Vesti

Ferrari P80/C – Jednorog iz štale crnih ždrebaca

Jednorog, jedinstven, jedan. Samo jedan Ferrari P80/C će biti napravljen. Jedan. Za jednog od Ferrarijevih najcenjenijih kupaca koji je bio spreman da čeka od 2015. godine do danas, najduže u istoriji kompanije, kako bi se ovaj projekat materijalizovao.

Za realizaciju, od crteža na papiru do nečeg opipljivog, bilo je potrebno čak četiri godine. Najduže vreme u istoriji ove marke potrebno za kreiranje jedinstvenog modela. Ni malo ne čudi kada kažu da je lista modifikacija dugačka kao Kineski zid. Za osnovu Ferrarija P80/C uzet je trkački automobil Ferrari 488 GT3, pa se usuđujemo da kažemo da je ovo najekstremniji Ferrari do sada.

Cela karoserija napravljena je od karbona. Na funkcionalnim delovima ostavljeno je da se vidi njegovo divno “tkanje”, dok je ostatak automobila obojen u Rosso Vero, crvenu boju. Kako je GT3 model duži za 50mm od standardnog 488, dizajneri su vizuelno uspeli da “pomere” kabinu unapred.  Dodatno naglasivši zadnji deo automobila i sve njegove detalje koji su delimično preuzeti sa trkačkog automobila. Iako postoje sličnosti sa 488 GT3, najveći deo aerodinamičkih dodataka su jedinstveni za Ferrari P80/C i pre svega potpuno funkcionalni. Veliko hvala, Ferrari-jevim inženjerima koji uspevaju da upakuju izuzetno agresivan aerodinamčki paket u ovako prelep oblik. Istovremeno odajući počast dugačkoj istoriji trkačkih automobila (250LM, Dino 206S i 330 P3/4) iz Maranela, za razliku od nekih drugih.

Kako nije potrebno da podleže ni jednoj homologaciji putničkog automobila, omogućeno je da se kreira nešto novo, divlje i uzbudljivo. Zato su farovi i stop svetla „usečeni“ u karoseriju i koriste se najmanje moguće LED sijalice. Enterijer je, takođe, strogo fokusiran na vozača i zasnovan na onom kao kod GT3 automobila. Detalji o agregatu nisu saopšteni. Pretpostavljamo da je reč o 3.9l V8 motoru koji prevazilazi snagu od 600 KS na koliko je deklarisan 488GT3.

Automobil pred vama dizajniran je kao transformers. Pored trkačkog izgleda za stazu, koji možete videti na fotografijama i videu, može da se pretvori u šou-kar. Elegantniji izgled, koji više naglašava njegove linije, dobija se uklanjanjem dela aerodinamčkih dodataka i sa većim felnama od 21 inč (nosi 18-ice u formi za stazu).

Ferrari P80/C izgleda kao projekat nekog ko zna i poštuje istoriju marke sa dovoljno ukusa da ovaj automobil ne načini ruglom. Iako o ukusima ne treba raspravljati, mi se sa njegovim slažemo. Da li možete i nas da zakačite pupčanom vrpcom na izvor nafte kako bismo mogli da uživamo u ovakvim igračkama?

Poslušajte simfoniju V8 motora!

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // NetCarShow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *