Predstavljanja

A45 AMG – Mercedes is all in

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_21U skorijoj istoriji Mercedesa jedan netipičan model za njih je provodio nekarakteristično dugo vremena u centru pažnje. Od samog početka, A klasa je bila dete debil u Mercedesovoj porodici. Istorija ovog kioska na točkovima nije preterano zanimljiva, a počela je tako što su novinari odmah krovirali istu na testiranju. Dugo su je ismevali, ali Mercedes nije odustao od ovog ružnog pačeta.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_1Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_8Godinama su pokušavali da je pozicioniraju na pravi način ali nisu uspevali da speru imidž kutije na točkovima sa ovog malog modela. Čak je postojala i ona Vaneo verzija… Fuj! I onda je neko u neodređenom trenutku u toku 2010. godine popio pilulu za lilulu i pronašao način da promeni kompletan imidž Mercedesove palete proizvoda. Mercedes je stravično brzo izmenio izgled svih modela. Ne znam da li ste to primetili, ali u vremenskom intervalu od tri do četiri godine, glavonje iz Štutgarta su izbacile mnoštvo novih modela, a redizajn starih je bio toliko drastičan da su i oni praktično postali novi modeli. Geometrijski pravu liniju više ne možete da pronađete na njihovim modelima.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_20Za vesnika tog novog dizajna i ideje je izabrana nesretna A klasa. Potpuna promena imidža i izvedbe je usledila. Najmanji Mercedes je postao najlepši model u Golf segmentu i opet šokovi sa A klasom. Ljudi su jednostavno pali na dupe. Nova dizajn strategija je uspela da uradi ono što Mercedes decenijama nije mogao.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_7Postali su automobilska marka koju karakteriše svež, smeli izgled i time su privukli mlade kupce. Lako je ljudima koju si inače ljubitelji trokrake zvezde prodati nešto novo, ali prodati istu tu zvezdu nekome ko nije mogao očima da je gleda – e, to je već uspeh. Oni su to uradili i zbog toga kapa dole. A kako je AMG perjanica Mercedesa, A klasa je sada, po prvi put, dobila svoju dozu AMG ludorija po celom telu. Mi smo imali priliku da na NAVAK-u upoznamo upravo ovaj model i ovom prilikom bismo hteli i da se zahvalimo SAT grupi koja nam je to omogućila.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_25Po prvi put u svojoj istoriji AMG je spremao hot hatch i, kako to obično biva, preterao na svim nivoima. Prednja i zadnja osovina su potpuno nove i prilagođene AMG 4matic sistemu koji prenosi ogromnu snagu na sva četiri točka. Ogromna snaga kažeš? Iz 2000ccm su, dodavanjem twin-scroll turba, izvukli neverovatnih 360 KS. To je suludo! Ili možda nije? Dok smo spremali ovaj post dodeljene su godišnje nagrade za najbolje motore na svetu i onaj od dve litre koji se nalazi u modelu A45 AMG je dobio dve nagrade: najbolji novi motor i najbolji motor u kategoriji od 1800ccm do 2000ccm.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_22A45 AMG nije suptilan. Ono što krije ispod lima je naglašeno na spoljašnosti. Najupečatljiviji je novi „Twin-blade“ gril koji je dizajnerski nešto potpuno novo kod Mercedesa. Tu je i malko krezav spojler na zadnjim vratima, kao i silni aero dodaci razbacani po celom donjem delu vozila. Dva dupla izduva su uklopljena u zadnji difuzor i ne ističu se preterano, što je lep detalj. Pored svega ovoga što već ima na sebi, neki šljašteći izduv bio bi previše.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_14Unutrašnjost nije ništa manje nagruvana. Crveni štep all around. Masivne kadice, volan obložen alkantarom i kožom i crveni pojasevi. Meni se lično enterijer nove A klase, bila ona AMG ili ne, mnogo sviđa. Pogotovu ti retro otvori za ventilaciju koji me asociraju na one iz SL-a R107 koji je takođe imao tri na sredini i po jedan sa strane. Napokon lep enterijer u Mercedesu niže klase.

Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_24Mercedes_A45_AMG_bud3.net_naslovna_17Dolazimo i do performansi. Sedmostepeni AMG speedshift DCT menjač služi za prenos svih tih 360 „konja“ i direktno je zaslužan za ubrzanje od 4,6 sekundi do 100 km/h. Maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h. Sve je to munjevito i sjajno. Međutim, postavlja se pitanje – ko je ciljani kupac ovog modela? Za cenu ovog automobila možete komotno da kupite novi Subaru WRX STI i sa njim da se vozite besplatno nekoliko godina kupovinom goriva od para koje vam preostanu zbog razlike u ceni. Možete i da uzmete neki, ne mnogo stariji, polovni C63 AMG. Možete da kupite Golf R. Svašta možete da posedujete umesto A45 AMG i da vam ostane para, a da pri tome ne izgubite na performansama. I zašto biste ga onda kupili? Verovatno zato što je to Mercedes, to je AMG i potpuno je nenormalan.
 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *