Predstavljanja

Terapija za obraz – Mustang GT350

Bonton je skup pravila koja bi nas, ako ih poštujemo, usmerila da budemo članovi kluba vaspitanih i obrazovanih ljudi. To su prostije rečeno smernice za sve, uvek i svuda. Niko neće biti kažnjen ako ih ne poštuje, ali će se osećati neprijatno.

Na primer, neka od bonton pravila su: motor male zapremine, turbo ili kompresor, automatski menjač i obavezan prefiks u imenu koji bi nas asocirao na ozbiljne performanse. Svi današnji proizvođači automobila poštuju ova pravila i smatramo ih gospodom iz kluba finih i civilizovanih… Na scenu stupa Ford Mustang GT350. Upada cirke na zabavu kluba, rukama prebira po hrani na švedskom stolu, neprijatno se češe po intimnim delovima tela i izuzetno je glasan. Svima je neprijatno oko njega, gledaju ga sa gađenjem i pitaju se šta se desi nekome da postane takav. Ovaj bonton đavo je sve ono što ti treba!

U moru klinički napravljenih sportskih automobila, GT350 je prava stvar. Krenimo od imena – Shelby ime izbacite iz jednačine. Gospodin Carroll Shelby je umro i sve što nosi njegovo ime se razvija i proizvodi u Ford Performace odeljenju. Takođe, GT350 nema nikakvo konkretnije značenje, već je isto tako povezano sa istorijom i označava Mustanga čiji je fokus usmeren sa civilne upotrebe na delovanje na stazi. Marketing za nostalgičare.

Tri stvari su ključne za šamare koje Mustang lupa bonton klubu. Flatplane V8 motor, super lagani Tremec manuelni menjač sa šest brzina i MagneRide amortizeri. Flatplane V8 motor nosi ime Voodoo i raspolaže sa 5.2 litara zapremine. Tehnologija ovog motora je odavno razvijena, ali su je, recimo, Evropljani zaboravili. Ono što ga čini drugačijim od tipičnog američkog V8 motora je redosled paljenja cilindira. On je jednako raspoređen između leve i desne strane bloka. To se najbolje primećuju na zvuku motora, koji je više kao režanje velikog psa, nego mrmljanje lava. Glavna prednost ovog motora je snaga i njegova isporuka vama, korisnicima. GT350 raspolaže sa 526 „konja“ i isporučuje ih sve do blokade na 8200 obrataja.

Sad malo zastanite i zapitajte se: „Koji to automobil nudi manuelnu transmisiju, enormu atmosfersku snagu isključivo na zadnjim točkovima i limitiran je na 8200 obrtaja?“ I? Slabo nešto kopate po arhivi… Da bi svu tu divotu pod vašim rukama i nogama mogli da kontrolišete zadužen je napredan sistem oslanjanja koji uz pomoć magnetnih amortizera drži automobil skoro pa ravnim kroz krivine ili prilikom delovanja Brembo kočnica. Kao što smo rekli, ime GT350 znači da je ovaj automobil napravljen za stazu i da kao takav bude ubojito oružije. Što on i jeste. Možda nije precizan kao hirurški nož, ali svakako nije ni toljaga koja je nekada lomila lobanje.

Dolazimo i do najzanimljivjeg dela – izgled automobila. Odličan je zar ne? Ajde, priznajte to sebi, stresite sa sebe evropske stereotipe i utonite u savršenu vizuelnu brutalnost ovog automobila. Ne znam šta bih više pohvalio. Uboli su, to je to. Mazimo se i ne žalimo…

Na kraju, steče se utisak da je evropa sama sebe ujela za ruku kojekakvim regulativama. Ameri, naizgled primitivni ne poštuju bonton kodeks, a opet napravili nešto što bih ja radije vozio i gledao. Možda njihovo kaskanje za starim kontinentom i nije tako loša stvar. Dobri ste, kapitalisti prokleti, znate da ubodete nekada pravu stvar, balicu da pustimo…
 

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Stefan Šobot, Aleksandar Savin
Video // Stefan Gvozdić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • A joj.