Rally

6. Santa Domenica Rally Show

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_11Znate one egzibicione mečeve u fudbalu ili košarci gde se okupi neka zanimljiva ekipa sačinjena od prekaljenih veterana, sa po kojom zvezdom sadašnjice i budućim asovima igre. Razbribriga za sve, dosta atraktivnih poteza, a postigne se i po neki gol ili poen. Svi se lepo provode i uživaju u sportu koji vole. Mi volimo auto-moto sport i naš omiljeni egzibicioni meč u regionu je makadamski reli Santa Domenica.

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_114Iako smo ga mi „otkrili“ tek prošle godine, užasno vreme i uslovi na stazi nas nisu ni najmanje odbili. Šta više, našao se na listi događaja na koje se sledeće godine vraćamo. Tako je i bilo. Ove godine smo stigli spremni za sve što šljunkara pokraj Save može da priredi. Uz to smo, zajedno sa časopisom Auto i točka, imali čast da budemo medijski pokrovitelji celog događaja. Bravo mi!

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_86Organizatori iz AKK „Sveta Nedelja“ su odlučili da promene koncept takmičenja u odnosu na prošlu godinu, pa smo tako umesto vožnje u krug po makadamu, dobili jednu ozbiljnu reli etapu od šest kilometara. Vožena je pet puta, od toga dva puta u suprotnom smeru. Ono što niko nije očekivao, iako su svi potajno priželjkivali, je prelepo vreme za kraj novembra. U jednom trenutku temperatura je došla i do desetog podeoka na skali. Lepo vreme znači da će trasa relija biti suva i samim tim brža. A kad su trke u pitanju, brže može samo da bude bolje.

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_25Reli je startovala 91 posada. Kao što ste videli na fotografijama sa otvaranja, ovo je bio jedan vrlo prošaran automobilski sastav. Gledaoci su mogli da uživaju u vrhunski pripremljenim, skoro pa WRC, automobilima klase R5, kao što su Citroen DS3 i Ford Fiesta. A kao potpuni kontrast njima, na stazu su izlazili i jugići, peglice, lajke… Bilo je i nekih baraka na četri točka kojima mesto nije ni u javnom saobraćaju, a kamoli na reliju. Baš zbog toga, zabava je zagarantovana.

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_12Ceo reli Santa Domenica prati parola: „Bitno je učestvovati i zabaviti se!“, ali ako ste već došli sa ozbiljnim automobilom, što ne biste i pobedili, zar ne? To i jeste bio cilj posada koje su na svojim prikolicama dovezle vrhunski spremljene reli mašine, pogotovo ako ste austrijanac Beppo Harach i branite titulu od prošle godine. Najveća pretnja je dolazila od vozača iz susedne Mađarske, Davida Botke, koji je sa svojim DS3 R5 bacio oko na podijum.

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_39Šta na umu, to i na drumu. Botka je odmah na početku relija napao prvo mesto i držao se te pozicije. Beppo je bio tik iza njega, ali nije uspeo da ga preskoči. U start pred zadnji brzinac su ušli sa razlikom od samo par stotinki u korist mađarskog takmičara. Austrijanac je zavario nogu za papučicu gasa i tako uspeo u poslednjem kilometru da nadoknadi nedostatak u odnosu na Botku i po treći put osvoji prvo mesto u generalnom plasmanu na reliju Santa Domenica.

Santa_Domenica_rally_bud3_net_naslovna_147I pored, reklo bi se, neozbiljnog karaktera cele ove trke, borba za trofej je bila veoma ozbiljna. Organizacija celog događaja je bila na izuzetnom nivou i sve je proteklo po planu i programu. A organizatori verovatno imaju samo reči hvale za publiku koja se odazvala u velikom broju i u prazničnoj atmosferi ispratila ceo događaj maksimalno disciplinovano. Iako smo posle relija bili izuzetno umorni, a i sam povratak kućama nije prošao kako treba, Santa Domenica nas je opet oduševila. Nadamo se da će sledeće godine vreme biti za trunku lošije – treba nam više blata, a manje prašine.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Stefan Šobot, Aleksandar Savin, Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *