Vesti

Za novu eru – Mazda 3

Bili smo na evropskoj premijeri nove Mazda 3, koja je održana u Pragu u paviljonu Vinogradi, savremeno redizajniranom zdanju i jednom od dizajnerski i umetničkih centara glavnog grada Češke. Kako nam kažu, prigodno mesto za prezentaciju četvrte generacije „trojke“, jer sad, više nego ikad, Mazda i umetnost idu zajedno.

Mazda 3 oduvek je predstavljala kompanijin model namenjen kupcima koji prvi put postaju vlasnici automobila, pa ni malo ne čudi što su baš „trojkom“ odlučili da predstave zreliju interpretaciju svog Kodo dizajn jezika, novu gamu Skyactiv motora i Mazda Premium, s kojim žele da postanu neraskidivi deo života kupaca, nudeći im karakteristično vozačko iskustvo, jedinstveno za Mazdina vozila.

S čime se možemo i složiti, jer se dizajn nove trojke ne oslanja na (oštre) linije koje “grade” karakter automobila, već na velike i izvajane površine što reflektuju okruženje u kom se automobil nalazi. Sportske karakteristike hečbek modela, koji nam je predstavljen, naglašene su izduženim, niskim, prednjim delom što štrči naspram zaobljenog zadnjeg kraja sa masivnim C-stubom, pa to izgleda ga gura otpozadi. A to nam je u razgovoru i potvrdio Bahram Patraw, dizajner iz Mazdinog evropskog odeljenja, naglasivši da je koncept Kai skoro u potpunosti prenesen na novu “trojku”, te da se izmene koje su napravljene tiču upotrebljivosti i sigurnosnih normi koje treba ispuniti. Srećom, zadržan je okrugli izgled zadnje svetlosne grupe.

Cilj nove arhitekture „Skyactiv Vehicle“ jeste da doprinese boljoj povezanosti vozača sa vozilom putem bolje pozicijiu sedenja, čvršće šasije (u ovoj generaciji koristi se 30% ultra-čvrstog čelika, dok je u prethodnoj to iznosilo 3%) i revidiranog oslanjanja – radi boljeg odziva, a samim tim i osećaja za volanom. Međuosovinsko rastojanje sada se približilo “šestici” druge generacije (oko 2725mm), a u kombinaciji sa poboljšanom zvučnom izolacijom treba da pruži znatno prijatniji i bolji premijum osećaj tokom vožnje.

Što se prenosi i u kabinu, koja je dizajnirana u savršenoj horizontalnoj simetriji centriranoj oko vozača. Minimalistički stil je i osnova dizajnerskog pravca Kodo, kako bi fokus bio na vozačkom iskustvu, a ne na detaljima u kabini koji odvraćaju pažnju. Svi elementi kokpita u potpunosti su novi, a materijali koji su upotrebljeni znatno su kvalitetniji od onih na koje smo do sada navikli u Mazdi 3. Nije nemoguće primetiti poboljšanja koja prave kako bi se približili premijum proizvođačima. U korist tome govori i osnovni paketi opreme, koji je sve samo ne bazičan, jer predstavlja pandan Revolution paketu iz prethodne generacije. Standarno sada dobijate head-up displej, adaptivni tempomat, automatsko kočenje… Pa se nemojte previše obazirati na konkretne nazive paketa opreme.

Agregati u novoj generaciji su takođe revidirani, pa su od ranije poznati benzinski Skyactiv-G motori od 1.5 i 2 litra zapremine, usklađeni sa najnovijim Euro normama. Dizel agregat “uvećan” je na 1.8l zapremine, kao kod modela CX-3, a heroj je benzinski agregat Skyactiv-X sa SPPCI tehnologijom (samo-zapaljivanja smese, kao kod dizela) koji će biti dodatno potpomognut 24-voltnim hibridnim sistemom, ali će se u ponudi naći nešto kasnije. Prenos snage kod nove „trojke“ nije ograničen samo na prednje točkove, tako da ćete moći da odaberete i pogon na svim točkovima sa manulenim ili automatskim menjačem.

Nova Mazda 3 očekuje se na proleće, dok zvaničnih informacija o ceni još uvek nema, ali možemo pretpostaviti da će kretati od 20.000 evra.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *