Vesti

Mazda RX-Vision GT3 Concept – Gran Turismo

Da li je Mazda RX-Vision GT3 Concept najava onoga šta nas u budućnosti čeka od ovog proizvođača? Dok svi prelaze na električne automobile, oni oživljavaju rotacioni motor u trkačkom automobilu? Doduše samo u Gran Turismo, ali ne bi bilo prvi put da koncept iz igre pređe u stvarnost.

Mazda RX-Vision GT3 Concept kreiran je u formi rasnog GT kupea, proširenog, nabildovanog i prepunog detalja izrađenih od karbona. Nova hauba, oblikovana da ne kvari dizajn, ali da pomogne hlađenju motornog prostora, kao i izuzetno dubok prednji spliter. Tu nije kraj aero dodacima, jer da bi se prednji kraj izbalansirao, pozadi nalazimo ogroman spojler i difuzor. Ništa nije samo za pokazivanje, sve je funkcionalno. Iako se nalazi u igrici, potrebno je da bude kompetitivan u GT3 klasi.

Znalci će prepoznati RX oznaku u njegovom nazivu, koja je godinama označavale Mazdine modele sa Wankel-ovim motorom. Pa tako ovu lepoticu pokreće rotacioni motor koji se vrti na izuzetno visokim obrtajima (preko 10000?) i isporučuje oko 562 ks na zadnju osovinu. Nema sumnje da će plamenovi iz bočnih izduva, koji se nalaze ispred prednjih vrata, biti ogromni. To jednostavno tako mora.

Sa odnosom težine 48:52 i ukupnom težinom od 1250 kg, pretpostavljamo da će vožnja Mazda RX-Vision GT3 koncepta, na virtuelnim stazama, biti pravo zadovoljstvo. Novi automobil stiže u vaše dnevne sobe preko Gran Turismo Sport od 25. maja.

Mazda RX-Vision i Vision zaista postoje i predstavljene su svetu u prethodnih pet godina, a ako nas pitate to su jedni od najlepših koncept automobila ikada predstavljenih. Nada u nama da ih vidimo na ulicama svetskih gradova nije uminula. Držimo se činjenice da je Kai koncept materijalizovan u vidu nove Mazda 3, a nadamo se da će Vision biti nova Mazda 6 i da će biti predstavljena, ove godine, na Mazdinu 100-o godišnjicu.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Gran Turismo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *