Predstavljanja

Old Chap – Porsche 911 Targa

Pre pedeset godina, jedan potencijalni dizajnerski i inženjerski promašaj ugledao je svetlost dana. Danas, taj promašaj slavi jubilej, pola veka postojanja, i večiti je član liste želja svakog čoveka na planeti. Tri broja koja su urezala dubok trag u automobilsku istoriju ovog meseca će biti sa vama na bud3.net-u. Dobro došli u mesec u kom slavimo broj 911 i ime Porsche.
Ovu aprilsku Porsche 911 fijestu nećemo početi laganim uvodom i pričom, naprotiv, bez predigre, preći ćemo odmah na stvar, a kako vreme bude odmicalo, sve će leći na svoje mesto, a vaše i naše znanje o Neunelfer-ici će biti potpuno. Danas pričamo o prelepom modelu 2.7 Targa Sportmatic.
Targa modeli su specifični po svom sklopivom krovu, koji je vremenom na novijim modelima zamenjen velikim staklenim krovom uz veliko protivljenje tradicionalista. Možemo reći da je Targa pokušaj da se uvede kabriolet u karoserijsku ponudu modela. Prepoznatljiv je po prelepoj aluminijumskoj prevlaci koja se proteže preko rollbar-a i vizuelno ga izdvaja od ostalih.
Ovaj kalifornijski primerak vodio je težak život dok nije došao u ruke sadašnjeg vlasnika, gde prolazi kroz kompletnu restauraciju koja je sada u završnoj fazi (ostali samo još „dugmići“). Karoserija je potpuno pročešljana, sve je zamenjeno ili popravljeno i ne postoji detalj kome nije posvećena maksimalna pažnja. Marli je imao pune ruke posla, ali je posao odradio savršeno. Spoljni i unutrašnji izgled automobila je ostao nepromenjen u odnosu na originalni model, pa se tako ne razlikuje od svojih vršnjaka.
Najbitnije promene pretrpeo je motor koji je kompletno obnovljen i upgrade-ovan. Igrati se sa vazdušno hlađenim Porsche-ovim motorom danas nije nimalo lagan zadatak, pogotovo ako živite u zemlji gde više ima samih političkih izbora nego izbora delova. Ali i pored toga, ovaj motor je dobio sve od RS modela.
Promenjeni su klipovi i bregaste, Bošova K-glava je izbačena i umesto nje su stavljeni karburatori. Solex, Weber? Ne. Ovi prvi su konstruisani za rad na niskim, dok su drugi idealni za visoke obrtaje, pa je izbor pao na PMO karburatore, čija je prednost u isporučivanju ujednačene snage od početka do kraja skale obrtomera. Sve je zaokruženo SSI izduvom, pa tako sada ovaj motor isporučuje značajno više snage od obične Targe, a još kada se uzme u obzir da je ovo model za Kaliforniju koji je fabrički dodatno oslabljen zbog strogih ekoloških propisa… Dobitak je više nego značajan.
Najzanimljiviji deo automobila je ipak poluautomatski menjač sa tri brzine koji prkosi današnjoj vozačkoj logici. Prosto je nezamislivo da jedan ovakav sistem funkcioniše. Radi se o sportmatic menjaču koji zahteva ručnu promenu brzina bez kvačila. Naime, mikroprekidač na ručici oseća vaš hladni zahvat i automatski pritiska kvačilo, a vaše je da ubacite u brzinu, pustite ručicu i nadate se najboljem. Kakvo sjajno rešenje, šteta što nešto slično ne postoji danas. Eto šta lenji Ameri naprave od Porsche-a. Impresivno!
Broj 911 je daleko dogurao kroz period od pedeset godina. Hiljade modela, vrsta i podvrsta praktično istog automobila, kao što je današnja Targa, i svaki od tih modela je našao svog kupca, svoju grupu obožavatelja i kolekcionara. Sigurno jedinstven primerak automobilsko-potrošačkog društva koji niko ne može da definiše i objasni. Jednostavno postoji i stoji na čvrstim nogama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Kakva brutala!

  • …i kuciste bregaste od Yuga u pozadini klipa na slici – like. 🙂