Autorski tekst

Sponzori koji su obeležili F1 – Top 5

Autor /

Od prvog Gran Prija u Silverstonu 13. maja 1950. godine dosta toga se izmenilo u svetskom prvenstvu Formule 1. Na samim počecima, rame uz rame, trkale su same legende, začetnici ovog ekstremnog motorsporta. Juan Manuel Fangio i Stirling Moss u liniji protiv Prince Bira de Siam i Marquis de Portago. Bolidi su se takmičili obojeni u svojim nacionalnim bojama, i najbliže sponzorstvu bio je mali logo kompanija koje su bile dobavljači guma i goriva. U početku reklamno sponzorstvo je bilo zabranjeno. Međutim, 1968. godine BP i Shell se povlače iz Formule 1, a Firestone počinje da naplaćuje gume. Kako bi povećali prihod timova, reklamno sponzorstvo se dozvoljava. Upravo ovaj potez je jedan od najznačajnih u istoriji F1.
 
AUTOR // Nikola Lukić

5. Player`s Gold Leaf

Prvi ikada reklamni sponzor u F1 jeste, potpuno očekivano, brend cigareta. Colin Champan je za Lotus sklopio ekskluzivni ugovor sa “Player`s Gold Leaf”, kako bi celu formulu pretovrio u najbržu reklamu tadašnjice. Lep, a zaprepašćujuće brz bolid pokretao je Cosworth-ov motor kog je krotilo čak pet legendi motosporta. Graham Hill, Jackie Oliver, Mario Andretti, Bill Brack i Moises Solana. Dominantno osvajaju prvo mesto u Šampionatu iste godine. Vozači tih godina nisi važili za neke atlete, već su bili prave kazanove. Krotivši srce bolida, lovili su pažnju lepšeg pola. Pa je nekako bilo i očekivano da ih sponzoriše, ko drugi već, pravi šmekerski brend duvana.

4. Durex

Godina je 1976., udobno ste se smestili isped televizora sa svojim najbližima. Palite program i odjednom ispred vaših očiju, na bolidu Alana Jonsa, nikada veći natpis – DUREX. Uh, kakva neprijatnost. Deca se kikoću, ćale traži daljinski, ali ga je keva negde zaturila. Kakva šteta. Mada to nije ni blizu toliko neprijatno kada pogledate lice vozača kome se u retrovizoru približava i sa leđa dolazi, Surtees TS19 bolid, jako, jako blizu. To onda dobija potpuno drugo značenje, zar ne? Iako je ova divna formula prošla bez većih rezultata (deseto mesto od trinaest timova), dizajn bolida je svakako bio zanimljiv. Pa je i dragi muž verovatno uspeo da čuje kako žena izgovara “Vau, koliki je!”, misleći na zadnji točak. Nažalost.

3. Camel

Svesni smo činjenice da je Marlboro bio jedan od najdominantnijih sponzora F1. Ipak, Camel, američki proizvođač, diskutabilno dobrih cigareta, darivao nam je neke od najlepših livreja u istoriji same Formule 1. Neki od neverovatno lepih bolida jesu nosili upravo ove žuto-plave boje poznatog brenda. Primeri su 1987., Camel Team Lotus (Ayrton Senna). Kao i 1991 Benetton Team, sa mladim vozačem u usponu po imenu Michael Schumacher. Poslednj, ali ne i najmanje važan 1993. Williams (Williams FW15C). Svi oni nosili su obeležja ove poznate kompanije cigareta.

2. The Windmill Inn

Caterham F1 team se nije baš proslavio 2014. godine, kao ni bilo koje u prethodne dve. Trke završavaju na samom kraju ružne flote bolida, sa veoma čudnim nosem. Nakon neprekidnog niza zadnjih mesta i ulaganja svih sredstava kako bi prednji deo bolida počeo da liči na nešto… Tim je upao u finansijsku crnu rupu. Kako bi nastavili sezonu moraju da uplate dva milona funti za mesto u Abu Dhabi GP. Dosta pomoći je bilo potrebno za taj poduhvat. Jedna od mnogih donacija došla je iz zapadnog Saseksa u Velikoj Britaniji. Mali pab, ni počemu poznat do tog Gran prija, uspeo je da svoje mesto nađe na levom delu ovog malezijiskog, kasnije engleskog, bolida. Lista definitivno ne bi bila toliko značajna da ovaj pab nije zauzeo svoje mesto. Simpatično moramo priznati.

1. Martini

Italijanska kompanija alkoholnih pića koja se, po mnogima, više proslavila kao odličan material za livreje nego kao piće samo po sebi. Poznati kolrit-plava, svetlo plava i crvena obeležile su mnoge limove auto-moto sporta. Kao što su Delta Integrale ili Alfa Romeo 155 V6 touring, pa ne čudi kako postoji poseban ogranak “Martini & Rossi” nama poznatiji kao “Martini Racing”. Ova frakcija odlučila je da svoje prste umeša i u F1, kao dokaz da pripadaju samoj eliti motosporta. 1972. godine “Martini” potpisavši ugovor sa italijanskim F1 timom “Tecno” zvanično postaje sponozor u ovom prvoklasnom šampionatu. Nakon neslavnih rezultata, ovaj ugovor brzo propada… Tri godine kasnije ponovo okušavaju svoju sreću kao sponzor Braham F1 tima, u periodu od 1975. do 1977. godine, da bi saradnju nastavili sa Lotusom, za sezonu ´79. Nakon čega se “Martini Racing” povlači iz šampionata. Ovaj put na duži period. Povratak je skroman i neupečatljiv, bez karakteristične livreje. Samo mali „bedž“ na prednje delu Ferrari-jevog bolida od 2006. do 2008. godine. I opet ništa. Kraj?Ipak, nakon šest godina, na velika vrata vraćaju se ponosni italijani. Williams Martini Racing postaje jedan od najlepših bolida u novijoj istoriji F1. Iskusni vozači Felipe Massa i Valtteri Bottas mogli su da se pohvale ne samo trećim mestom na kraju sezone već i izvrsnim bolidom ukrašenim ovom legendarnom livrejom sve do 2018. godine kada se “Martini Racing” povukao iz F1. Do daljnjeg…

5
5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Bravo mali,odlican tekst,dugo nije bilo nesto o martiniju i camelu.

  • Sta reci ono odusevljen sam opet kao i sa svakim
    Sve na nivou msm sta reci f1 je nesto sto je za prave ljubitelje brzine i vrelog asfalfa.

  • Veoma mi je zapao za oko Martini možemo reci isto kao i pice u restoranu veoma ima lepu liniju ali tako lep model ima veoma jak motor koji ostavlja sve iza sebe
    Sve pohvale kao i do sada
    Samo tako nastavi