Vesti

Egzotični predator – Lamborghini Huracan EVO RWD Spyder

Autor /

Znam, znam, još jedna nova verzija modela starog šest godina koji Lamborghini pokušava da ugura članovima kluba 1%. Jeste li sigurni? Dozvolite mi da vam objasnim zašto je upravo ovaj Lambo biser među cirkonima elitnih sportskih šklopocija. Ne kažu za džabe “Niska kao Lambo, hoda gradom kao Rambo”.

Verujem da na svetu ne postoji ništa lepše od zvuka italijanskih motora bez inhalatora i dodataka. Prosto kao da kroz to urlanje čujemo generacije i generacije ljudi koji su sa tolikom strašću davali sebe automobilima. Ne uzaludno. Huracan EVO RWD Spyder kontraudarac je najznačajnijem rivalstvu u istoriji čovečanstva. Možda ne toliko koban udarac rekli bi ste. Činjenice stoje da nije najbrži, najbolji, najglasniji, jednostavno nije najbolji Lamborghini. Ali grešite, jer samo istinski ljubitelji vožnje vide svrhu u super-automobilu sa zadnjim pogonom.

Iako je ovaj auto prikrivena drift mašina, pre svega treba pohvaliti izgled. Futuristički dizajn podaren mu je još od premijere 2014. godine, a sa novom šminkom možemo reći da su mu uspešno produžili rok trajanja. Osim što su modernizovali eksterijer, enterijer kao da je blagoslovio sam Papa. Ali neki hi-tech Papa, jer pored redovnog osveženja infotejment sistema, ceo auto je postao pametniji zahvaljujući HMI – Human Machine Inteface. Više nećete biti prinuđeni na taj plebski posao samostalnog puštanja klime, tek kada dođete kući… Već će to za Vas da uradi Huracan EVO RWD Spyder. Amazonov softver, poznatiji kao Aleksa, povezan je direktno sa Lambom, pa će te osim apdejtovanih stvarčica, poput navigacije, imati mogućnost upravljanja Vašom pametnom kućom, čak i u toku dinamične vožnje.

Kako ovo nije Toyota Prius, a ni Tesla (hvala bogovima oktana), glavna promena desila se u kompjuteru koji je zadužen za slanje snage na zadnju osovinu. Verujem da vam je gorepomenuta rečenica koja je sadržala reč drift bila donekle i logična. Jer kako i ne bi, kad 5.2l V10 prenosi svih 610 konjsih snaga i 560 Nm obrtnog momenta na? Na najzanimljiviji pogon ikada. Pa ne bi BMW bio toliko voljen da ima prednji pogon (izrode ne računam).

Bez obzira što sva ta silina izlazi na zadnju osovinu, uspeli su da brojku za ubrzanje od 0-100 kmh svedu na *sad idu bubnjevi* neverovatne 3.5 sekunde! Kada uhvati grip, on ide sve do *sad još jednom idu bubnjevi* 324 km kroz h. A verujte mi da su brojke i više nego dobre kad se samo prisetimo da je ovaj lepotan kabriolet. A težak je, odnosno „lagan“, 1509 kilograma bez tečnosti. E sad kada znate sve, verovatno se pitate kakav je osečaj upali ovu egzotiku i stisne gas na max?

Već u privoj krivini želite da ga „bacite“ u stranu? Šanse su 50-50 da se malo okrenete, pokupite banderu, žardinjeru, garsonjeru, jel da? E pa ne! Automobili Lamborghini su i na to mislili. Sofisticirana tehnologija, ona koja će vam sačuvati glavu, nije vidljiva. Tačnije postoji samo jedno dugme za paljenje Lamborghini-jevog P-TCS (Performance Traction Control System). Upalite ga i već ćete već u prvoj krivini saznati radi li sistem taj sistem ili ne. On preseca dotok snage, kada tokom driftovanja Lambo pređe određeni ugao. Onda super-automobil tačno oseti da li u sledećem trenutku sledi veoma skupa blamaža, ako nastavi da šalje snagu na zadnje točkove ili… Pali kontrolu proklizavnja, automobil se vraća u početnu liniju i vi ispadate heroj dana. Skoro kao “drift mod”.

Čim završite jurcanje po nepreglednim krivinama, usporite, skinite krov, pustite da vas letnje sunce pomazi. Dok sa lepšom polovinom kruzirate pored plaže i mamite poglede prolaznika, setite se. Setite se da je ljutiti bik, neukroćena zver, Lamborghini Hurcan EVO RWD Spyder, samo vaš. *sad ide scena dodavanja gasa i odlaska daleko u smeru sunca*

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 komentara

  • Bukvalno presao igricu sa tekstom, odusevljen sam. Veoma zanimljiva masina za nas petrolhead-e svaka cast.

  • Prava zmija od auta,nema lepsih automobila,bravo za tekst

  • Jednostavno prelep i moćan auto koji bi svi želeli da imaju pošto retko koji auto može da nam da car i užitam kao ovaj
    Veoma dobar izbor o cemu se pisalo jedva čekam sledeće izdanje

  • Ne razumem se toliko u aute, ali ovaj tekst je tako napisan da mogu da shvatim sve o ovoj masini od auta. Imao sam prilike da vidim lamborghinije ali to je sve samo spolja, sad tek vidim sta se nalazi u ovoj zveri. Bravo Nikola na tekstu!!