Rally

47. Serbia Rally

47_serbia_rally_naslovna_10Domaće automobilsko takmičenje sa najdužom tradicijom, ujedno i najprestižnije, Serbia Rally održalo se ove godine po 47. put na uskim i klizavim putevima na područja Užica. Posle prošlogodišnjeg otkazivanja svi su sa pravom očekivali potpuni debakl ovog takmičenja, međutim, organizatori su se ovaj put dobro spremili.

47_serbia_rally_naslovna_1Nažalost, prošlogodišnje otkazivanje je uticalo na odziv takmičara. Reli je sa gradskog trga u Užicu započela 21 posada. Glavni favoriti su bile posade na čelu sa bugarinom Dončevim i ukrajincem Salijukovim. Njih dvojica ne samo da su se borili za pobedu na 47. Serbia Rally-u, već su se i borili za vrlo bitne bodove u Evropskom reli trofeju koji se isto bodovao na našim putevima.

47_serbia_rally_naslovna_347_serbia_rally_naslovna_8Ono što je ostavilo najpozitivniji utisak na nas je publika. Pasije vreme nikome nije prijalo – ni vozačima, ni publici. Ovi prvi su morali da trpe, ali publika nije. Međutim, uprkos svemu, pokazali smo da smo narod koji obožava automobilske trke i da nas ništa neće sprečiti da uživamo u automobilskim majstorijama.

47_serbia_rally_naslovna_447_serbia_rally_naslovna_5Kiša i klizavi putevi, večita potraga za trakcijom su obeležili ovaj reli sa vozačke strane. Izletanja je bilo i to ni malo naivnih. Uprvo zbog toga, gore pomenuta bitka dva ljuta protivnika je izostala jer je Ukrajinac zbog izletanja izgubio čak 15 minuta prvog dana takmičenja. Iako je posle vozio kao zmaj, taj gubitak nije uspeo da nadoknadi. Večita miljenica publike je nažalost imala peh i nije uspela da nastavi takmičenje.

47_serbia_rally_naslovna_2Krum Dončev je dominirao u svojoj Fiesti R5 i bez prave konkurencije, završio je rally na pobedničkom postolju. Drugo mesto u generalnom plasmanu pripalo je Boštjanu Logaru i Ani Bobnar, dok je treće mesto pripalo Vladici Rabrenoviću i Draganu Mitroviću. Njima je ovo čak dvadeseto učešće na takmičenjem na teritoriji Srbije i svaka im čast! Ujedno im je ovo i najveći uspeh u karijeri.

 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Koje rezultate vi gledate? Po ovima na http://serbiarally.amss.org.rs/rezultati.html, 2. mjesto zauzeli su Boštjan Logar i Ana Bobnar, 3. Vladica Rebrenovič….?

  • Fotografije su fantazija. Svi komplimenti – bolje nego uzivo. Steta sto ne mogu da se “pozajme”. Nemojte nikada prestati da pratite SRB reli, jedva cekam vasu foto-reportazu sa Beogradskog relija.

    Rezultati, medjutim, nisu tacni. U generalnom plasmanu oba dana najbolji je Doncev, drugi je Logar, a treci Vrpcic. U poretku za ERT: 1. Doncev, 2. Roko, 3. Kortelov. Rabrenovic nikako ne moze biti treci jer je prvog dana odustao. Bio je treci samo drugog dana.

    Konkurencija jeste bila, na prvi pogled, slaba, medjutim mislim da to vise ima veze sa krizom u celoj Evropi nego sa otkazivanjem proslogodisnjeg relija. Reliji ovog ranga, nazalost, okupljaju jedva po 30ak posada, a mi smo imali priliku da vidimo dvojicu glavnih pretendenata na titulu u ERTu (Salijuk i Doncev) koji borbu za trofej nastavljaju vec ovog vikenda u Porecu (Kroacija reli).