Predstavljanja

Monster of Dakar

nani_roma_countryman_monster_naslovna_bud3_1Ako pratite Dakar reli, verovatno ste upoznati sa činjenicom da prethodnih par godina u klasi četvorotočkaša (koji podsećaju na cestovne modele automobila) dominira Mini. Ove godine prva tri mesta zauzeli su, pogađate, Miniji, posle diskutabilne odluke njihovog tima o poretku, ali je epilog da se na najviše postolje popeo dvojac Nani Roma – Michel Perin. Sa Nanijem smo imali priliku da se družimo na kartodromu Ada Huja, a u okviru promocije Monstera bio je izložen i Mini All4 Dakar X-Raid…
nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_5Nani je jedan od svega nekolicine ljudi koje možete nabrojati na prste jedne ruke koji su pobedili na reliju Pariz–Dakar na dva i četiri točka, tj. na motoru i u automobilu. A ovogodišnju pobedu uvećava činjenica da ju je realizovao na desetogodišnjicu pobede na motoru, kada je bio i prvi Španac koji je osvojio Pariz–Dakar.

Kako Nani kaže, podneblje sa koga dolazi (Katalonija) je plodno tle za šampione motociklizma, a njegov prvi susret sa ovim događajem bio je sa njegovih 12 godina kada je video karavan vozila koja su išla na reli Pariz–Dakar i koji je ostavio popriličan utisak na njega. Toliki, da se posvetio osvajanju titule, što je i uspeo 20 godina kasnije na motoru, 2004. godine.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_6Njegov uspeh se ogleda i u tome što je pobedio na afričkom i južnoameričkom reliju, jer se održavanje same manifestacije premestilo iz Afrike u Južnu Ameriku, posle terorističkih pretnji 2008. godine. Budući da se, posle pobede na motoru, Nani preorijentisao na automobile, postavilo se pitanje da li je kamion sledeći na redu? Nani je odgovorio da misli da su kamiondžije potpuni ludaci i da nikada ne bi vozio kamion… Ali je dodao da se to nikada ne zna.
nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_8Mini Countryman ili bolje rečeno ono što je ostalo od njega, sada nosi naziv Mini All4 Racing i projektovan je tako da izdrži najveće napore i opterećenja. Tokom testiranja svaki deo koji bi pokazao mogućnost otkazivanja zamenjen je drugim kvalitetnijim delom, a kako se ovaj automobil kreće kroz pesak, kamenje i nepostojeće puteve pri brzinama većim od 160 km/h, ni cena od milion evra za jedno ovakvo vozilo i nije toliko zaprepašćujuća.

All4 Racing je za oko 5 % veći od modela na kom je zasnovan, a sa njim deli šoferšajbnu, ručke za otvaranja vrata, stop svetla i Mini značke. Svi ostali delovi su izmenjeni za specifične potrebe ovog vozila i mogu se rastavti, a jedini deo koji je nemoguće rastaviti je putnička kabina.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_9Motor je sličan onom koji se može naći u BMW-u 530D (da, voze se na naftu, kraj trkačke ere…), ali je prepravljen od strane matične kompanije u Austriji za potrebe trka izdržljivosti. Iz 2993 kubika i šest cilindara preko dva turbo punjača izbacuje se maksimalna snaga od 307 KS pri 3250 rpm, odnosno 700 Nm obrtnog momenta pri 2100 rpm, sa restriktorom od 38 mm. Menjač je sekvencijalni Sadev sa šest brzina (+ rikverc) sa prenosom koji omogućava maksimalnu brzinu od oko 180 km/h i ubrzanje od 5,5 s do stotke.

Težina praznog vozila je 1900 kg, zahvaljujući upotrebi karbona, i ona raste na malo ispod 2,5 tone sa vozačima i svim tečnostima (oko 400 l goriva). Možda zvuči kao mnogo, ali nemojte zaboraviti namenu ovog vozila i šta je sve potrebno da izdrži.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_3Mini je opremljen All-Terrain Mišelin pneumaticima dimenzija 245/80R 16 (do tri gume se nose kao rezervne) ispod kojih jedva staju AP Racing kočnice sa šest klipova (320 x 32 mm) koje su napred hlađene vazduhom, dok se pozadi hlade vodom i vazduhom. Veći akcenat je stavljen na zadnje kočnice, jer vozači preferiraju znatno više kočione sile na zadnjoj osovini kako bi lakše menjali pravac automobila.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_4Vešanje se sastoji od četiri amortizera po osovini (!) i ima samo 250 mm hoda, jer ih pravila tako ograničavaju. Na mogućnosti podešavanja nećemo trošiti reči, a svaki amortizer ima svoj rezervoar sa uljem koje im omogućava kontinuirani rad i duži životni ciklus. Temperatura ulja se za svaki nezavisno prikazuje na kontrolnoj tabli u kabini.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_2Enterijer „olčetvorke“ na prvi pogled izgleda pretrpano. Pogotovo karbonska tabla, ali je ona podeljena u tri funkcionalne celine – vozačka (u kojoj se prikazuje najmanji broj informacija), centralna (prikazuje informacije o brzini, pritisku ulja, temperaturama… vidljiva obojici putnika) i suvozačka (koja se sastoji od navigacionih elemenata). A za kompletan ugođaj tokom relija zadužene su Sparco kadice.

nani_roma_countrymani_monster_naslovna_bud3_7P.S. Bila je organizovana i karting trka prisutnih na Monster promociji, na kojoj Toša nije bio prvi.

Autor: Vojislav Vujanić

Fotografije: Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *