Connoisseur

Connoisseur Almanah: Tramontana

almanah_tramontana_bud3_naslovna_1Tramontana. Ime za vetar severnjak, koje koristi većina naroda romanske jezičke orijentacije, nekakav paradoks, jer videćete zašto… Srčani španci, koji tu nešto kao čeznu za nekim severnim, hladnim područjima. Slušala se ABBA i poigravalo je srce na skandinavske plavojke. U suštini odlično ime su izabrali za automobil.

almanah_tramontana_bud3_naslovna_3Kompanija a.d. Tramontana je mlada i postoji nepunih desetak godina, i svoj prvi izdanak su počeli da prodaju tek pre 3-4 godine. Izdanak je mlad, ali je potpuno lud. Njihova ideja je da baziraju automobil na spoju vrhunskih tehnologija i tehnoloških rešenja iz dva skroz različita sveta: Formula 1 i borbeni avioni. Ok, ni jedno ni drugo nije prvi put da se koristi kao inspiracija u svetu automobila, ali mislim da je neko po prvi put odlučio da kalemi ovakve vrste tehnologija i vizuelnih identiteta. I naziva taj hibrid severnim vetrom. Ne može biti loše.
 
Kao i svaka novopečena kompanija koja želi da plasira svoj proizvod kao nešto krajnje novo i inventivno, zatrpaće vas mnoštvom superlativa i tehničkih eseja. Dakle, ni ovde nemamo odstupanje od tog pravila, te vas neću mnogo time zamarati.

Forma formule 1, ili ti open wheel trkačkog automobila je sama po sebi jasna i primenjena kao vrhunac vozačkog užitka, ali bez ikakvih kompromisa. Tramontana je vrlo luksuzno opremljena, a sam znak na prednjem delu automobila se serijski izrađuje od belog zlata. Stilski, automobil ukršta najagresivnije aerodinamičke elemente open wheel trkača i borbenog lovca. Postoji verzija sa jednim ili dva sedišta, i u ovoj drugoj varijanti su naravno u tandem rasporedu. Stance, silueta i celokupan utisak automobila je čista agresija, auto ujeda za mozak i dok stoji.

almanah_tramontana_bud3_naslovna_7Ima više varijanti, koje se razlikuju po opremi, motoru, aerodinamičkom paketu, itd. Pri izradi svakog modela se koriste ultra moderni high tech materijali poput magnezijuma, hromolibdena i ostalih drugara iz NASA laboratorija… Šasija je naravno komplet od karbon fibera, ceo automobil je ekstenzivno testiran i prolazi iste crash testove kao i F1 bolidi. To je lepo za sve one koji budu kupili Tramontanu i morali da opravdaju svoj i ne tako mali trošak…
 
Naravno, ova svojstva idu u prilog i odličnom ponašanju automobila pri vožnji, a motorizacija je ni manje ni više nego Mečkin 5.5 litarski biturbo V12 koji se zavisno od verzije nasvirava i do 900 konja. Ubrzanja su naravno oko 3 sekunde do stotke, a maksimalne brzine premašuju cifru od 320 km/h.

almanah_tramontana_bud3_naslovna_10Mnogima od vas će ovo da izgleda kao još jedna track day jurilica kakve smo navikli da viđamo naštancovane iz Britanije, ali mislim da je ovo ipak nešto više od toga. Dovoljno je samo baciti pogled na vrhunske materijale i kvalitet detalja i izrade da bi odmah bilo jasno da je ovo jedan vrlo specifičan automobil.

almanah_tramontana_bud3_naslovna_9Potencijalni vlasnik je motivisan da sagleda vozilo kao nešto što se ne uklapa u trenutne podele i klasifikacije automobila, već kao jedan spomenik hedonizmu, ultimativnu mašinu za uživanje. Postoji jedna stvar koja mi se ne sviđa, mada ide u prilog kompaniji i njihovim ambicijama: u pripremi je SUV supercar, nešto sličnom Lamborghinijevom Urusu. Cene kreću od 385 soma evra, tako da, kao što sam već nagovestio, i nije baš jeftina zabava, ali na tržištu gde milijarderi više ne znaju kako da izraze istančan ukus i individualnost, Tramontana ima pred sobom vrlo svetlu budućnost.
 

Autor: Matija Dagović

Fotografije: AutoWP.ru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *