Testovi

Zrelija i elegentnija – Mazda 6

Drugi put, od njenog predstavljanja 2013. godine i početka primene Skyactiv tehnologije i Kodo dizajna na celu gamu, “šestici” se zatežu bore ne bi li ostala konkurentna sa ostalim modelima na tržištu. Takođe, tu je Mazdina tendencija da se više približi premijum segmentu. Šta nam je to konkretno sada donelo?

Da je Mazda 6 muškog roda, primenili bismo narodnu izreku koja kaže da su muškarci kao vino, sa vremenom postaju sve bolji, ali imamo izražene sumnje da je u Japanu ova izreka poznata, a i Mazda je ženskog roda… Ona je postala starija, sofisticiranija i elegantnija, kao što priliči jednoj dami njenih godina. Više se ne trudi da privuče pažnju velikim brojem detalja, već uklanjanjem istih, sledeći ideju koja stoji iza “Vision” koncepta – manje je više.

Redizajnirani prednji kraj je svedeniji, ali i vizuelno jači, zbog nove veće prednje maske, čija se donja ivica proteže niže od prethodne, a unutar koje se nalazi upuštena mrežica, ostavljajući 3D utisak na posmatrača. Svetla za maglu preseljena su u potpuno nove i manje LED farove, pa “šestica” spreda izgleda niže i šire od prethodnog modela, zbog većeg broja horizontalnih linija, iako su dimenzije ostale nepromenjene. Gledajući zadnji kraj automobila možemo primetiti sličan tretman upotrebe horizontalnih linija, a to je najprimetnije kod sedana, kod kog je redizajniran i poklopac prtljažnika, pored stop-svetala koja su sada u LED tehnologiji, ali i zadnjeg branika koji je dobio rafinisaniji izgled. Dodatni elementi, kao što su završeci izduva većeg promera, pomereni više ka ivicama branika, i koristeći vizuelne trikova pri dizajniranju novih aluminijumskih felni od 17 i 19 inča, stiče se utisk da su one veće nego što zapravo jesu i pojačava se emocija koju nova “šestica” želi da ostavi na vas. Ali polako, mnogo veće promene se kriju ispod “oklopa”

Enterijer je u potpunosti redizajniran, osim upravljača i par sitnih (i nebitnih) plastika. Tačka fokusa je horizontalna linija koja se prostire središnjim delom od jednog kraja kabine do drugog, oko koje su svi elementi sada manji i tanji, i kreiraju osećaj većeg prostora.

Definitivno dominitra minimalistički stil. Uklonjeni su svi nepotrebni detalji, fokusirajući vas na ono šta se nalazi ispred vas (vožnja), a ne sadržaj vaše okoline (kabina). Nova sedišta su više orijentisana na aspekt komfora umesto na sportski karakter, a u kombinaciji sa kožnim enterijerom sda je moguće doplatiti i za hlađena sedišta.Kvalitet materijala korišćen u enterijer je povišen, a doza luksuza uvećana je novim Napa kožnim sedištima i upotrebom pravog Sen drveta za detalje unutar kabine. Dobitna kombinacija ako ste u mogućnosti da priuštite najviši paket opreme sa kojim dolazi i novi infotejment sistem sa ekranom od osam inča i kamerom od 360 stepeni. Unutar instrument table dobijamo centralni 7” TFT ekran, koji je je pažljivo dizajniran i uklopljen tako da ne odskače od, drugih, analognih komponenti. Ukoliko ne vidite početnu animaciju, velika je verovatnoća da nećete primetiti njegovu “digitalnost”. Deo standardne opreme na svim paketima je Active Driving Display, koji projektuje informacije na vetrobran, a tu su Apple CarPlay, Android Auto i adaptivni tempomat. Mazda 6 minus poeni dobija na rezoluciju nove kamera (kao kod tetrisa), nedostatak indukcionog punjača (ova revizija će sa nama biti do 2020.) i nemogućnosti električnog otvaranja vrata gepeka kod karavana (CX-5 ima tu mogućnost). Uprkos tome, a zahvaljujući upotrebni modernijih i kvalitetnijih materijala i umanjivanju distrakcija oko vozača, stičete osećaj da sedite u nečemu više posebnom nego ranije.

Šasija, geometrija vešanja i sistem upravljanja revidirani su kako bi se smanjila buka unutar kabine, dobio linearniji odziv i poboljšao osećaj za upravljačem. Blago unapređeni benzinski (2.0 i 2.5l) i dizel (2.2l) agregati ispunjavaju strožije Euro6d temp norme emisije izduvnih gasova, a dizel jedinica dobila je nešto više snage i obrtnog momenta zahvaljujući novom turbo punjaču. Kada govorimo o osećaju za volanom, pomenuta unapređenja doprinela su tome da, ako želite, Mazda 6 može biti prava, tih krstarica, ali istovremeno može da zadovolji sportski nastrojenog vozača u vama. U vožnji nam se više svideo snažniji benzinac, koji će, nažalost zbog kubikaže, stići do manjeg broja kupaca u Srbiji.

A dok čitate ovaj tekst, brod sa novim Mazdama 6 se već otisnuo iz luke u Japanu u smeru Starog kontineneta, pa ih vrlo brzo možete očekivati u salonima dilera.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Mazda, Vojislav Vujanić
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *