Vesti

Gimme more – Koenigsegg Gemera

Autor /

Gemera je automobil koji ruši barijere, ucrtava nove pravce auto-industrije i nanosi bol stotinama godina starim kompanijama.

Može još? Švedski kralj druma Koenigsegg za cilj ima da nas uvede u ceo jedan novi segment automobila i ubedi svet u svrhu njegovog postojanja. Mega GT, kako ga nazivaju inženjeri iz Ängelholma, jeste četvorosed sa performansama hiper-automobila. Ovo je samo vrh ledenog brega novih inženjerskih dostignuća koje nam šveđani donose sa svojom najnovijom kreacijom.

Ono što Gemeru čini hiper-automobilom jeste motor tj. njih četiri – tri elektro i jedan benzinski. Usklađeni su da zajedno proizvode 1.27 kW, odnosno 1700 konjskih snaga i neverovatnih 3500 Nm obrtnog momenta. Glavni, benzinski motor, kog nazivaju Tiny Frendly Giant (mali dobri div) je tro-cilindraš sa zapreminom od 2000 ccm i predstavlja veliki tehnološki napredak u celoj auto-industriji. Slažem se da tri cilindra i Koenigsegg ne idu u istu rečenicu, ali… Ova švedska kompanija odlučna je u tome da, po ko zna koji put, šokira svet.

Naime ovaj agregat zahvaljujući FreeValve tehnologiji i dva turbo punjača proizvodi 600 ks i 600 Nm obrtnog momenta. Zajedno sa već pomenuta tri elektro-motora ovaj Mega GT dostiže ubraznje od 0 do 100 za impresivnih 1.9 sekundi. Uzbuđenja tek sada počinju. Od 0 do 400 ovom, možda pomalo olako shvaćenom automobilu, potrebna je samo jedna brzina. Koenigsegg tvrdi da je ovo nova era hibrida koja će promeniti igru, tačnije već je menja. “Koenigsegg Direct Drive” je naziv revolucionarne tehnologije koja uspeva da smanji gubitak pogonskog sklopa za čak 5% u odnosu na standardni CVT menjač. Menjanje brzina u višu, odnosno nižu brzinu, ne postoji, već je sva snaga odmah isporučiva bez potrebe za velikim obrtajima.

Naravno, za to su dosta zaslužni elektro-motori koji obrtni moment dostavljaju momentalno, a sam auto može preći 50 km kao EV (potpuno električno vozilo), odnosno 950km kao hibrid i time zaokružuje ukupan domet na čak 1000 km pre nego što se treba napuniti i dopuniti. Toliku silu treba znati i pravilno usmeriti, pa je zbog toga ovaj auto opremljen ne samo pogonom na sve točkove, već i upravljanjem istih.

Pitate se zašto je automobilu koji je pravljen da bude Mega Gran Tourer potrebno upravljanje na svim točkovima? Odogovor leži u jednoj zanimljivoj priči koja je iza ovog hiper-četvoroseda. Iako pravljen da bude kruzer i osvajač druma, konstruisan je tako da odgovara jednoj porodici. Naime, auto je kao ideja došao na svet kad i Kristijanov sin. Ambiciozni vlasnik i vizionar zapitao se da li je moguće napraviti spoj nespojivog? Automobil u koga će se udobno smestiti četvoro i pritom imati na raspolaganju performanse hiper-automobila. Iako je na početku ceo projekat izgledao kao nemoguća misija, von Koenigsegg je svoju viziju pretvorio u realnost. Shodno tome, Gemera ima čak osam džača za čaše! Za svakog putnika po dva – jedan koji hladi i drugi da greje, kako putnici ne bi morali užurbano da piju kafu ili hladni sok. Dosta praktičan ne samo u kabini već i na uskim putevima. Ovaj Mega GT, sa upravljanjem na sva četiri točka, postaje jedan savršen automobil u kome će moći da uživa limitiran broj osoba. Tačnije njih 300. Ako na to dodamo po tri putnika za svako vozilo, to je onda 1200 osoba, odnosno prosečna poseta na utakmicama Lingilongi fudbalske lige.

Vlasnici će moći da se pohvale još jednom činjenicom koja uopšte nije zanemarljiva, a predstavlja šlag na ovoj tehnološko-naprednoj torti. To su upravo sinhro-heliks (Synchro-Helix) vrata. Toliko su velika da vozač, odnosno suvozač, nema potrebu da se pomera unapred kako bi osoba iza njih ušla u Gemeru i udobno se smestila na sedište indentično onom u prednjem delu kabine. Srećnik koji sedne za pilotsko sedište ovog drumskog aviona, konkurenciju neće gledati u retrovizorima, već monitorima unutar kabine koji projektuju slike snimljene kamerama(!). Samo još jedna od mnogih aerodinamičnih inovacija. Iako ti ekrani predstavljaju zanimljiv deo enterijera, najzanimljiviji je isped vozača. Displej fiksiran za upravljač koji se pomera tako da informacije u svakom momentu budu prikazane vodoravno bez obzira na sam položaj volana. Gemera je automobil koji ruši barijere, ucrtava nove pravce auto-industrije i nanosi bol stotinama godina starim kompanijama. Opravdano se hvali sadašnjošću, uživa u tome i ne okreće se istoriji, nasleđu ili onome što je nekada bilo. Koenigsegg je inovativna kompanija bez koje svet automobila ne bi bio ni upola zanimljiv. Svaki put nas ostave u šoku, oduševljenju i neverici. Gemera, njihov prvi četvorosed, Mega GT, nije izuzetak. Pojačava naša čula, zavređuje našu pažnju, ali i piše nove stranice istorije.

AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // NetCarShow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 komentara

  • Какав сјајан примерак аутомобила, још више се дивим аутору овог дела.

  • Svaka cast,Nikola!

  • Prvo odusevljen sam tekstom i elokventoscu samog autora pa tek onda monstruoznoscu ovog giganta medju automobilima. Svaka pohvala

  • Korona u toku, a mladić je pokidao sa opisom ovog predobrog auta. Veoma zadivljujući tekst. Kao stari majstor slažem se sa svakom činjenicom o ovom autu koje pišu u ovom tekstu! Puno pozdrava za Nikolu Lukića. Samo napred mali i uspećeš ako ovako nastaviš!!

    Oldcars™

  • Jos jedna tema koja je po meni veoma dobro odradjena i veoma kvalitetno napisana svaka cast i svaka cast autoru ovog rada na dobroj informisanosti i veoma dobrom delu sto je podelio sa nama
    Samo tako nastavi

  • sjajan tekst