Vesti

Brži od službenog automobila – Bloodhound

Autor /

Batalite sve te velike brojke konjsih snaga, kubika, klipova i e-ge-er ventila. Tata je stigao. Obuzima me panika kada razmišljam o njemu, ali verovatno ni približno strašno kao (ne)srećniku koji ga bude vozio.

Slatko ću se nasmejati pred trenutnim Bugatti-jevim rekordom. Smejurija. Urnebesno. Zvuči poput šale u odnosnu na 1609 kmh (po amerima 1000 mph) koliko ova kopnena raketa dostiže. Ceo neverovatno komplikovan inženjerning vezan za Bugatti Chiron i njegovo obaranje rekorda, naspram ovog čuda, izgledaju kao da je pravljen za igranje u kutiji sa peskom. Sa sve lopaticom i roze grabuljama.

„Bloodhound“ projekat kopnene rakete ugašen je u potpunostii u decembru pretprošle godine, ali… Jednom investitoru se toliko dopala ideja o obaranju brzinskog rekorda, kome i ne bi(?), da je odrešio kesu. Za manje od 12 meseci došao je on. Nešto dugačko i šiljato, veoma brzo, izlazi na naše ekrane. Ne, ne to. Raketa! A posla da ne poleti, bilo je mnogo. Ne sme. Cilj projekta je da obori maksimalnu brzinu ikada postavljenu, na kopnu. Opet moram da pomenem brojku – hiljadušeststotinadevet kilometara na čas! A kao klincima nam je raketa u luna bila parku brza.

Pre motora treba pomenuti jednu bitnu stvar, a to su prenosioci snage na put. Koji i nije put već isušeno jezero, površine 16980 kvadratnih metara, spremno za obaranje rekorda. Raketu će  ponosno nositi posebno izrađeni točkovi od aluminijuma, veličine 35 inča. Uprkos tome što izgledaju kao da su skinuti sa bicikla, snagu koju oni mogu da izdrže čine poznate felne kompanije Koenigsegg kao da su kupljene kod kineza. A ono na šta su britanski proizvođači jako ponosni jesu dva motora – vulkansko srce i grotlo pakla. Jedan V12 iz formule, marke Cosworth khm Mer khm cedes khm… Koji proizvodi 800 vrištećih “konjića”. Da, da “konjića”, jer je sledeća brojka proistekla iz samoga devetog kruga pakla. Brilijantni englezi, verovatno u dilu sa sotonom, upotrebili su motor iz lovačkog aviona. A ima smisla, jer kao lovački avion, a raketa lovi rekord…. Nema veze… EJ200 Eurofighter Typhoon turbofan proizvodi, skloni malog, skloni malog! Moćnih 150.000 konjsih snaga. Još jednom  – stotinu-pedeset-hiljada!

Ovu ključalu magmu treba posle obaranja rekorda zaustaviti. Da to nije ni malo naivno svedoči činjenica da na njemu postoje čak tri kočiona sistema. Prvi sistem, koji se nalazi ispred prednjih točkova, predstavlja vazdušne kočnice i one usporavaju Bloodhound-a sve do nekih 965 kmh. Nakon toga otvara se padobran. I za kraj, kada dostigne maksimalnu brzinu Buggati Chirona, Bloodhound aktivira kočnice poput onih na mlaznim avionima. A kad se potpuno zaustavi ostaje nam samo da uživamo u veličanstvenom izgledu ove kopnene rakete i najbržeg kopnenog vozilo u istoriji čovečanstva.

AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // Bloodhound LSR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Vidjao sam razne fotografije ovog cuda.
    Da nisam procitao ovaj sjajan tekst od jos sjajnijeg autora, ziveo bih u zabludi da je ovo raketa.
    Hvala ti jos jednom Nikola Lukicu

  • Sjajan tekst stvarno sam odusevljen iz teksta u tekst si sve bolji i bolji samo tako nastavi
    Ps: zastrasujuca masina stvarno