Bud3 101

Plavi Safir – Golf R serije

golf_r_naslovna_bud3_1Ljubavna priča između prosečnog Srbina i VW Golfa (bilo koje generacije) je toliko poznata stvar da je postala deo folklora i opšte nacionalne svesti. Ne bih previše ulazio u razloge, uticaje društva ili čuvenu ljubav prema germanskoj tehnici i standardu, a otpor prema politici i uticaju, ali ova emotivna veza postoji praktično 4 decenije i svakim danom je sve jača. Za arhetipskog Srbina, Golf je, jednostavno, personifikacija automobila, bez obzira na to što postoje drugi, ponekad bolji i uvek jeftiniji i lepši konkurenti. Čak i neko, čiji imidž zahteva pojavljivanje u preskupim automobilima, neće imati problema ako vozi aktuelan Golf. Međutim, ako se pojavi u aktuelnom Meganu ili Toyoti Auris, biće ismejan. Tolika je snaga imena Golf. Jedino relevantno objašnjenje koje mogu da ponudim za ovaj fenomen je da je ovo „zemlja seljaka na brdovitom Balkanu“…

 

Naravno, ne treba misliti da je svaki binSr obavezno i Golfofil, a opozicija ovom fenomenu je brojna i prilično šarena. To su uglavnom ljudi koji poznaju industriju dovoljno da vide da je Golf, u stvari, samo jedan dobro osmišljen proizvod koji se može naći i kod drugih fabrika i da nema drugog opravdanja za višu cenu i popularnost, osim marketinga i reputacije. Često se napominje da je verovanje u Golfovu superiornost nad konkurencijom jedna od najdražih balkanskih zabluda, uz verovanje da će Rusi da nam pomognu, da je rakija lek za sve bolesti i da će se sve promeniti kad i ako se „Vojvoda“ vrati iz Haga…
vw_golf_r_naslovna_bud3_1Ipak, u moru Golfova namenjenih mediokritetima i milionima primeraka proizvedenih od 1974. godine, postoje i Golfovi koji zaslužuju veliko poštovanje, pažnju svih poznavalaca, klasičan status, i koji su svojom suštinom potpuno suprotni reputaciji koju njihova „civilna“ braća stvaraju decenijama. Zbog toga vam danas predstavljamo Golfove R serije, to jest, sam vrh ponude ovog modela od 2002. godine pa do danas. Automobile koji su u sebi imali najbolju tehniku koju je VW posedovao, elegantan dizajn, vrhunske motore, visoku cenu i veliku ekskluzivnost. U odnosu na ostatak VW ponude, Golfovi R serije su uvek delovali kao produkt ludih naučnika u nekoj tajnoj laboratoriji, a ne bezdušnih račundžija i marketing-eksperata, kao ostali Volkswageni. U stvari, to su jedini Golfovi koje ima smisla voleti, čuvati i hvaliti i koje tipičan Golf fan u šuškavoj trenerci i Air Max 90 Nike patikama, nikad neće moći da shvati.

 

Golf R32 Mk4 (2002-2005)

vw_golf_r_naslovna_bud3_2U leto 2002. godine, VW je predstavio Golf R32 kao ulitimativnu verziju „četvorke“ i pravi Über Golf. Kako drugačije nazvati automobil C segmenta sa 3,2-litarskim VR6 benzincem (241 KS i 320 Nm) jedva spakovanim ispod haube, inteligentnim integralnim pogonom, opcionalnom DSG transmisijom i svom silom elektronske opreme i luksuznih dodataka. Tako spakovan, novi R32 je bio jedan od najekstremnijih hothatcheva na svetu i prava kruna Golf dinastije. Spolja, VW je krenuo putem diskretnih i elegantnih modifikacija bez upadljivih boja ili velikih spojlera. U odnosu na standardni Golf, R32 poseduje veće točkove, prednji branik sa većim usisnicima i dupli izduv, i kao takav relativno je neprimetan na ulici, u moru plebejskih TDI rođaka. Performanse R32 Mk4 su bile jednako impresivne kao i specifikacije. Naime, za sprint od 0 do 100 km/h je bilo potrebno 6,6 sekundi (6,4 sa DSG) a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. O stabilnosti u svim uslovima vožnje nema potrebe trošiti reči jer je R32 posedovao „4motion“ integralni pogon (Haldex sistem), što znači da se u većini slučajeva snaga prenosi na prednje točkove, dok u ekstemnoj upotrebi ili na klizavoj podlozi, sistem prenosi snagu na obe osovine.
vw_golf_r_naslovna_bud3_3Iako je integralni pogon dao R32 savršen prenos snage, on mu je takođe prilično povećao težinu, pa je ovo bio, s obzirom na klasu, jedan dosta težak automobil sa svojom 1,5 tonom. Specijalizovana štampa mu je to najviše i zamerala jer su smatrali da pun potencijal motora ne dolazi do izražaja a performanse, iako odlične, nisu mnogo bolje od običnog Golfa GTI sa 1,8 Turbo motorom i samim tim ne opravdava mnogo višu cenu. Ta visoka cena, specifična tehnologija i ista takva klijentela kojoj je bio namenjen i jesu razlog za samo 10.062 komada napravljenih od kraja 2002. do početka 2005. godine, od kojih je par hiljada završilo u Americi.
vw_golf_r_naslovna_bud3_4

