Rally

9. Santa Domenica Rally Show

Na svetu postoje dve vrste relija – odlični i one koje ne smete propustiti. Santa Domenica Rally Show spada u one koje morate doživeti lično i izbliza, jer rečima je neke stvari teško opisati.

Sveta Nedelja, nalazi se nadomak Zagreba, i sada već devetu godinu za redom, postaje domaćin jedinog makadamskog relija u regionu. Ali to nije jedina specifičnost ove manifestacije, jer ona se održava “studenog” novembra i jedna je od poslednjih, ako ne i poslednja trka u sezoni kojoj možete prisustvovati… A to ima svoju dozu šarma, kao i nepredvidivi vremenski uslovi. Pre par godina to je bio sneg, a ove godine… Ove godine nas je dočekala kiša. Na sam dan trke, nebo se otvorilo. Sitna dosadna kiša, ona koja natapa tlo do te mere da kamen omekša, pretvorila se u pljusak. Takvih razmera da niste znali da li je više vode iznad ili ispod vas.

Nakon treninga,  održanog tokom dana u subotu, veče je bilo rezervisano za ceremonijalni start na trgu u Svetoj Nedelji. Prilika na kojoj publika može da upozna sa svim takmičarima. Posade sa najboljim rezultatima biraju svoje startne pozicije za samu trku koja će se održati narednog dana u Savršćaku i gde će se kroz četiri brzinska ispita boriti sa makadamom, barama, blatom, skokovima i na kraju sa štopericom.

Da li je potrebno napomenuti da vremenski uslovi ni malo ne utiču na broj prijavljenih učesnika? Ove godine bodrili smo 107 posada, među kojima su bile dve motačice đevreka (vozačice) i čak 23 suvozačice. U šarenolikom voznom parku se moglo videti sve od R5 homologiranih Hjundai, Fordova i Škoda, neizostavnih Impreca i Evolušna, uvek veselih mađara sa Ladama (koji su inače redovni posetioci ovog relija), razne kockice (BMW E30), Dačije Logan, pa sve do večnog i neuništivog Golfa 2. Od ozbiljnih takmičara koji jure vreme, do onih koji su došli samo zbog zabave… I skoka. Ako imaju hrabrosti da drže gas do poslednjeg trenutka.

Spektakularnih vožnji po mokrom makadamu nije nedostajalo u bilo kojoj od četiri klase koje su vozile tog dana. Najbolje vreme, u nedelju, postavila je austrijska posada Simon Wagner i Gerald Winter u Škodi Fabiji R5. Uz pobednike u ukupnom poretku, dobre rezultate ostvarile su i uvek brojne mađarske posade.

Kao prasići u blatu, srećni i sa osmehom na licima dočekali smo kraj relija za nas. Same vožnje trajale su još par sati, ali naša odeća i pre svega obuća su ustuknuli pred poslednjim naletom jeseni pred zimu. Otpisali smo čak i jedan telefon koji nam je upao u baru, pa se nadamo da čeka bolje dane nakon što ga izvadimo iz kutije sa pirinčem. I dok vi čitate ove redove, njegova sudbina je neizvesna, ali naš odlazak na deseti, jubilarni, Santa Domenica Rally Show nikako nije. Upisan je crvenim slovima u kalendar.

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Bojana Urošević, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *