BIG READS

FCA Heritage Hub – Torino

Vest da je kompanija Fiat Chrysler Automobili u aprilu otvorila novi izložbeni prostor kojim slavi nasleđe svojih italijanskih brendova brzo je odjeknula čitavim automobilskim svetom. Kako FCA Heritage Hub još uvek nije otvoren za javnost, prilika da posetimo ovo novootvoreno sveto mesto nije mogla da se prepusti, a hodati na samo nekoliko koraka od desetina remek dela od kojih su neka prvi put izložena predstavljalo je posebnu čast.

Ovaj ogromni kompleks u okviru čuvene fabrike Mirafiori posvećen je pre svega torinskim brendovima Fiatu, Abarthu i Lanciji, a zamišljen je kao interaktivni prostor koji osim sveobuhvatne kolekcije automobila služi i kao centar za sastanke, te inspiraciju zaposlenih u kompaniji. Odmah nakon dvanaestočasovnog puta, pristigli smo u fabriku nadomak Torina i sav umor je nestao u trenutku kada smo se našli pod krovom jedne od fabričkih hala u kojoj od skora živi slavna istorija najznačajnije italijanske automobilske kompanije.

Naš prvi vodič kroz oko dvesta osamdeset eksponata bio je Umberto, hroničar Fiata i direktni svedok pola veka rada kompanije. Naime, pre pozicije u FCA Heritage Hub, Umberto je radio na različitim rukovodećim pozicijama unutar kompanije. Za to vreme, imao je priliku da lično isprati razvoj i predstavljanje, te uputi pozdrave automobilima koji su izlazili iz torinskih postrojenja. Da bi nam približio filozofiju iza FCA Heritage Hub, Umberto nas je proveo kroz osam tematskih izložba u centralnom delu hale, a zatim i kroz hronološki pregled istorije Fiata i Lancije, te jednog manjeg dela posvećenog Alfa Romeu u okviru FCA ere. Izložbe su bile posvećene trkačkim uspesima, potrazi za brzinom i lepotom, te brigom o bezbednosti i ekologijom kao poslednjim trendom kojim FCA Heritage Hub gleda i u budućnost. Martini i Alitalia pruge, Abarthov škorpion i nacionalna crvena boja italijanskih Grand Prix bolida iz ere pre reklama tako su bili naši najsnažniji utisci, ali se u okviru privremenih eksponata našlo još nekoliko dragulja. Naime, u odeljku posvećenom reliju stajala je Lancia Delta ECV 2, krajnji stepenik u evoluciji Delte Integrale, dok je dizajnerski kutak krasila unikatna Lancia Flaminia Loraymo, kreacija kontroverznog Rejmonda Levija. Rani trkački uspesi predstavljeni su kroz Fiat S61 iz 1908. godine, pobednički bolid na Velikoj nagradi Amerike, te Lanciu D50, dizajn Vitorija Jana koji je u Fanđovim rukama i uz Ferarijevu pomoć osvojio svetsku titulu 1956. godine.

6

Pored impresivnih aerodinamičnih studija, te automobila poput Fulvia koncepta iz 2003. koji je možda mogao spasiti Lanciu, FCA Heritage Hub je dom običnim automobilima u neobično dobrom stanju. Naime, hronološki prikaz istorije Fiata i Lancie ogleda se i u onim automobilima koje smo svi vozili, pamtili, pa neke i zaboravili. Upravo zbog toga, videti desetine savršeno očuvanih normalnih, jednostavnih automobila bilo je potpuno neočekivano iskustvo. Kada ste poslednji put videli savršen Fiat Tipo ili Lanciu Betu ili pak Fiat Stilo sa panoramskim krovom i kožnim sedištima? Ni mi nismo sigurni, ali znamo da je to moguće u mestu u kom se o svakom delu istorije brine sa jednakom pažnjom. Budući da je koncept šetajućih izložbi takav da svaki automobil u jednom trenutku može da istupi iz vrste i zauzme centralni podijum, svi eksponati se besprekorno čuvaju i čekaju svoj red da postanu deo neke buduće tematske celine. Raspored automobila unutar prostora nije bio nimalo slučajan: prvi utisak je podređen emocijama, tako da posetioce sa samog ulaska dočekuju najemotivniji trkački automobili, da bi se fokus polako intelektualizovao kroz ekologiju i bezbednost, te pregled automobila koji su bili deo svakodnevice kroz decenije.

Kada ste poslednji put videli savršen Fiat Tipo ili Lanciu Betu ili pak Fiat Stilo sa panoramskim krovom i kožnim sedištima?

Očuvanje Fiatovog nasleđa koje FCA Heritage Hub neguje kao svoju misiju ne ogleda se samo u izlaganju modela iz istorije kompanije, već i u brizi o čuvarima Fiatove istorije. Naime, od ove godine, Fiat započinje proizvodnju Abarth 595 kita za klasični Fiat 500. Do sada, entuzijasti su se oslanjali na male proizvodnje ili pak originalne delove iz perioda, ali zahvaljujući delovanju FCA Heritage Huba, oni sada mogu da se oslone na fabričku podršku. Direktor marketinga FCA Heritage Huba Đanfranko Đentile nam je tako objasnio da FCA Heritage Hub takođe pruža usluge restauracije i sertifikovanja istorijskih modela, a da je osnovna ideja iza 595 kita bila da pruže što bliže iskustvo originalnom: “U ovom projektu smo išli do takvih detalja da je čak i drvena kutija jako bliska onoj iz Karlovog doba. Naravno, iskoristili smo napredak tehnologije, pa smo dozvolili sebi blaga unapređenja u oblicima delova i materijalima. Novi proizvod je predstavljen u Esenu uz neke automobile iz ovog prostora.” Đanfranko je dodao da je ovo prvi projekat ovog tipa, ali da neće biti poslednji. Ipak, veliki broj različitih modela u okviru Fiatove, Alfine i Lancijine istorije otežava sveobuhvatniji projekat reprodukcije originalnih delova, tako da će se FCA verovatno zadržati na ograničenom broju kultnih automobila.

6

Pored direktnog uvida u istoriju dva velika italijanska brenda, bezgranični entuzijazam i ljubav prema izloženim brendovima su najsnažniji utisak koji je na nas ostavio FCA Heritage Hub. Bez pompezne arhitekture i oslonjen isključivo na izgrađeno nasleđe, FCA Heritage Hub direktno ujedinjuje prošlost i sadašnjost i čuva je za budućnost i nova pokolenja odrasla uz Fiat. Mali tim iza ovog mesta zaslužan je za velike korake u očuvanju italijanskog transportnog nasleđa, zbog čega će FCA Heritage Hub sigurno postati jedan od najvažnijih izložbenih prostora u Evropi.

AUTOR // Đorđe Sugaris
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Šta vi mislite? Ostavi komentar 0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Odabrani članci