Vesti

Preko 480 kilometara na sat u polovnom automobilu

Da, jeste žutoštamparski naslov, ali vas ne lažemo. Ford GT, superautomobil star 14 godina, napravio je novi svetski rekord postigavši brzinu od 483.44kmh (300.4mph) na Texas Mile trci ubrzanja.

Ovo je teritorija na koju ciljaju Koenigsegg Jesko 300 i Hennessey Venom F5, automobili koji koštaju nekoliko miliona evra, a prestigao ih je „radnički“ Ford sa malo boljim aerodinamčkim sposobnostima od cigle. Poređenja radi, McLaren F1 ima koeficijent trenja od 0.32, kod Aleka 2141, on iznosi 0.32, a Ford GT… 0.39. Šta je sve bilo potrebno da se putuje preko 480 kilometara na sat? Osim velikih kokošijih proizvoda? Snaga, dosta snage.

Naravno da ne treba pominjati da ovde nije reč o standardnom Fordu GT, zar ne? Ali po američkim zakonima, modifikacije koje su na njemu napravljene nisu dovoljno opsežne da ne bi mogao da učestvuje u saobraćaju. Kod nas ne bi prešao prag tehničkog, već bi bio vraćen na prepravke, zato što felne nisu fabričke… Ova vremešna „cigla“, sa znakom plavog ovala, proslavila se velikim mogućnostima bud3enja. Ujedno i izuzetnom stabilnošću na brzinama preko 300 kilometara na sat. Uz američki motor, tehnički najzaostaliji V8 na svetu, ali pravljen po principu ako nešto radi, ne treba menjati recept, proizvodi više od 2000 konjskih snaga na točkovima!

Situacija da bude smešnija, tačna snaga se ne zna. Nijedan dyno ne može precizno da je izmeri. Momci iz M2K motorsport-a tvrde da njihov Ford GT proizvodi snagu bližu 2500 KS uz upotrebu metanola za gorivo. Moraćemo da im verujemo na reč, jer su uspeli su da postignu što nikom drugom nije pošlo za rukom – da na stazi dugoj milju (1.61 km) probiju brzinu od 300 mph (483.44 kmh). Kako izgleda unutar automobila kretanje preko 480 kilometara na sat pogledajte na klipu ispod, a oficijelni video se nalazi na ovom linku.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // M2K Motorsport

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *