutrasnjost cista 10ka! 🙂
  Inace meni licno najlepsa alfa!

 • Nema potrebe TROLOVIMA objašnjavati šta je Alfa i šta ona predstavlja!Neka umru u neznanju………sjajna makina:)

 • Momci svakaa casttt :-))) Mi smo sledeci 🙂

 • ..Perche macchina corsa! Sjajne fotke i jos bolji opis! :))

  Cocooo, sta ste skuvali to? 🙂

 • Odlicna alfa iako sam ljubitelj bmw-a.

  Nadam se da Cocolo sprema nekog bmw-a, ako je to clan bmw-ovog foruma.
  Ne znam cime se bavi jer vise ne posecujem forume, vozim mercedesov kombi 😛