Vesti

Pomešaj ove noći crno i zlatno – BMW M5 vs Mercedes AMG E63s

Autor /

Šta ide uz splavove, “Dolce Vita” život i devojke sa motom “vodi me u šoping, vodi me u Pariz!”. Pa pre svega ide AK-47, istetovirani likovi, flaše skupog pića i poznate marke satova. Da, slažem se, fali još jedna krucijalna stvar. Automobil koji je dovoljno sposoban da omogući izobilje adrenalina, kada je to najviše potrebno u burnim noćima i nestvarnim svitanjima.

U moje današnje izlaganje krenuću sa ružnijim konkurentom. Jeste da je brend za đedove i bradate likove, ali koliko god vi voleli trokraku zvezdu ili ne, fejslift baš i nisu uboli. Super su E klase u AMG izvedbi, ali ovaj redizajn je zaista čudnjikav. Malo je reći da liči na ribu koja se, jadna, davi u nekom mulju. Sa druge strane, lepota je u oku posmatrača i verujem da se novi izgled svideo mnogima i van kruga simpatizera ‘benca. Nisam se pronašao ni u prvoj, a ni u drugoj grupici, ali… I to ono, ali, koje bitno menja situaciju, ovaj Mercedes Benz E 63s krije nešto što plaši njegovu šmekersku konkurenciju. Dok drugi skrivaju šta pokreće njihova vozila, 4.0l V8 čuje iza Jahorine dok probija planinu kao rafalna paljba dalekosežnih topova. Iz njega kulja svih 603 „konja“ i enormnih 847Nm obrtnog momenta. Ogromna snaga se putem devetostepenog menjača prenosi na sve točkove.

Postoji „party“ caka. Recimo da se nađete u gorepomenutoj situaciji, a vaš Hublot ili Rolex nije privukao dovoljno pažnje i ona flaša šampanjca nije učinila da vas primeti. Ne gubite nadu. Udobno se smestite u vaš „kompaktni“ četvorosed, upalite „drift mode“ i pustite da automobil učini svoje. Na jak pritisak papučice gasa sva snaga krenuće da urla dok auto pali zadnje gume i pravi šou ispred kluba. Na njegovu žalost, glavni konkurent je i te kako šaner željan pažnje. Dobivši novi izgled najjača serija 5 sada zaista izgleda apsolutno neukrotivo.

Najveće promene mogu se primetiti na „bubrezima“ koji izgledaju još upečatljivije, ali i na zadnjoj svetlosnoj grupi, oko koje se mnoga koplja lome. U jednu ruku su zaista sofisticirana tehnologija, dok u drugu, svetlosni snop debeo je poput onih na komercijalnim vozilima. Bilo kako bilo, u odnosu na zemljake, BMW je donekle uspešno osvežio svoj ponos. Ono što nisu mnogo dirali je enterijer koji priča istu priču kao i ostatak braće iz game. To što su unutrašnjosti skoro pa iste, uopšte nije loše. Tople površine BMW modela jesu mesto gde želite da provodite vreme. Ma samo ga pogledajte, bre, bukvlano je kao celina savršen. Uz njega vam neće reći da je boli stomak i da joj je došla tetka.

Zar neko stvarno ima srca da kaže da je 4.4L V8 u limuzini bespotrebno? Objasnite zašto je upravo ovaj segment performans sedana toliko voljen. Prosto je. Možete bez poteškoća stići pre kobaye iz Stepinog Vajata. Sad ako slučajno, nekim čudom, dostava dođe brže nemojte roniti gorke suze, jer iako M5 ima 600 konjskih snaga, postoji malo jača verzija. BMW M5 Competition sa 617 konjskih snaga i istom količinom obrtnog momenta od 750Nm rezervisanog za one najtvrdokornije. Stvar koja zaista odvaja ova dva opasna momka jeste komponenta vešanja. AMG koristi više-komorni sistem vazdušnog vešanja adaptivnih amortizera. BMW takođe leži na više-komornim adaptivnim amortizerima, samo što kod M5-ice oni nisu vazdušni. Takođe vašeg Mercedesa možete imati i u karavanskom obliku, ukoliko želite da prenesete taštinu veš mašinu.

Da rezimiramo. Oba automobila su izvanredna. Neverovatno je samo bilo pomisliti našim predhodnicima da će se ovolika količina snage moći smestiti u kompaktne sedane. Količina tehnologije, truda i inženjeringa skoro je ista u oba modela. Na vama ostaje samo izbor kome ćete pokloniti srce. To je već stvar ukusa. Ja sam svoje već davno dao jednom skromnom karavanu, Audi RS6-ici.

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *