Vesti

Odštampana brzina – Czinger 21C

Autor /

Ubaciti V8 u električni automobil zvuči ludo. Kokpit sa dva sedišta, postavljenim jedno iza drugog još luđe, a kada bismo vam rekli da je ovaj auto odštampan… Najluđe? Iz prelepe i suncem obasjane Kalifornije, na nesuđeni sajam automobila u Ženevi, stiže Czinger 21C.

Nasuprot kompanijama koje se stalno okreću istoriji i inspiraciju dobijaju od slavnih im predaka, Jon Gunner, tehnički direktor Czinger Vehicles, gleda u budućnost, vizionar je kao i njegov bivši pretpostavljeni, Christian Von Koenigsegg. Imajući to u vidu cela ideja o ovom ludom hibridu i njegovoj inovativnoj tehnologiji dolazi na mesto. Iz hladne skandinavije donosi pregršt nove tehnologije pravo u predele sunčane Kalifornije, tačnije Los Anđelesa. Grad u kome je ideja o automobilu budućnosti postala stvarnost.

Stvorenje koje izgleda kao da je izašlo iz Matrixa predstavlja tehničko ostvarenje vredno svake pažnje i strahopoštovanja. Kevin Czinger, osnivač čije se prezime čita Zinger sa nečujnim C, darovao je svetu čak dva modela pod nazivom Czinger 21C. Simboli iza imena označavaju da su ovo vozila 21. veka (21. Century ). Dok je prvi model okarakterisan kao “normalan”, drugog neskromno zovu “Lovac na rekorde”. Tehnički doveden skoro do savršenstva, Czinger 21C od nula do sto ubrzava za svega 1.9 sekundi. Ovo neverovatno ubrzanja ga svrstava među automobile kao što su Tesla Roadster, Rimac C Two, Aspark Owl, Lotus Evija, pa čak i Pininfarina Batista, a za koje se takođe tvrdi da će do „stotke“ ubrzavati ispod 2s. Glavna razlika između 21C i ovih automobila ogleda se u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, dok su ostali u potpunosti električni!

Da bi redukovali veličinu i težinu, smanjili su i zapreminu motora, kreiravši jedan od najmanjih V8 na svetu sa svega 2900 ccm zapremine, a kako je reč o tehnološki vrlo naprednoj kompaniji… Ovaj V8, na zadnju osovinu, prenosi „svega“ 950 konjskih snaga koje urliču do neverovatnih 11000 obrtaja! Snaga bez kontrole ne znači ništa. Zato prednje osovine pokreću dva elektro-motora, svaki sa po 201 ks, efektivno pretvarajući „zingera“ u automobil sa pogonom na sve točkove. Zajedno, ovi motori, proizvode ukupno 932 kW odnosno zadivljujućih 1250 konjskih snaga. Što sa svojih 1254 kg u “normalnoj” i sa 37 kilograma manje u lakšoj trkačkoj verziji, objašnjava mogućnost ubrzanja od 0-300 km/h za 15 sekundi!

Ovako monstruozan V8 motor potrebno je staviti u dovoljno kompaktnu šasiju. Na pitanje “od čega i kako je napraviti” logičan odgovor su ugljenična vlakna (eng. carbon fiber). Ali apsolutno nijedan deo nije napravljen na jednostavan i klasičan način. Pa ovog amera, u moru hiper-automobila, izdvaja, ni manje, ni više, činjenica da je… Odštampan. Divergent 3D printing, kako glasi naziv ove tehnologije, zasniva se na tome da se svi aspekti automobila mogu testirati, pre nego što ode u finalnu „štampu“. Kao i da viškova pri izradi nema. Koristi se tačno onoliko materijala (metala, karbona…) koliko je potrebno i naravno, oni su savršeno odgovarajući za ovakvu vrstu namene. I moraju biti, obzirom na namenu automobila i njegov dizajn. Kokpit je dizajniran u 1+1 formaciji, postavljajući suvozača iza vozača, time poboljšavajući samu aeorodinamiku vozila. Gunner tvrdi da ako već dajete 1.9 miliona evra za hiper-automobil, tako treba i da se osećate u njemu – posebno, stoga ne čudi odluka da je sedenje centralno pozicionirano (neko je pomenuo McLaren F1?).

Ako do ovog trenutka niste ostali ravnodušni… A imajući u vidu sva inženjerska dostignuća i nove tehnologije utopljene u ovaj automobil, kao i brojke koje stoje iza njega, verujem da ćete uživati u budućnosti. Ovo je samo početak reforme cele auto-industrije i uvod u korenite promene koje hibridi, ne ti Priusu, donose. Czinger 21C je budućnost koja stiže neverovatnom brzinom i ne planira da uspori.

 
AUTOR // Nikola Lukić
FOTOGRAFIJE // NetCarShow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 komentara

 • Veliko iscekivanje novog izbacivanja teksta i desilo se stvarno sam odusevljen tolikim zarom i trudom ovog momka sve pohvala samo napred vidi se da ovo volis i srcem i dusom.

 • Svakim tekstom sve se vise može naučiti od ovako mladoog a ovako bogatog autora svaka čast i jedva čekam sledeći tekst

 • Jos jedan izvanredan tekst mladog autora punog potencijala.
  Sa uzivanjem citam svaki tekst koji prevazilazi moja ocekivanja.
  Nadam se da ce biti vise tekstova u narednom periodu od ovog autora.

 • This guy fascinated me with this text! I don’t know Serbian that well, but i can understand a little bit and google translate helped me. He really likes to describe cars and he does it well. Well done man, you will have good future if you continue doing this! Love from Muhammed.

 • Odlican tekst,svaki novi tekst od Nikole je sve bolji i bolji,decko ima potencijala!

 • Jako dobro napisan tekst! Sve pohvale autoru, nije razočarao sa kvalitetom!

 • Kao i uvek sve na svom mestu i pogodjeno taman koliko teksta treba i slike su kao bombona

 • Иде гас то ће сва омладина викати када се буду возили у овом ауту, све честитке аутору.