 

Golf R32 Mk5 (2006-2010)

vw_golf_r_naslovna_bud3_5Smena generacija Golfova je značila i smenu u samom vrhu ponude, tako je „petica“ R32 zamenila R32 Mk4 u jesen 2005. godine. Tehnički gledano, sve je ostalo identično (motor i pogon), ali su sitne korekcije povećale snagu na 250 KS dok je obrtni moment ostao nepromenjen (320 Nm). Takođe, zahvaljujući boljem stepenovanju menjača, kako manuelnog tako i DSG, performanse su bile nešto bolje i R32 Mk5 je stizao do 100 km/h za 6,5 (manuelni menjač) ili 6,2 sekunde (sa DSG). Iako su promene i dinamička unapređenost bile male, R32 je i dalje bio u samom vrhu hothatch klase. Ipak, nova platforma, povećanje dimenzija i veći spisak dodatne opreme učinili su da novi model bude nekih 50 kg teži od starog, na čemu su dežurni kritičari i cepidlake, potpuno nepotrebno, insistirali.
vw_golf_r_naslovna_bud3_6Dizajnerski, novi R32 je nastavio filozofiju elegancije, suzdržanosti i duplih auspuha nazad. Jedino što je upadalo u oči, čak i neupućenom posmatraču, jeste hromirani insert na prednjem delu vozila. Po mom mišljenju, takav detalj ide na Passata a na Golfu, pogotovo ovakvom, samo smeta. Kao i prethodnik, ovaj R32 je ostao unikatan u Golf familiji ali prilično jedinstven i na svetskim ulicama. Broj prodatih primeraka je ostao sličan R32 Mk4, a nije bio dostupan na svim tržištima.

 

Golf R Mk6 (2010-2013)

Volkswagen Golf RRevolucija u R seriji se desila krajem 2009. godine kada je Golf R (Mk6) ugledao reflektore frankfurtskog Salona automobila. Za početak, verni VR6 motor je zamenjen manjim, lakšim i jačim 2.0 TSI četvrtakom od čak 270 KS i 350 Nm. Iako je napredak u brojkama evidentan, stari V6 je pravim poznavaocima bio daleko interesantniji i čak šarmantniji motor nego 2.0 koji se može naći kroz celu ponudu VW-a. Ipak, za razliku od ostalih, motor u Golfu R je dobio modifikovan blok i klipove, usis, izduv, elektroniku i veći turbo, zahvaljući čemu je i dobijena tolika snaga. Pogon je, naravno, integralni ali i on je pretrpeo određenja unapređenja, pa je tako prebacivanje snage brže nego kod prethodnika a sposoban je i da 100 % obrtnog momenta prebaci na zadnju osovinu ako to uslovi puta zahtevaju, a kompjuter proceni da je neophodno.
vw_golf_r_naslovna_bud3_8Performanse su takođe podignute na viši nivo i ovaj R (ponekad nazvan i R20, što mu nije oficijelno ime) je mogao da se katapultira do 100 km/h za 5,7 sekundi, sa manuelnim menjačem ili čak 5,5 sekundi ako je DSG u pitanju. Treba se samo setiti da je skoro iste brojke imala i Ferrari Testarrosa, kao jedan od supercar simbola druge polovine 80-ih. To samo pokazuje koliko je industrija napredovala i koliko su „brzina“ i „ubrzanje“ u stvari relativni pojmovi. Dizajnerski, osim opasnijeg izgleda, drugačijih branika, pragova i detalja, R je ostao dosledan svojoj elegantnoj pojavi i odsustvu „boy racer“ komponenti. Naravno, tu su i veći točkovi i tradicionalni dvostruki izduv. Budući da je ovaj model bio za nijansu pristupačniji, kao i „humaniji“ po pitanju registracije i potrošnje, ne treba da čudi da je i prodavaniji od prethodnih generacija, pa je broj prodatih primeraka bliži cifri od 20.000 na svetskom tržištu. Doduše, prodajne cifre su verovatno mogle da budu nešto bolje jer je Golf R Mk6 imao i svog brata blizanca u obliku VW Scirocca R, sa identičnom mehanikom ali drugačijim dizajnom i nešto višom cenom.
vw_golf_r_naslovna_bud3_9

 

Golf R Mk7 (2014–)

vw_golf_r_naslovna_bud3_10Upravo prezentovan na Detroitskom salonu, novi Golf R Mk7 predstavlja evoluciju koncepcije započetu 2010. godine predstavljanjem „šestice“. Dizajn, tehnički layout i pogon su ostali nepromenjeni ali u duhu nemačke tradicije usavršavanja, svi dinamički parametri su podignuti na viši nivo. I to osetno viši. Naime, Golf R sad poseduje čitavih 300 KS i čak 380 Nm obrtnog momenta, što ga čini najjačim serijskim Golfom ikada. Pored toga, snaga i torque nisu sedeli skrštenih ruku i royal blue Golf može da dohvati 100 km/h za 5,3 sekunde ako sami menjate brzine ili za čak 4,9 sec ako pustite da to za vas radi kompjuter i dva kvačila. Silazak u sub 5 sec region pozicionira ovaj automobil kao najbrži automobil za ispod 40.000 evra i, u ovom momentu, „best buy“ ako želite uličnu praćku u neupadljivom izdanju. Interesantno, najbrži hothatch trenutno je konkurent sa drugog kraja Nemačke, iz Štutgarta, u obliku super hatcha Mercedesa A45 AMG, koji poseduje identičnu konstrukciju (2.0 turbo, AWD, 345 KS) i zapanjujuće vreme sprinta do 100 km/h od 4,3 sekunde. Ipak, ova ekstremna A klasa košta preko 50.000 evra što je jasno diskredituje kao, bar okvirno, dostupan svakodnevni sportski automobil.
vw_golf_r_naslovna_bud3_11Što se tiče dizajna i pojave, pretpostavljate da je Golf R zadržao svoju standardnu plavu, 3 ili 4 vrata, diskretne detalje, dva puta po dva izduva i hromirano „R“ na masci hladnjaka. S obzirom na to da je ova generacija tek startovala, tek treba da se dokaže na tržištu, protiv konkurenata iz sopstvenog koncerna (Audi S3) ili iz drugih kuća (novi Focus RS, nova Mazda 3 MPS…).
vw_golf_r_naslovna_bud3_12Na kraju, šta je zaista Golf R serije? Ultimativni Golf, kruna svake serije od 2002. godine, sigurni kolekcionarski primerak i jezivo autoritativan hothatch? Definitivno. Ali pored svega toga, Golf R je i svojevrstan „anti-Golf “, automobil koji svojim specifikacijama napada sve one aspekte zbog kojih su njegova plebejska braća tako omiljena među narodom. On nije jeftin ni kao polovnjak, krajnje je specifičan, nov je prilično skup, kako za vožnju tako i za održavanje, delovi se ne mogu naći na svakom koraku i za razliku od ostalih Golfova, ovaj se neće prodati istog dana kad se objavi oglas. Ipak, to je automobil koji uspeva da, bar u jednom momentu, pomiri armiju VW fanova sa hiljadama Golf mrzitelja i to na najbolji mogući način jer je svaki Golf R automobil koji svojim kvalitetima, elegancijom, ekskluzivnošću i nesumnjivim performansama zaslužuje opšte prepoznavanje i poštovanje svih poznavalaca, bez obzira na to kojoj su industriji naklonjeni. To je verovatno jedini slučaj kad klasičan „Vagenovac“ i klasičan „Italijan“, „Francuz“ ili „Japanac“ mogu sa jednakim divljenjem, ljubavlju i poštovanjem da pričaju o istom automobilu.
vw_golf_r_naslovna_bud3_13Stoga, obratite malo pažnju na Golfove po gradu. R seriju sigurno nećete videti pored pijaca kako nosi džakove kupusa ili vuče prikolicu sa pomijama. Zato se fokusirajte na bulevare i na Golfove koji vam malo čudnije deluju. Nisu „stock“ ali nisu ni tipično tjunovani kako znaju da budu, jer nekoliko Golfova R (raznih generacija) ima i kod nas.

Autor: Vukašin Herbez

Pradede: Rallye Golf i Golf Limited (Mk2)

vw_golf_r_naslovna_bud3_14Iako su Golfovi R serije na najbolji način promovisali combo „snažan motor – integralni pogon“, oni nikako nisu bili prvi koji su tu formulu primenili. Krajem 80-ih godina, VW je predstavio dva modela ove koncepcije, koji su ostali na fusnotama istorije fantastično uspešne „dvojke“, pomalo sakriveni od šire publike i tipičnih fanova ove serije. Prvi je bio Rallye Golf (1989), kao specijal namenjen homologaciji Golfa za reli. Ovaj automobil je posedovao AWD pogon i kompresorski 1,8-litarski motor (161 KS). Prodavao se samo u Evropi i može se prepoznati po proširenim blatobranima, body kitu i kvadratnim farovima.

 

 

vw_golf_r_naslovna_bud3_15Drugi rani „super Golf“ je Golf Limited (1989) koji je baš retka zverka. Napravljen na bazi Rally Golfa, Limited je bio ultimativna varijanta „dvojke“ sa kožnim sedištima, full opremom, pravljen samo kao neupadljiva verzija sa petora vrata. Ispod haube je bio maksimalno pojačan 1.8 G60 motor koji je isporučivao 210 KS na sva četiri točka. Ovaj model je sklapan ručno, u posebnoj fabrici, i koštao je kao tri regularna Golfa GTi. Zbog toga ih je i napravljen samo 71 komad a danas su posebno cenjeni.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *