Vesti

Gulf livreja na 1001 način – Lanzante P1 GTR-18

Pred vama se nalazi Lanzante P1 GTR-18 u prelepoj, ali možda već i isfuranoj(?), Gulf livreji. Ne odvaja ga ona, ma koliko dobro izgledala, a izgleda, od preostalih GTR-ova, njih 57 da budemo precizni.

Lanzante je britanski tim koji je zaslužan za McLaren-ovu pobedu 1995. na 24h Le Mans sa modelom F1 GTR. Ok, drago nam je što to znamo, ali… Strpljenja. Nakon toga su radili konverzije trkačkih Longtail F1 GTR-ova u „putničke“ automobile, tamo posle 1997. godine… Vidite vezu? U međuvremenu su prešli na poslednji McLaren-ov super-automobil tj. njegovu verziju namenjenu isključivo za trkačke staze.

Kada se P1 GTR pojavio, to su bili pravi trkački automobili, ne razvodenjene verzije sa kojima je moglo da se ode do prodavnice. Iz Lazante tima su hteli više. Trebalo im je više. Pa su konstruisali P1 LM, sa ukupno 1000 ks iz njegovih motora, onog na unutrašnje sagorevanje tvin-turbo V8 sa 3.8l zapremine i električnih. Ali sa 40% više sile potiska i 60kg manje. Sa njim je oboren rekord na Nirburgringu za automobile sa tablicom.

2018. na Goodwoodu-u, prikazali su P1 GT. Njihovu viziju longtail verzije P1 GTR zbog kojeg nam je svima vilica udarila o pod. A sada se pred nama nalazi P1 GTR-18 (18 zbog godine kada je projekat započet). Vizuelno identičan konceptu čije smo predstavljanje videli pre dve godine. Ovo je šasija broj 1 i Gulf livreja je odabrana kako bi se odala počast F1 GTR-u tima Gulf Davidoff, ujedno desetom i poslednjem napravljenom longtail F1 GTR-u. Kako bi se kreirala ova finalna verzija, jedan P1 GTR je morao biti bačen pod nož, ali sada kada vidimo finalni rezultat… Treba nam kontakt od hirurga.

Lazante će kreirati ukupno šest primeraka P1 GTR-18, a vlasnici će moći da ih registruju svugde u svetu, osim u Srbiji. Svi će nositi drugačiju livreju kao omaž trkačkim modelima McLaren F1 iz 90-ih. Uz svaki, gratis, dobijate slušalice sa mikrofonom koje će biti obojene da se slažu sa dezenom livreje, a i kako biste mogli uopšte da komunicirate sa suvozačem. Ako nađete nekog dovoljnog obolelog (izabari mene, izaberi mene) da se sa vama provoza.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Top Gear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *