Pitanje nedelje

Koji su to najbolji V12 motori

pitanje_nedelje_odgovorZanimljiva tema za diskusiju ove nedelje. Pitali smo vas koji su to najbolji V12 motori, a vi ste dali tačno one odgovore kojima smo se nadali. Da li je naš redosled odgovarajući po vašem mišljenju ili nismo u pravu? ‘Ajde da vidimo.

5. Audi V12 TDI

Pitanje_nedelje_bud3.net_ (4)Sama pomisao na V12 motor u jednom automobilu je dovoljno zastrašujuća. A onda postaje još strašnije kad se dizel ubaci u tu kombinaciju.

Stefan Momčilović: Audi Q7 6.0 V12 TDI. Zato što je jedini v12 dizel i jedina stvar koja može da potera 200 na sat sedmoro putnika u potpunom luksuzu Recaro sedišta dok vučeš jahtu od 45 feeta koju ćeš da spustiš u Savu da bi sa stilom došao na splavove na koje ćeš trošiti svoj teško zarađeni gasterbajterski novac. Štaviše, ovaj made up scenario mi se baš sviđa.
Stefan Šobot: 6.0 V12 TDI. Zato što je jedini V12 dizel koji je našao mesto pod haubom putničkog vozila. Zato što ga Greenpeace mrzi (to su oni što nas teraju da kupujemo Priuse). Pomaže činjenica da se trkačka verzija ovog motora (5.5 V12 TDI) nalazi pod haubom automobila koji je doneo revoluciju u svet endurance trka – R10 TDI.

4. Lamborghini V12 P400 (Posteriore 4 litri)

Pitanje_nedelje_bud3.net_ (2)Najveći konkurent Ferrariju je, pored dizajna, postao poznat i po svom V12 motoru u neprevaziđenoj lepotici iz tog perioda.

Đorđe Sugaris: Miura. Zato što se ne nalazi tamo gde bi se na prvi pogled reklo da jeste. Zato što je Enzo zaplakao. Zato što je poprečan.
Vojislav Dragović: … jer je Feruccio rekao da nema crvenog polja na obrtajima.

3. BMW M70 – S70/2

Pitanje_nedelje_bud3.net_ (1)Iako je BMW počeo da koristi V12 motore pre Mercedesa, nije uspeo da zadrži vođstvo na duže staze. Nisu uspeli da pariraju kako u prodaji tako i po snazi. Ali dok je vladao, vladao je celim svetom.

Stefan Ćupić: Valjalo bi pomenuti i agregat koji je desetak godina pogonio najbrži automobil na svetu. U pitanju je BMW 6.1 V12 koji su Nemci razvijali za M8 i koji nikad nije ušao u proizvodnju, već je poslužio u McLarenu F1. Sve ostalo je istorija.
Pavle Lazić: Ubedljivo najbolji V12 je BMW-ov V12 6.1 iz McLaren F1. I dalje je pojam pravog atmosferskog motora.

2. AMG M275 6.0 L V12 BiTurbo + 7.3/0 L V12 Non-turbo

Pitanje_nedelje_bud3.net_ (3)AMG, kao performace brand Mercedesa, uvek je imao sredstva za razvijanje V12 motora. Sa čak pet modela V12 motora u svojoj istoriji, uvek su imali gde da ih stave.
Stefan Ćupić: Mercedesov 7.3 V12. Zato što se evropski proizvođači retko odlučuju za motore tolike zapremine. Zato što su ga stavljali u jedan SL. I na kraju, zato što ga je ludak, Horacio Pagani, stavio u svoju Zondu. A on bira isključivo najbolje.
Srđan Grujić: Ko je jednom čuo AMG V12 biturbo, taj zna zašto!!! wroooom,wroooom

1. Ferrari V12 Colombo (60° V angle)

Pitanje_nedelje_bud3.net_ (5)A ko drugi, nego Ferrari?

Nikola Ristić: Najbolji V12 motor se ugrađivao u legendarnu Ferrarijevu 250 seriju (250GTO, 250LM, 250 Bredvan…). Najbolji je zato što je Ferrari 250GTO postigao neviđen uspeh početkom 60-ih godina sa tim motorom kojeg su mnogi pokušali da skinu sa trona.
Kristijan Kubatlija: Gledajući audio-vizuelno, svi V12 motori iz porodice Ferrarija, jer kada (skoro) svaki od njih vrti preko 8000rpm, htjeli ili ne, diže vam se kosa na glavi i ježi vam se koža po cijelom tijelu…. Gledajući tehnički, zar treba išta govoriti o F1 tehnologiji koja se primjenjuje na svakom motoru. Jedina zamjerka je što se u nekom periodu koristio super jeftin lijepak za tako skupocjene motore pa se dešavaju požari. Iskreno, šta očekivati od V12 motora sa preko 650 KS koji puca od snage?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *