Drift

Croatian Drift Challenge 2014 – Rd. 3

cdc_rd3_bud3_naslovna_8Pre nego što započnemo detaljan izveštaj sa poslednje runde CDC-a, nije zgoreg spomenuti par stvari koje su prethodile ovom događaju. Naime, titulu ovogodišnjeg šampiona mogli su da osvoje, pored ostalih, vozači iz tri različite države – jedan Slovenac (koji se okitio titulom šampiona u Srbiji), jedan Austrijanac i nekoliko domaćih takmičara. Ko može time da se pohvali? Svima njima je titula bila nadohvat ruke pred ovu trku. Treća runda trebalo je da donese najuzbudljivije borbe do sad.

cdc_rd3_bud3_naslovna_7Nažalost, veliki broj takmičara je imao probleme sa automobilima. Neki nisu ni uspeli da dođu na samu trku, a neki koji su i uspeli, došli su sa rovitim automobilima, diskutabilne pouzdanosti. Vozač čije se odsustvo najviše osećalo bio je Austrijanac Kauderer. Njegove vožnje bi sigurno naterale sve ostale konkurente za titulu da voze bez kalkulacije.

cdc_rd3_bud3_naslovna_6Zbog malog broja takmičara, vozači su imali garantovani ulazak u TOP16. Većina ih je vozila mlako i neočekivano su podbacili u odnosu na prethodnu trku. Da li su čuvali automobile za finalne borbe ili su jednostavno kalkulisali, to ne znamo, ali definitivno nisu bili na očekivanom nivou. Brklja je recimo bio tek deseti, a Mrgud šesti. Najbolje vožnje su imali Foler i Berdajs.

cdc_rd3_bud3_naslovna_5Upravo zbog tih loših vožnji, klupko je počelo da se odmotava na samom početku twin-drift vožnji. Tako smo već u TOP 8 mogli da rešimo pitanje pobednika i šampiona CDC-a. Poslednja dva para su činili Marino Pirić–Mrgud i Berdajs–Brkljačić. Pobednici ovih duela će u direktnoj borbi odlučiti pitanje šampiona.

cdc_rd3_bud3_naslovna_1Jedini „ne-BMW“ na stazi, legendarni Skyline, nije uspeo da uradi ono što je Mrgud tražio od njega i uskratio mu je moguću titulu šampiona. Jednoj od najvećih legendi ovog sporta na Balkanu ovo je ujedno bila i poslednja drift trka u karijeri. Da li će se Mrgud vratiti ovom sportu u nekoj daljoj budućnosti, to ne znamo, ali će već sledeće sezone sigurno nedostajati.

cdc_rd3_bud3_naslovna_4Drugi par nije imao problem sa automobilima. Brklja se probudio posle loših kvalifikacija i žestoko napao Berdajsa, znajući da mu je on najveći konkurent za titulu. Posle ponovljene vožnje i neizvesnih duela, Brklja uspeva da pobedi konkurenta. Pobeda mu je dala vetar u leđa i sa dosta samopouzdanja je ušao u borbu sa Pirićem.

cdc_rd3_bud3_naslovna_2Na drugoj strani stabla Dario Foler je pružao najbolje i najkonstantnije vožnje tokom celog dana i zbog toga je relativno lako došao do finala. Na drugoj strani je bilo malo drugačije. Pirić bi pobedom ostao u trci za šampiona i doveo bi Brklju u nezavidnu situaciju gde bi, u borbi za treće mesto sa odličnim Mihom Šuštarićem, pokušao da osvoji preko potrebne bodove. A upravo se to i desilo. Pirić pobeđuje i donosi ogromnu količinu neizvesnosti.

cdc_rd3_bud3_naslovna_9I onda se desila jedna od najbizarnijih situacija koju smo videli ove godine. Brkljin auto se kvari i on, uz dozvolu sudija, pozajmljuje automobil Jure Poljaka. Na putu do starta uspeva da udari red zaštitnih guma i da trajno onesposobi pozajmljeni auto. U opštem haosu koji je nastao, nekim čudom, mehaničari uspevaju da poprave Brkljin BMW i on sa njim ulazi u bitku za treće mesto.

cdc_rd3_bud3_naslovna_3Posle svih tih krajnje nestvarnih komplikacija, on pobeđuje Mihu i otima iz ruke titulu prvaka Piriću. Nekada je potrebno imati i sreće da biste bili šampion. U ponovljenoj finalnoj borbi, pred sam zalazak sunca, Pirić pobeđuje Folera i osvaja prvo mesto na trci i drugo mesto u generalnom plasmanu. Čestitamo svim vozačima koji su izneli ovu problematičnu sezonu. Posebne čestitke idu i organizatorima koji su uspeli da dobiju bitku sa lošim vremenom koje ih muči cele ove godine. I naravno, veliko bravo za šampiona! Vidimo se sledeće godine.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot, Vukašin Medić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *