Pitanje nedelje

Koji je najbolji automobilski film i zašto?

pitanje_nedelje_odgovorNikad nam nije bilo teže da sumiramo vaše odgovore na pitanje nedelje koje je glasilo: „Koji je najbolji automobilski film i zašto?“ Predloga milion, toliko filmova koji su obeležili čitave generacije, scene koje se prepričavaju i rečenice koje su postale deo svakodnevnog slenga. Posle duge debate i silnih izmena, konačna lista izgleda ovako.

 

Pre nego što počnemo sa listom deset najboljih, moramo da obrazložimo kriterijum po kom su filmovi izabrani. Mnogi filmovi koje i mi smatramo sjajnim i predobrim nisu na listi iz samo jednog razloga. Nisu bazirani na samim automobilima, već su automobili tu kao hmm… Nazvaćemo to pojačivač emocionalne energije kod gledalaca. Zato je recimo film Bullitt ispao, iako ga svi obožavamo. Možda to nije najbolji način da se ovo uradi, ali negde je moralo da se preseče. Krenimo redom:
pitanje_nedelje_film_110. Fast and Furious – Ceo serijal je automobilski nastrojen (naravno) ali bez neke zanimljive priče i kompleksnih karaktera. Udri, sedi, vozi, promeni brzinu i polomi. Takav je scenirao. Ali, gde bismo mi sad bili i kako bismo razmišljali da nije bilo prvog dela? Kakav game changer za sve nas od 18 do 23 godine! To su neonke, spojleri, felne, hiljade promena brzine i NITRO! Uf, kad se samo setim. Sad, kada smo malo matoriji i iskusniji, sve to izgleda smešno. Mada, neki i dalje žive u tom svetu.
Taxi : Cinema Quad Movie Poster9. Taxi 1 – Film posle koga su svi znali ko je Luc Besson. Možda i najoriginalniji film na listi. Francuski humor, Peugeot 406 vs Mercedes W124, gomila slupanih automobila, dobre cicke i zanimljiva priča i glumci. Odlična zabava i, za razliku od F&F serijala, prva dva dela mogu uvek da pogledam. Međutim, sve dalje od toga je kao razvodnjeno pivo. Odvratno.
pitanje_nedelje_film_38. Cars – Bez crtaća nema života za modernog čoveka. Taj koji se odrekao gledanja crtaća ne zaslužuje uživanje u svemu ostalom, pogotovo u čokoladi. Elem, Lightning McQueen (kako originalno ime) je mlada Nascar zvezda, koja, opijena slavom i uspehom, propušta mnogo bitnije stvari u životu, sve dok ne… Dok ne pogledate crtani. Ajmo, torrent i skidaj.
pitanje_nedelje_film_47. Italian job (1969) – Majkl Kejn ne glumi batlera. Da, postoji i takav film! Engleska komedija iz zlatnog perioda automobilske industrije. Toliko dobrih i prelepih automobila u jednom filmu. Ah. Film nije neka epska priča, puna zapleta i neočekivanih obrtaja, ovo je jedan klasičan automobilski film, prepun lude vožnje, devojaka i sjajnih automobila.
pitanje_nedelje_film_56. Transporter – Jason Statham vozi E38. Od tog trenutka, E38 ima samo jedno ime. Transporterka. Kraj filma. Nema dalje diskusije, to je radnja i poenta filma. Šta hoćete više? Dobar je film, ogledajte ga i E38 više nećete zvati sedmica.

5. Vanishing Point – Da li znate pesmu od Audioslave-a: “ Show me how to live“? Možda jedna od najboljih pesama za vožnju ikada. Ako ne znate, poslušajte i pogledajte spot (stidi se ako ne znaš, sram da te bude, u ćošak i da čujem 15 Ave Injection!). Uglavnom, spot za ovu pesmu je ceo film u malom, ali to ne znači da vam film ne treba. Oooo, i te kako vam treba!
pitanje_nedelje_film_64. Blues Brothers – Film koji je držao svetski rekord sa 103 slupana automobila. Tokom snimanja su doista vozili brzinama preko 180 km/h uz specijanu dozvolu grada Čikaga. Dodge Monako iz 1974 je „Bluesmobile“ i zapravo korišćen kao policijski auto. Imao je specijalne gume, vešanje i motor od 7200 „kubika“! Vatikan je proglasio ovaj film klasikom i preporučio ga vernicima. Što ne bismo i mi?
pitanje_nedelje_film_73. Rush – Dugo smo čekali da se u novom veku pojavi jedan pravi film za sve zaljubljenike najbržeg cirkusa na svetu. Čekanje se isplatilo. Rush nam slikovito prikazuje priču jednih od najvećih protivnika u Formuli 1. Ako ga već nista odgledali, ne znam šta čekate. Da vam mi to kažemo?
pitanje_nedelje_film_82. Le Mans – Film toliko detaljan u opisu i prikazu najzahtevnije trke modernog doba da se graniči sa dokumentarcem. Steve McQueen kao najveća zvezda tog vremena u glavnoj ulozi. I u životu van bioskopskog platna važio je za strastvenog zaljubljenika u automobile, više puta se i sam takmičio. Ikona filma i mali bog za sve nas mentole zaljubljene u metalne grdosije.

1. Nacionalna klasa – Da li treba nešto da kažemo u vezi ovog filma? Sami ste svesni zašto se ovaj film uvukao u sve pore društvenog života. Koliko samo citata iz filma koristimo svakodnevno kada pričamo sa drugim ljudima? Đunta sa sitnim nutom, rekli su mi da može da se nabud3i… Ništa, kažem hvala čika Momo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *