Predstavljanja

Le Recordman – Megan Trophy R

Zdrava konkurencija je svima poznat termin. Na Balkanu to znači – neka slomi nogu i umre u najvećim mukama! Zar ne? Svi smo mi kao zdrava konkurencija ali taman toliko dok smo bolji od ostalih. U suprotnom nama vladaju gnev i mržnja. To je prokletstvo naših gena, šta ćeš. U automobilskom svetu je isto tako. Borba brendova i rekorda, samo manje balkanski, skoro pa suptilno i smelo.

Nekad su automobili sa prednjim pogonom bili strikno limitirani tehnologijom. Pod limitirani mislim na realnu maksimalnu snagu koju automobil može da prenese na podlogu prednjim točkovima dok pokušava da skrene. Opel je među prvima pokazao kako to ne treba da izgleda na primeru Vektre OPC. Transfer blama… Međutim, dok su se svi grohotom smejali i prstom upirali na nesrećnu Vektru, manja i agilnija Astra OPC je držala rekord za FWD automobil na Nurburgringu sa vremenom od 8 minuta i 35 sekundi.

Tih godina, ta „zdrava“ konurentnost među proizvođačima uzima maha, te se svi, malo po malo, trude da obore rekord za automobil sa prednjim pogonom. Posle Astre je usledio Focus ST, zatim brutalniji RS. Tada se Reno uključuje u trku i sa ogoljenim Meganom RS R26.R skida skoro 20 sekundi sa nekadašnjeg Astrinog rekorda. E, tu već kreću noževi da se zabadaju u nesmotrenu konkurenciju. Megan je fabrički dolazio sa DOT slikovima, pleksi prozorima, skelama umesto sedišta i bez trunke komfora za putovanje duže od 700 metara.

Pojavljivanjem novog Megana, specijalna RS Trophy verzija uspeva da nekada nezamislivu snagu od 265 „konja“ upregne toliko dobro da skida još 10 sekundi, te je rekord u to vreme iznosio 8 minuta i 7,97 sekundi. Na scenu tada stupa Seat Leon Cupra sa još frapantijom snagom od 280 „konja“ i rekord pada ispod 8 minuta.

Tih dana u Renou je vladala potpuna anarhija. Vino se pilo iz flaša ili se sipalo u plastiče čaše. Umesto guščije džigerice podove fabrika je zaprljala ambalaža Meka. Bes u kombinaciji sa depresijom je neke od njih čak naterao da popiju pivo po prvi put u životu. Rasulo – kako drugačije opisati. Kada su se strasti smirile, Reno Sport odeljenje je reklo: „Jebeš sportsku i zdravu konkurenciju, vadi najoštrije noževe koje imamo – krećemo u lov!“

Et Voila! Madame et monsieur, Megan RS 275 Trophy R – Le Recordman. Pitate se koliko su francuzi bili opsednuti? Krenimo od toga šta su uradili da bi smanjili težinu vozila. U korpi za reciklažu su se našli: zadnji brisač i sve ono što je dopremalo tečnost za pranje stakla, automatska svetla, klima uređaj, muzika, multimedija, 18kg zvučne izolacije i 20kg zadnjih sedišta. Po uzoru na prvi hard core Megan zadnja stakla su postala zadnje plastike. Prvi put na jednom automobilu ove klase upotrebljene su kompozitne prednje opruge gde se samo na njima uštedelo 4kg. Izduvni sistem je zamenjen titanijumskim Akrapovič cevima. Još 5kg je ušteđeno korišćenjem Speedline Turini felni. Ako si spreman da doplatiš, možeš da dobiješ lakši akumulator. 😉

Sama Trophy šasija nije dobila značajna poboljšanja. Izmenjeni su „samo“ anti-roll barovi, dodat je GKN mehanički „šper“ diferencijal i stavili su neke Ӧhlins amortizere. Da li su turski ili nešto, nemam pojma. Hvale se i nekim silnim klikovima, 20 napred i 30 pozadi. Ko će ih znati… Mogli su lepo neki dobar Monroe da stave, a oni se glupiraju. Snaga koju isporučuje blago modifikovani 2.0 turbo motor je, kako samo ime kaže, 275 „konja“. Snagu na put ispod vas prenose Michelin Pilot Sport Cup 2 gume.

Ovaj automobil ni malo ne krije svoju svrhu. Nema ni trunke lažne skromnosti u njegovim namerama. Kada sve komponente postignu radnu temperaturu, Megan jede put ispred sebe stravičnom brzinom, kao amer hot dog. Limiti prednje vuče razvučeni su do granice pucanja i potencijalno prete zakonima fizike. Rekord je oboren, međutim ni to vreme od 7 minuta i 54.36 sekunde nije dugo držalo prvu poziciju.

Šta predstavlja Megan Trophy R? On je vežba Reno Sport odeljenja koje je želelo da već sjajan postojeći automobil uzdigne, ako je to moguće, jednu stepenicu iznad. Nisu jurili snagu koju nisu mogli da iskontrolišu, već su pronalazili potencijal na mestima gde bi postojeća snaga lakše došla do izražaja. I na kraju kada su sve to uradili i oborili rekord… Granica je opet pomerena i njihov automobil već dugo nije rekorder ringa. Međutim, biće upamćen kao do sada najluđi, najpedantniji i najsmeliji preobražaj jednog automobila na putu ka postizanju najboljeg mogućeg vremena na bilo kojoj stazi na svetu. Kakav Megan? STRAŠAN Megan!

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Aleksandar Savin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *