Bud3 101

Wind Of Change – Lamborghini Huracan

lamborghini_huracan_bud3_naslovna_1Jezičke zavrzlame su mi oduvek bile zabavne, a relativno skoro sam se podsećao koje su to najčudnije, najsmešnije i najteže reči za staviti u deminutiv. Danas, dok spremam ovaj tekst padaju mi opet na pamet takve stvari. Lamborghini je uvek imao vrlo „simpatična“ imena za automobile, i neka, dobro je to, mnogo su dosadni proizvođači sa brojčanim nomenklaturama. Volim da vidim inventivnost i maštu čak i u automobilskom imenu, a Lambo tu svakako prednjači, svako od imena ima neku svoju posebnu priču i istoriju… Pa čak i mali, najjeftiniji modeli u ponudi. Dakle, šta je deminutiv od „bik“ – „bičić“?

 

U kontekstu koji nas zanima, a nema veze sa belim bubrezima, bičić bi bio mali Lamborghini, najjeftiniji, smišljen da bi se borio sa konkurencijom i donosio malo više para. Da mogu ljudi da se opuste malo i smišljaju perverzije za one kojima cena nije problem…
lamborghini_urraco_bud3_naslovna_1Lozu je otpočeo Urraco 1973. samo deset godina po osnivanju kompanije. Traktorista je shvatio da mu treba mali auto da bi izašao na crtu Ferrarijevom Dinu. Razvili su potpuno nov V8 od 2.5 litara zapremine, a Gandini je uradio tadašnji prvi potpuno nov dizajn za Lambo. Zapremina je uskoro porasla na 3 litra (Italijani su čak mogli da dobiju i majušni dvolitarski motor), a mašina je danas highly collectable, jer ih je za 6 godina napravljeno samo 780 komada.
lamborghini_silhouette_bud3_naslovna_1Pre nego što su Urraco ugasili, od 1976. su napravili 53 komada modela Silhouette kojeg je krasio Bertone dizajn i koji je utabao put za Jalpu koja je praktično njegova evolucija.
lamborghini_jalpa_bud3_naslovna_1Silhouette i Jalpa su vizuelni počeci onoga što smo danas navikli da volimo kod malih Lamborghinija, ta forma, taj wedge, taj stance… Jalpa je imala veći V8 od 3.5 litra i bila najuspešniji i poslednji Lambo V8 sa 410 prodatih komada pre nego što ju je Chrysler ubio posle preuzimanja kompanije… I nastade mračno doba.
3-4 fronte ombra 001E, a onda je posle godina baljezganja i koprcanja, došao Švabo i rešio problem. Poučen uspehom većeg Murcielaga, FauVe je predstavio i Gallardo, te je ubrzo zatim svet poludeo. U toj klasi je ponuđen V10 motor, pogon na sva četiri točka, prelep dizajn i pouzdanost preuzeta od matične kompanije. 10 godina kasnije, posle preko 14000 prodatih primeraka u nebrojeno mnogo verzija i izvedbi, došlo je vreme da se stave novi još veći, duži, oštriji i šiljatiji zubi, pa polako u lov na konjiće…
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_3Sve ovo je u čast novog Lamborghinijevog čeda sa još idiotskijim imenom od prethodnog – Huracán. Ja stvarno ne znam odakle oni bunare više te budalaštine. Osim što je u pitanju španska reč za uragan, navodno je to ime bika koji se borio jako hrabro u Alikanteu davne 1879. Imaju li marketing tim koji izmišlja te legende ili stvarno neke careve koji su plaćeni da kopaju takve stvari iz španske stočarske istorije?
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_1Elem, izdanak koji nastavlja ono što je Gallardo započeo je još uvek relativno šturo predstavljen javnosti. Biće u prodaji od proleća, a oficijelno ludilo od premijere i konfeta obećavaju za ovogodišnju Ženevu. Iako je za nijansu krupniji, Huracán i dalje izgleda kao da iskonski mrzi egzistenciju univerzuma i svega što se u istom nalazi, proporcije su maestralne – tako treba da izgleda svaki supercar! Slušate li, Koenigsegg, Ferrari i ostali posrnuli? Pagani, u redu je, vi svakako niste normalni.
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_4Unutrašnjost možda nije toliko kretenijada, oseća se da se delovi i dalje uzimaju sa zajedničke nemačke police, a iz Aventadora je preuzet onaj fighter jet detalj sa dugmetom za paljenje. Manje-više očekivano, ali i dalje se nesmetano ložimo na takve fore.
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_13Motor je prenet iz prethodne generacije, ali je nasviran na 610 konja tako da je jači nego bilo koji Gallardo do sada. Nikakvi turbo punjači, hibridni sistemi i ostale novotarije, samo motorčina kao kuća i sad je prikačena za menjač sa duplim kvačilom i polugicama iza volana, jer mora se konačno onaj E-gear poslati u penziju. 0-100 za 3.2 sekundi, maksimalna brzina 325 km/h… klasična standardna tehnološka dosada, protkana činjenicama da je šasija hibrid metala i karbona, keramičke kočnice su standardne kao i pogon na sva četiri točka, i tako u nedogled… Pa naravno, šta ste očekivali?
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_9lamborghini_huracan_bud3_naslovna_10Gallardo je doneo ogroman profit i postavio neke vrlo visoke standarde, tako da čak i u ovoj običnoj premijernoj instanci, novi bičić izuzetno obećava, bar na papiru. Ali nije ni njemu lako, Gallardo je izašao kad je taj segment bio siromašniji i mnogo je lakše tada bivalo da se bude konkurentan na tržištu.
lamborghini_huracan_bud3_naslovna_5Jedno je sigurno, ako bude nastup sa cenom konkuretnijom od 458 Italia ili 12C, Lamborghini je svakako rodio pobednika, naslednika dostojnog Gallarda i još mnoooooogo novca za razvijanje suludih budućih modela. Estoque, a ne Urus? Anyone?

 

Bonus traka za japansko tržište

cala'1.tif 7Godine 1995. Italdesign predvođen Giorgettom Giugiarom predstavio je prototip po imenu Calà, sa 3.9 litarskim V10 motorom kao svojevrsnu najavu onoga što će posle prerasti u Gallardo kad se sve odradi kako treba. Ali sve se dešavalo kada je Lambu očajnički bio potreban naslednik Jalpe, a vlasnici kompanije su se smenjivali brže nego što je bilo neophodno za razvitak novog modela. Ovako posmatran kao anahronizam nije možda neki lepotan, ali imao je ogroman potencijal, koji je Audi sasekao u korenu.

Autor: Matija Dagović

Fotografije: AutoWP.ru i Lamborghini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *