Predstavljanja

Novo Poglavlje – Corsa RS

opel_corsa_rs_bud3_naslovna_41Gledajući današnje monotone medije i iste „šokantne“ navlakuše od naslova, odlučio sam da ovaj tekst počnem baš jednim takvim uvodom. Možda i mi postanemo mega popularni? Ajmo ovako: „Jednog dana je odlučio da kupi Opel Corsu sa 935 KS, a onda je uradio nešto nesvakidašnje. Rezultat će vas zaprepastiti…“ TA-DA! Valja li? Ne baš? Nema veze… Nastavak će vas šokirati…
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_46Današnja tema je jedan projekat koji smo pratili skoro godinu dana. Cilj nam je bio da pokažemo i objasnimo šta je sve, osim surove snage, potrebno kako bi jedan drag auto došao do kraja staze, zaustavio se i postigao što bolje vreme. Sve to možda zvuči prosto ako vozite klasu 14 ili 13. Ali posle klase 12 nastaje prava drama i ludnica. Kao što ste verovatno iz uvoda zaključili, projekat o kome pričamo je novopazarska Corsa RS. Auto ste videli nekoliko puta kod nas na sajtu, ali smo vas uskratili za detaljan opis procesa kroz koji on prošao. Corsa će svoj puni potencijal pokazati tek ove sezone na drag stazama regiona kada očekujemo i njen najbolji rezultat.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_8Ovaj idejni projekat AMK Novi Pazar je od početka do sada prošao kroz tri faze. Život je otpočeo u poznatoj hrvatskoj radionici Konopek, gde je dobio svoj bazni oblik. Corsa je svoj slabašni motor ispod haube zamenila V6 bi-turbo motorom smešetenim iza vozača. Mali gradski FWD auto postao je midengine RWD monstrum.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_82Izmene na motoru su bile obilne. Sve, osim samog bloka motora, je poboljšano u svakom mogućem smislu. Kad kažemo sve, mislimo na bukvalno sve. Glave motora, klipovi, bregasta osovina, kolenasto vratilo, usisni i izduvni ventili, opruge ventila, remenice, dihtuntzi, dizne za gorivo, usisna i izduvna grana, turbine… Sve! Cilj svih tih izmena nije bio samo da se izvuče maksimum iz motora, već i da se on pripremi za “pucanj” nitra od ~200 KS koji su spremni za ispomoć i udaljeni samo za jedan pritisak tastera. Dodatne izmene i poboljšanja u drugoj fazi projekta izvršene su u radionici Dak Motorsport, takođe u Hrvatskoj.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_49Nakon testiranja i prvih zvaničnih vožnji, ustanovljeno je da automobil nema potrebnu stabilnost pri velikim brzinama. Masa od 960 kg uz aerodinamiku cigle, koja krasi Corsu A, pokazala se kao loša kombinacija. Šper diferencijal i vrlo jake poluosovine (koje i nisu baš poluosovine već kamionski karadni, bukvalno) su se takođe pokazali nedovoljnim za prenos snage na podlogu, pa su samim tim su i željeni rezultati izostali, jer je automobil vožen na „pola gasa“.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_6Bilo je potrebno unaprediti sistem prenosa snage automobila na podlogu i stabilnost automobila, a zadatak je poveren domaćoj radionici Design Performance (DP). Većina tih problema rešena je kompletnom izmenom zadnjeg i prednjeg vešanja, kao i aerodinamičnim poboljšanjima na karoseriji tzv. Aero Kit. Treća faza je mogla da počne.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_12Vešanje je urađeno po uzoru na ST automobile koje smo nekada gledali na kružnim trkama – multilink sa uniball „zglobovima“ na krajevima. Prednja balans-štangla je redizajnirana i sada je potpuno podesiva. Ove prepravke su proširile zadnji deo auto za 22 cm na obe strane. Samim tim Corsa je sada mogla da da obuje felne u dimenziji 12X17 i ogromne Hossier Drag pneumatike. Problem prenosa snage rešen!
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_1Aero kit je urađen vrlo temeljno i proračunato. Corsa je dobila prednji spliter koji je usmeravao vazduh ka zadnjem difuzoru preko potpuno ravnog patosa. A dodata su i proširenja na krilima kako bi se ušuškala nova obuća.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_15Najbolja stvar kod celog ovog projekta jeste pedantnost koja se vidi na svakom koraku. Ništa nije nakaradno, ništa ne visi i ništa vam ne „bode“ oči. Enterijer, motorni prostor i „pravi“ motorni prostor su prelepo urađeni. Što se mene tiče ovaj automobil ne mora ni da se trka (iako je to njegova suština). Stavite ga negde da stoji, a ljudi će platiti da ga gledaju – siguran sam u to.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_52Posle letošnjih testiranja na napuštenom aerodromu na nepoznatoj lokaciji, jasno je bilo da su gore pomenute izmene značajno poboljšale ležanje automobila i njegovu stabilnost. Čak i na lošoj i prljavoj podlozi automobil je postizao bolja vremena nego ikad. Do kraja sezone Corsa je testirana na trkama gde su isprobavane razne varijante rada samog motora i doterivane razne dečije bolesti, zarad postizanja najboljeg rezultata.
opel_corsa_rs_bud3_naslovna_77Sada kada smo malo udavili sa svim ovim detaljima i pričama, možete malo da se opustite i uživate u slikama. Ali nemojte da u budućnosti tako lako shvatate drag trke i automobile koji se voze. Kao što vidite, potrebno je mnogo rada i truda da bi se postigao respektabilan rezultat. A obzirom da se konkurencija u najačim klasama zaoštrava, očekujemo još veće izmene i još luđe projekte na Balkanu. Videćemo šta će nam sve doneti nova sezona. Jurnjava za skidanjem stotih delova sekundi može da počne, sledi nam ludnica…

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • ova corsa je zaista odlicno uradjena…verovatno najlepsi drag auo koji sam video ali mene vise zanima projekat sa corollom AE86 🙂 pravi ste srecnici ako ste u srbiji nasli taj auto…a i mi bi bili jos srecniji kada bi videli projekad legendarnog automobila na bud3-u 🙂