Autorski tekst

Sigurna strana trkanja

Svi naravno vrlo dobro znate šta je pace car ili safety car, ali da li ste se ikada zapitali otkud on tu i čemu služi (a uz to i ne radi)? Mene je oduvek strašno zanimalo, pa odlučih i sa vama da podelim neke najosnovnije stvari, zlu ne trebalo, ko zna kad će vam zapasti u pitanju na nekom kvizu za milion dinara…
Pre svega pace car postoji da bi ograničio brzinu trkača i predvodio ih sporijim tempom ako postoji neka opasnost na stazi. Ni u jednom šampionatu nije dozvoljeno preticanje dok je prisutan na stazi, osim u posebnim slučajevima kada se vozačima koji su zaostali za po jedan ili više krugova dozvoli da preteknu kolonu kako bi mogli da se vrate u odgovarajuću formaciju poretka.
Pace car uvede automobile u trku, vozeći paradne krugove, da bi se sve komponente automobila dovele do optimalnog stanja i da bi publika mogla da uživa fotografišući automobile pri brzinama za koje ne mora profesionalac da podesi ekspoziciju i otvor blende.
Većina trka i dan-danas startuje „iz mesta“, ali pace car je kao pravilo uveden još davne 1911. kada je Carl G. Fisher predstavio svetu po prvi put ludilo koje svi znamo po imenu Indianapolis 500. Ovaj koncept starta predvođenog pace car-om je tad debitovao i do dana današnjeg se primenjuje u mnogim automobilskim šampionatima širom sveta. Amerikanci su uvek živeli široko, tako da je nepisano pravilo da se svakom pobedniku Indianapolisa 500 pokloni ili baš onaj pace car koji je učestvovao u trci ili njegova replika.
Veliko je pitanje prestiža za američke proizvođače ko će za svaku sezonu da bude odabran, a odluka pada dva meseca pred trku. Corvette, Camaro, Mustang i ekipa su se u različitim izvedbama i inkarnacijama najviše puta pojavljivali. Kada se automobil odabere, proizvođač mora da ga specijalno spremi za trku, zajedno sa replikama koje se u malim serijama prodaju vernim kupcima i fanovima za pozamašne svote novca. Ove replike imaju specijalni paint job kao i originalni pace car, ali neretko promene nisu samo kozmetičke prirode. Pojedini automobili se mogu pohvaliti i mnogim mehaničkim poboljšanjima u vidu moćnijih motora, ojačanog ogibljenja, skraćivanja stepena prenosa, itd. Svaki pravi pace car koji je stvarno korišćen u trci, ili ostaje u vlasništvu Speedwaya, ili pobednika trke, ili se vraća proizvođaču. Retko kad završi kod nekog kolekcionara.
Takođe, običaj je da pace car provoza neki celebrity, mada u većini slučajeva pilotiraju bivši šampioni i poznate ličnosti znane po svojoj strasti ka automobilima. Za sve ove godine, pace car je uvek bio američke proizvodnje. Jednom je Dodge pokušao da provuče Stealth, ali su usledili masovni protesti jer je to u stvari Mitsubishi sa oznakama Dodge-a.
Osim očigledne intervencije pri opasnim situacijama u trkama gde još uvek nije dotle došlo da mora ista da se prekine, pace car može i te kako da doprinese da sam tok i ishod trke budu neizvesniji i samim tim zanimljiviji. Sva prednost koja se stekla pre njegovog izlaska na stazu se gubi, a neretko se mora menjati strategija po pitanju promena guma, dolivanja goriva i sličnih problema, zavisno od lige i šampionata. U većini slučajeva dozvoljeni su odlasci u boks dok je pace car na stazi, tako da i to dodatno utiče na poredak vozača. Strateških opcija je u takvim situacijama mnogo, i najrazličitije kalkulacije se neretko dešavaju i direktno utiču na rezultate.
NASCAR nije toliko rigorozan po pitanju izbora proizvođača, tako da se u skorije vreme provukla i Toyota, i to hibrid! Na različitim stazama su različiti pace car-ovi, ali u većini slučajeva to su Ford, Dodge i Chevrolet.
Situacija u Formuli 1 nije mnogo drugačija, osim što se od 1996. na trkama šepure vozila koja ekskluzivno oprema Mercedes-Benz. Za ovu sezonu u pitanju je SLS AMG GT, a tokom većeg broja sezona vozila su bila specijalne AMG verzije. Valja napomenuti da se u ovom šampionatu pace car zove isključivo safety car.
Po raznim drugim manjim ili većim šampionatima koji se održavaju diljem cijele naše drage planete se pojavljuju najrazličitija vozila u ulozi pace ili safety car-a, kako vam draže. Proizvođačima je ovo svojevrsna reklama, što prestižniji šampionat, to su veće šanse da se odabrani pace car bolje prodaje, makar bio i đubre u svom regularnom izdanju. Dovijaju se svi kako znaju i umeju, neki su čak i kamionete i pikapove slali da kruže stazama, a Dodge je čak proizveo policijski automobil prerušen u pace car.
Finalizovao bih tekst kroz bonancu fotografija iz raznih perioda, od različitih proizvođača, iz širokog dijapazona šampionata…

 

Autor: Matija Dagović

Connoisseur

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *